Bilim

ODTÜ Mikroplastiklerin Ekolojik Etkisini Araştırıyor

ODTÜ, “AB UFUK 2020” tarafından desteklenen AQUACOSM Projesi kapsamında Türkiye’de mikroplastiklerin tatlı su kaynaklarına ve gezegenin ekolojik dengesine zararlarını araştıran, dünyanın bu alandaki en kapsamlı deneyini yürütüyor.

“AB UFUK 2020” tarafından desteklenen AQUACOSM Projesi kapsamında Türkiye’de mikroplastiklerin tatlı su kaynaklarına ve gezegenin ekolojik dengesine zararlarını araştıran ODTÜ, dünyada bu alandaki en kapsamlı deneyi yürütüyor.

Yeşil Gazete’nin haberine göre, ODTÜ Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Meryem Beklioğlu’nun yürütücülüğünde, ODTÜ DSİ 50. Yıl Göleti’nde, sığ tatlı su göllerinde mikroplastiğin olumsuz etkilerini değerlendirmek üzere kurulan deney sisteminin benzeri 37 deney; 21 proje ortağı ülkede kuruldu. Dünyada ilk defa bu ölçekte yapılan deney projesi, 320 bin Avro bütçeyle üç yıl sürecek.

21 ülkenin ortaklığında yürütülen projede denizler ve tatlı sularda sabun, duş jeli, deterjan, dekorasyon malzemeleri gibi petrokimya ürünlerinin ufalanması yoluyla biriken mikroplastiklerin sularda yaşayan canlılar ve su kalitesi üzerine etkisi doğada ilk kez, gerçek zamanlı takip ediliyor.

Uzun yıllardır ele alınan okyanuslarda mikroplastik etkisi araştırmaları ile bilim dünyasınca hiç bilinmeyen tatlı sulara yönelik deneysel araştırma alt yapılarını birleştiren AQUACOSM projesi kapsamında Türkiye’de yürütülen deneye ABD, İngiltere, Sırbistan ve Çekya’dan 10 bilim insanı katılıyor.

Önceki Haberler

Uluslararası Adalet Divanı’nda Görülen İklim Değişikliği Davasının Duruşmaları Sona Erdi

İklim değişikliği açısından dönüm noktası olarak nitelendirilen ve Uluslararası Adalet Divanı'ndan görülen davanın duruşmaları sona…

16 Aralık 2024

GES ve RES Projeleri Yapı Denetim Kapsamından Çıkarıldı: “Yenilenebilir Enerji İvme Kazanacak”

Enerji Yatırımcıları Derneği Başkanı Cem Özkök, GES ve RES projelerinin yapı denetim kapsamından çıkarılmasının, yatırımcıların…

16 Aralık 2024

WEF: Emisyonlar 2050 Net Sıfır Hedefi için Yeterli Hızda Azaltılmıyor

Dünya Ekonomik Forumu’nun yeni bir çalışmasına göre, küresel seragazı emisyonlarının %40’ını oluşturan sekiz sektördeki emisyon…

16 Aralık 2024

COP16 Kuraklık Çerçeve Anlaşmasını 2 Yıl Erteleme Kararı ile Sona Erdi

Dünya, kuraklık ve arazi bozulumuna en çok maruz kalan ülkeleri desteklemek için yeni bir çerçeve…

16 Aralık 2024

İklim STK’lardan Ortak Talep: Hizmet Amaçlı Binalarda Güneş Enerjisi Zorunlu Olsun

İklim ve çevre alanında çalışan 8 sivil toplum kuruluşu, okul, hastane, belediye binası, kamu binası,…

13 Aralık 2024

Çin Kömür Madenleri Kaynaklı Metan Emisyonlarını Azaltmak için Kuralları Sıkılaştırıyor

Çin, kömür çıkarımı sırasında açığa çıkan metan emisyonlarını azaltma amacıyla daha sert kurallar getireceğini duyurdu. Metan,…

13 Aralık 2024