COP26 öncesinde dünya liderlerine seslenen Papa Francis, “Her birimiz benzeri görülmemiş iklim değişikliği tehdidine karşı dünyamızı koruyabilir, kolektif tepkimizi değiştirmede kendi rolümüzü oynayabiliriz” dedi.
Papa Francis, özel olarak BBC için kaydedilen bir mesajda, Glasgow’da gerçekleşecek olan Birleşmiş Milletler İklim Konferansında (COP 26) bir araya gelecek dünya liderlerini çevre acil durumuna “etkili yanıtlar” vermeye ve gelecek nesillere “somut umutlar” sunmaya çağırdı.
Vatikan’dan BBC Radio 4’ün Günün Düşüncesi için konuşan Papa, COVID-19 salgını, iklim değişikliği ve ekonomik zorluklar gibi krizlerden bahsetti ve dünyayı tüm bunlara bir vizyon ve radikal kararlarla yanıt vermeye çağırdı.
Papa, “Bu krizlerle izolasyonculuğa, korumacılığa ve sömürüye geri dönerek yüzleşebilir ya da bu krizlerde ihtiyaç duyduğumuz değişim için gerçek bir şans görebiliriz” dedi. Dünyamız için ortak sorumluluk duygusunun yenilenmesi ihtiyacını hatırlatan Papa, “Kim olursak olalım ve nerede olursak olalım her birimiz benzeri görülmemiş iklim değişikliği tehdidine karşı dünyamızı koruyabilir, kolektif tepkimizi değiştirmede kendi rolümüzü oynayabiliriz” diye konuştu.
Papa, daha sonra Vatikan’da ABD Başkanı Joe Biden ile görüşecek. Biden’ın yerel iklim politikaları ise partisinin harcama planlarına ilişkin oylamayı ertelediği için hâlâ beklemede.
Mesaj, Francis’in papalığı boyunca çevreye verdiği değer vurgunun bir hatırlatıcısı olarak kabul ediliyor. Konuşmalarında sık sık iklim krizini hatırlatan Papa, 2015’te konuya odaklanan Laudato Si’ isimli bir belge yayımlamıştı. “Ortak Evimizin Bakımı” başlıklı bu metinde Papalık, çevresel yıkımı kınadı, hafifletici önlemler alma gereğini vurguladı ve iklim değişikliğinin büyük ölçüde insan yapımı olduğunu açık bir şekilde kabul etti. Belge, Paris’teki COP21’den önce yayımlandı ve liderlerin bir anlaşmaya doğru itilmesinde bir miktar etkisi olduğu görüldü. Bundan 6 yıl sonra, dünya liderleri bu yılki iklim zirvesi olan COP26 için Glasgow’da toplanmaya hazırlanıyorlar.
Paris’te küresel ısı artışlarını tercihen sanayi öncesi seviyelere kıyasla 1,5 derecede sınırlı tutmak için verilen taahhütlerin yerine getirilmediğine dair görüşlerin artmasıyla, Papa Francis, müdahalesinin benzer bir etki yaratacağını umarak tekrar bu konuyu vurgulamış oldu.
Papa’nın Glasgow’daki konferansa katılması ve bir demeç vermedi bekleniyordu, ancak son dakikada 84 yaşındaki Papa hiçbir gerekçe göstermeden konferansa gitmeyeceğini duyurdu. Bu, COP26 organizatörleri için biraz sarsıcı oldu, çünkü Papanın “Dünyanın iklim değişikliğini kontrol altına almak için dünyanın en iyi son şansı” olarak adlandırılan zirveye daha fazla ağırlık vereceği umuluyordu.
Karbon emisyonları azaltımı hedeflerini açıklayan Kanada hükümeti, resmi danışma kurulunun tavsiye ettiği miktarın altında bir…
Türkiye’de son yıllarda birçok göl ve su kaynağında yaşanan kuraklık, Salda Gölü'nde de derinden hissediliyor.…
Karadeniz'de iki Rus petrol tankerinin ağır hasar almasıyla petrol sızıntısı yaşandığı açıklandı. Greenpeace ise iki…
Yeni ABD Başkanı Donald Trump'ın geçiş ekibi, elektrikli araçlara ve şarj istasyonlarına yönelik desteğin kesilmesini…
İklim değişikliği açısından dönüm noktası olarak nitelendirilen ve Uluslararası Adalet Divanı'ndan görülen davanın duruşmaları sona…
Enerji Yatırımcıları Derneği Başkanı Cem Özkök, GES ve RES projelerinin yapı denetim kapsamından çıkarılmasının, yatırımcıların…