350.org, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) üyelere fosil yakıtları hedef alan herhangi bir COP28 anlaşmasını reddetme çağrısına COP28’deki OPEC pavilyonunun önünde eylem yaparak yanıt verdi.
Geçtiğimiz gün, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) üyelerinden COP28’de fosil yakıtlardan kademeli çıkışı öngören olası herhangi bir anlaşmayı reddetmelerini isteyen bir mektup sızdırıldı. Bu olasılık, petrol, gaz ve kömürün ortadan kaldırılmasını geciktirecek bir dizi manevraya olanak tanıyacak ve sektördeki şirketlerin fahiş kârlarının devamını garanti altına alacak.
350.org ise, tehlikeli dikkat dağıtıcı unsurların COP28’i ele geçirmesine izin verilmemesi çağrısı yaparken, COP28 nihai metninin açıkça fosil yakıtlardan aşamalı çıkış çağrısı yapması gerektiğini söyledi. 350.org’tan aktivistler COP28’deki OPEC pavilyonunun önünde eylem yaptı.
Büyük Kirleticileri Dışarı Atın (KBPO) koalisyonunun son analizi de, iklim müzakerelerine erişim izni verilen fosil yakıt lobicilerinin sayısında endişe verici bir artış olduğunu ortaya koymuştu. Dünyanın en büyük kirleticilerinden bazılarını temsil eden 2456 lobiciye, bu yılki kritik müzakerelere katılmak üzere akreditasyon verildi; bu, önceki yıla göre dört kat artış ve bir rekor kırıldığı anlamına geliyor.
350.org’un Küresel Kampanyalar Direktör Yardımcısı Cansın Leylim ise, OPEC’in bu hamlesini fosil yakıtlardan aşamalı çıkış kararına yönelik çaresiz direniş olarak tanımladı. Leylim, “COP28 tartışmalarında da açıkça görüldüğü gibi, gidişatın değişmesinden duydukları korkuyu ortada. 106 ülke fosil yakıtların hızlı bir şekilde azaltılması için harekete geçerken, Küresel Durum Değerlendirmesi’nin taslak metni fosil yakıtlardan aşamalı çıkışa yönelik çeşitli seçenekler bulunduruyor” dedi.
OPEC’in programa uyması veya %100 yenilenebilir enerjiye dayalı bir geleceğe adil geçişin yolunu açması gerektiğini söyleyen Leylim, “COP28 iklim müzakerelerinde fosil yakıt lobicileri kendilerine sığınak buldular ve ilerlemeyi engellemeye çalışıyorlar. Şimdi gözler COP28 Başkanlığında. Adil bir geçiş için bir anlaşmaya aracılık mı edecekler, yoksa petrol endüstrisine mi yanaşacaklar?” diye konuştu.
COP29 başmüzakerecisi Yalchin Rafiyev’in "üç yıllık teknik süreçte ilk kez tartışma için uygulanabilir bir temel"…
BM iklim müzakerelerine ilk defa heyet gönderen Taliban, Afganistan’ın iklim finansmanından yararlanmasını talep ediyor. Geçimi…
Climate Action Tracker tarafından yapılan analiz, mevcut politikaların devam etmesi durumunda ortalama sıcaklık artışının 2100…
Önde gelen bağımsız ekonomistlerden oluşan bir grubun yaptığı yeni bir çalışma, yoksul ülkelerin, 2030 yılına…
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, Türkiye’nin ilk olarak COP28'te duyurulan nükleer enerji kapasitesini 2050'ye…
COP29 zirvesinde iklim finansmanı müzakereleri hız kazanırken, yeni bir çalışma, IMF’nin iklimle ilgili felaketlerden zarar…