AB Copernicus Okyanus Durumu Raporu’nun (OSR 7) 7. baskısı yayımlandı. Çalışma, okyanus sirkülasyonundaki düşüşler, biyolojik üretim olaylarındaki beklenmedik gelişmeler ve yoğunlaşan deniz ısı dalgaları da dahil olmak üzere okyanus sistemlerindeki bir dizi olağandışı modeli detaylandırıyor.
Buna göre, küresel deniz yüzeyi sıcaklığı Nisan ayında 21.1 derece ile rekor seviyeye ulaştı ve Haziran’dan Ağustos’a kadar küresel okyanusun çeşitli bölgelerinde iklim, biyolojik çeşitlilik ve toplumlar üzerinde olumsuz etkilere neden olan yoğun deniz ısı dalgası olayları yaşandı.
Araştırmacılar okyanusların geçen yüzyıla kıyasla şimdi daha hızlı ısındığını ve yükseldiğini tespit etti. Denizlerdeki sıcak hava dalgaları daha sık ve yoğun hale gelirken, dünyanın büyük bölümünde denizlerdeki soğuk hava dalgaları daha seyrek hale geldi.
OSR7, 14 ülkedeki 30 kurumdan 80’in üzerinde katılımcının katkılarıyla, geniş bir bilgi ve uzmanlık yelpazesinden yararlanılarak uluslararası bilimsel işbirliği çerçevesinde oluşturuldu.
Çalışmanın önemli noktaları şu şekilde:
BM iklim şefi Stiell, gelecek hafta toplanacak G20 liderlerine iklim finansmanı çabalarına destek verme çağrısında…
İlham Aliyev’in geçtiğimiz 1 senede yaptığı konuşmaları analiz eden bir çalışmaya göre, COP29’un ev sahibinin…
G7, son 20 yılda iklim finansmanı borçlarını ödememesi nedeniyle COP29’da “Günün Fosili” ödülünü aldı. BM…
Bu yılki BM iklim zirvesine ev sahipliği yapan Azerbaycan, fosil yakıt patronlarına ve lobicilere başkanlığın…
Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…
UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…