Ekonomi

Oxfam: Zengin Ülkeler İklim Finansmanında Rakamları “Abartıyor”

Oxfam’ın yeni çalışması, 2020’de yalnızca 11,5 milyar dolarlık iklim değişikliğine uyum finansmanının savunmasız devletlere aktarıldığını ortaya koydu.

Zengin ülkelerin, iklim krizinden halihazırda şiddetli bir şekilde etkilenen yoksul ülkelere yardımları oldukça tartışmalı bir alan.

Yardım kuruluşu Oxfam’ın yeni bir raporuna göre, 2020’de zengin ülkelerden yalnızca 11,5 milyar dolarlık  iklim finansmanı yoksul ülkelerin aşırı hava koşullarına uyum sağlamasına yardımcı olmaya ayrıldı.

Oxfam’ın uluslararası iklim değişikliği politikası lideri Nafkote Dabi, sorunun boyutu göz önüne alındığında bunun yetersiz olduğunu söyledi: “11,5 milyar doların, düşük ve orta gelirli ülkelerin, iklim değişikliğinin yol açtığı daha fazla ve daha büyük seller, kasırgalar, yangın fırtınaları, kuraklıklar ve diğer korkunç zararlar karşısında insanlarına yardım etmesi için yeterli olduğunu sanmayın. ABD’deki insanlar kedilerini ve köpeklerini beslemek için her yıl bunun dört katını harcıyor” dedi.

Gelişmiş dünyanın 2009’da verdiği bir söz uyarınca, gelişmekte olan ülkeler, ülkelerin iklim etkilerine uyum sağlamalarına ve seragazı emisyonlarını azaltmalarına yardımcı olacak fonlardan oluşan, yılda 100 milyar dolarlık iklim finansmanından yararlanmalıydı. Ancak bu taahhüt şimdiye kadar karşılanmadı. 2020’de bu rakamın 83 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor.

Tahminler, bu yıl 100 milyar dolarlık rakama ulaşılacağını gösteriyor, ancak Oxfam, standart tahminlerin gerçek miktarları abarttığını söyledi.

Bunun nedeni, paranın bir kısmının mevcut denizaşırı yardım bütçelerinden alınmış olması ve iklim finansmanı olarak sayılanların bir kısmının, öncelikle eğitim gibi iklime yalnızca teğet faydaları olan kalkınma projelerine tahsis edilen fonları içermesi.

Oxfam ayrıca, bazı donör ülkeler kredi kullanımını savunsa da, finansmanın krediler yerine hibeler şeklinde sağlanması gerektiğini savunuyor.

Pazartesi günü yayımlanan “İklim Finansmanı Gölge Raporu 2023″te Oxfam’a göre, tüm bu meblağlar çıkarılırsa, 83 milyar doların yalnızca 21 milyar ila 24,5 milyar doları koşulsuz saf iklim finansmanı olarak ele alınabilir.

İklim finansmanı, 30 Kasım’da başlayacak COP28 iklim zirvesi öncesinde Bonn’da yapılacak BM müzakerelerinde bu hafta yakından incelenecek.

Bu yılki COP zirvesine, BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi kapsamında fosil yakıt üretim kapasitesini artırmayı planlayan ve petrol üreten önemli bir ülke olan Birleşik Arap Emirlikleri ev sahipliği yapacak.

Önceki Haberler

COP29: Küresel İklim Finansmanı ve Eylemi için Alınan Kararlar

COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…

17 Ocak 2025

İklim Değişikliğinin Ekonomiye Etkisi Sarsıcı Olacak

Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…

17 Ocak 2025

Gediz Deltası için Doğa Zaferi: “ÇED Gerekli Değildir” Kararının Yürütmesi Durduruldu!

İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…

17 Ocak 2025

Çevresel Riskler 10 Yıllık Risk Sıralamasını Domine Ediyor

2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…

17 Ocak 2025

COP29’da Kilidi Açılan Karbon Piyasalarının Avantajları ve Türkiye

COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…

16 Ocak 2025

Şirketlerin İklim Planları Hazır Değil

İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…

16 Ocak 2025