Bilim

“Olağanüstü Kuraklık” Yaşayan Bölgelerin Sayısı Hızla Artıyor

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan son üç aylık haritalarda, ülkenin doğusu, güney Ege ve Aksaray’da, “olağanüstü kuraklık” yaşandığı ortaya kondu. En son geçen Mayıs’ta yayımlanan haritalara göre, ülke genelindeki “olağanüstü kurak” bölgelerin ciddi düzeyde arttığı gözlendi. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Haziran ayı ve son bir yıllık döneme ait kuraklık durumunu gösteren haritaları yayımladı.Haritalara göre, ülke genelindeki olağanüstü kurak bölgeler ciddi düzeyde arttı.

DHA’nın haberine göre Türkiye’de su krizi yaşandığına dikkat çeken Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, bir an önce vahşi tarımsal sulamadan vazgeçilmesi gerektiğini kaydetti.

Neredeyse Yağış Yok

Temmuz ayının ilk haftasında yayımlanan sıcaklık ve yağış değerlendirmesine ilişkin raporlara göre, Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerindeki yağışlar %98 oranında düştü. Kuraklık boyutları da hızla yükseliyor.

Genel Müdürlük, Standart Yağış İndeksi (SPI – Standardized Precipitation Index) ve Normalin Yüzdesi Metodu (PNI – Percent of Normal Index) şeklinde iki farklı metotla meteorolojik kuraklık haritalarını hazırlıyor.

Bu ölçümler yapılarak hazırlanan 2021 Haziran Ayı Meteorolojik Kuraklık Durumu haritalarında SPI metodu sonuçlarına göre, Doğu Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri olmak üzere ülkenin doğusu, güney Ege ve Aksaray olağanüstü kurak gösterildi. En son geçen Mayıs ayında yayımlanan haritalara göre, ülke genelindeki olağanüstü kurak bölgelerin ciddi düzeyde arttığı gözlendi.

Iğdır ve güneyi, Trabzon çevresi, İç Anadolu’nun doğu kısımları, İzmir’in güneyinden itibaren Muğla, Antalya, Karaman, Konya, Adana, Hatay civarları ise çok şiddetli kurak, şiddetli kurak ve orta kurak, bu bölgelere yakın bazı bölgeler de hafif kurak olarak haritada yer aldı.

Isparta, Burdur, Manisa, Kütahya, Uşak, Afyonkarahisar, Karadeniz’in batı iç kesimleri normal, Samsun’dan Marmara Bölgesi’ne doğru olan bölge illeri de hafif, orta, çok ve aşırı nemli gösterildi.

“Acil Bir Durum Var”

PNI metoduna göre ise Doğu Karadeniz, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri, Akdeniz’in büyük bölümü, Kuzey Ege ve Denizli’nin bir bölümü Haziran ayında şiddetli kurak olarak yer aldı. Son üç aylık haritada ise şiddetli kurak bölgeler, Doğu Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri, Akdeniz, Kuzey Ege ve İç Anadolu’nun güney kesimleri şiddetli kuraklık tehlikesi yaşıyor.

Olağanüstü şiddetli kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya olunduğunu kaydeden Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, yaşanan kuraklıkla ilgili önlemler alınması gerektiğine vurgu yaptı ve şu açıklamalarda bulundu: “Birçok bilim insanı değerlendirmesinde, son yüzyıl içerisinde, özellikle geçen yıldan itibaren hava sıcaklıklarının giderek artması, yağışların çok kararsızlığının, bugüne kadar görülmediği belirtiyor. Bu artık acil durum ve mutlak suretle önlemler alınması gerekiyor.”

“Su kıtlığı Yaşanıyor”

Dr. Kesici, su kıtlığının yaşandığına vurgu yaptı ve tarım alanlarında damla sulama sistemlerinin hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi: “Su kıtlığı yaşıyoruz. Su havzaları yanlış kullanılıyor ve bu konuda maalesef gerekli önlemler hâlâ alınamadı. Doğal dengesi bozulan su kaynakları sosyal, ekonomik birçok soruna neden olacak. Ülkemizde uygun olmayan yerlere bilim dışı çok sayıda gölet yapılması da bir neden. Bugün ülkemizde kullanılan suyun %75’in üstündeki kısmı tarımda ve vahşi teknikler kullanılıyor ve bunun sadece %1-2’si damla sulama yöntemlerinden oluşuyor. Acilen tüm tarım alanlarında damla sulama sistemlerinin hayata geçirilmesi ve vahşi tarımsal sulamadan vazgeçilmesi gerekiyor.”

Önceki Haberler

BM İklim Şefi Finans Müzakereleri Yavaş İlerlerken G20 Liderlerinden Destek İstedi

BM iklim şefi Stiell, gelecek hafta toplanacak G20 liderlerine iklim finansmanı çabalarına destek verme çağrısında…

16 Kasım 2024

Aliyev Bir Senedir Paris Anlaşması’nı Bir Kez Olsun Anmamış!

İlham Aliyev’in geçtiğimiz 1 senede yaptığı konuşmaları analiz eden bir çalışmaya göre, COP29’un ev sahibinin…

16 Kasım 2024

COP29’daki İlk Günün Fosili Ödülü G7’ye Gitti!

G7, son 20 yılda iklim finansmanı borçlarını ödememesi nedeniyle COP29’da “Günün Fosili” ödülünü aldı. BM…

16 Kasım 2024

Fosil Yakıt Liderleri COP29’da “Kırmızı Halıyla” Karşılandı

Bu yılki BM iklim zirvesine ev sahipliği yapan Azerbaycan, fosil yakıt patronlarına ve lobicilere başkanlığın…

16 Kasım 2024

Fosil Yakıt Endüstrisinin Desteğiyle Oluşturulacak Fon “Şimdilik” İptal

Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…

15 Kasım 2024

Metan Emisyonlarını Azaltmak için Taahhüt Var, Eylem Yok

UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…

15 Kasım 2024