Bilim

“Olağanüstü Kuraklık” Yaşayan Bölgelerin Sayısı Hızla Artıyor

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan son üç aylık haritalarda, ülkenin doğusu, güney Ege ve Aksaray’da, “olağanüstü kuraklık” yaşandığı ortaya kondu. En son geçen Mayıs’ta yayımlanan haritalara göre, ülke genelindeki “olağanüstü kurak” bölgelerin ciddi düzeyde arttığı gözlendi. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Haziran ayı ve son bir yıllık döneme ait kuraklık durumunu gösteren haritaları yayımladı.Haritalara göre, ülke genelindeki olağanüstü kurak bölgeler ciddi düzeyde arttı.

DHA’nın haberine göre Türkiye’de su krizi yaşandığına dikkat çeken Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, bir an önce vahşi tarımsal sulamadan vazgeçilmesi gerektiğini kaydetti.

Neredeyse Yağış Yok

Temmuz ayının ilk haftasında yayımlanan sıcaklık ve yağış değerlendirmesine ilişkin raporlara göre, Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerindeki yağışlar %98 oranında düştü. Kuraklık boyutları da hızla yükseliyor.

Genel Müdürlük, Standart Yağış İndeksi (SPI – Standardized Precipitation Index) ve Normalin Yüzdesi Metodu (PNI – Percent of Normal Index) şeklinde iki farklı metotla meteorolojik kuraklık haritalarını hazırlıyor.

Bu ölçümler yapılarak hazırlanan 2021 Haziran Ayı Meteorolojik Kuraklık Durumu haritalarında SPI metodu sonuçlarına göre, Doğu Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri olmak üzere ülkenin doğusu, güney Ege ve Aksaray olağanüstü kurak gösterildi. En son geçen Mayıs ayında yayımlanan haritalara göre, ülke genelindeki olağanüstü kurak bölgelerin ciddi düzeyde arttığı gözlendi.

Iğdır ve güneyi, Trabzon çevresi, İç Anadolu’nun doğu kısımları, İzmir’in güneyinden itibaren Muğla, Antalya, Karaman, Konya, Adana, Hatay civarları ise çok şiddetli kurak, şiddetli kurak ve orta kurak, bu bölgelere yakın bazı bölgeler de hafif kurak olarak haritada yer aldı.

Isparta, Burdur, Manisa, Kütahya, Uşak, Afyonkarahisar, Karadeniz’in batı iç kesimleri normal, Samsun’dan Marmara Bölgesi’ne doğru olan bölge illeri de hafif, orta, çok ve aşırı nemli gösterildi.

“Acil Bir Durum Var”

PNI metoduna göre ise Doğu Karadeniz, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri, Akdeniz’in büyük bölümü, Kuzey Ege ve Denizli’nin bir bölümü Haziran ayında şiddetli kurak olarak yer aldı. Son üç aylık haritada ise şiddetli kurak bölgeler, Doğu Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri, Akdeniz, Kuzey Ege ve İç Anadolu’nun güney kesimleri şiddetli kuraklık tehlikesi yaşıyor.

Olağanüstü şiddetli kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya olunduğunu kaydeden Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, yaşanan kuraklıkla ilgili önlemler alınması gerektiğine vurgu yaptı ve şu açıklamalarda bulundu: “Birçok bilim insanı değerlendirmesinde, son yüzyıl içerisinde, özellikle geçen yıldan itibaren hava sıcaklıklarının giderek artması, yağışların çok kararsızlığının, bugüne kadar görülmediği belirtiyor. Bu artık acil durum ve mutlak suretle önlemler alınması gerekiyor.”

“Su kıtlığı Yaşanıyor”

Dr. Kesici, su kıtlığının yaşandığına vurgu yaptı ve tarım alanlarında damla sulama sistemlerinin hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi: “Su kıtlığı yaşıyoruz. Su havzaları yanlış kullanılıyor ve bu konuda maalesef gerekli önlemler hâlâ alınamadı. Doğal dengesi bozulan su kaynakları sosyal, ekonomik birçok soruna neden olacak. Ülkemizde uygun olmayan yerlere bilim dışı çok sayıda gölet yapılması da bir neden. Bugün ülkemizde kullanılan suyun %75’in üstündeki kısmı tarımda ve vahşi teknikler kullanılıyor ve bunun sadece %1-2’si damla sulama yöntemlerinden oluşuyor. Acilen tüm tarım alanlarında damla sulama sistemlerinin hayata geçirilmesi ve vahşi tarımsal sulamadan vazgeçilmesi gerekiyor.”

Önceki Haberler

Geleceğin Zirvesi Fosil Yakıtlar Konuşulmadan Olmaz!

BM’ye üye devletler, STK’lar, bilim insanları 22-23 Eylül’de düzenlenecek Geleceğin Zirvesi’nde küresel zorlukların çözümüne yönelik…

6 Eylül 2024

Afşin Elbistan A Termik Santralı’na 2 Yeni Ek Ünitenin Sağlık Maliyeti 88 Milyar TL’ye Ulaşacak!

Yeni bir çalışmanın sonucuna göre, Afşin Elbistan A Termik Santralı’na yapılacak iki ek üniteden kaynaklanacak hava…

6 Eylül 2024

2024 Yazı Tarihin En Sıcak Yazı Olarak Kayıtlara Geçti

Copernicus'un raporunda, 2024'ün kayıtlardaki "en sıcak yıl" olma olasılığının giderek arttığı da kaydedildi.  Avrupa Birliği'nin…

6 Eylül 2024

Doğu Kafkasya’dan AB’ye Yeşil Enerji Sağlamak için Yeni Bir Girişim Başlıyor

Azerbaycan, Gürcistan ve iki AB ülkesi Doğu Kafkasya'dan Avrupa Birliği'ne (AB) daha fazla yenilenebilir enerji…

6 Eylül 2024

İklim Değişikliği 400 Milyon Öğrencinin Eğitimden Mahrum Kalmasına Neden Oldu

Dünya Bankası’nın yeni bir raporuna göre, 2024 yılında 10 yaşında olan bir çocuk, 1970 yılında…

5 Eylül 2024

Veri Merkezleri Karbon Emisyonunda Patlamaya Neden Olacak

Yeni bir araştırmaya göre teknoloji devlerinin küresel veri merkezleri 2030 itibarıyla, 2,5 milyar metrik tonluk…

5 Eylül 2024