İklim bilimciler, Avrupa’daki en az sekiz ülkenin rekor düzeyde sıcaklıklar yaşadığını ortaya koydular.
Aşırı sıcaklıkları izleyen iklim bilimci Maximiliano Herrera’nın derlediği verilere göre, Ocak ayının en sıcak günü Polonya, Danimarka, Çek Cumhuriyeti, Hollanda, Beyaz Rusya, Litvanya ve Letonya’nın da aralarında bulunduğu en az sekiz Avrupa ülkesinde kaydedildi.
Polonya, Korbielów’da ölçümler 19 dereceyi gösterdi. Çek Cumhuriyeti, Javornik’te hava sıcaklığı 19.6 derece iken, yılın bu zamanındaki ortalama sıcaklığı ise 3 derece.
Belarus’un Vysokaje kentinde sıcaklıklar yılın bu zamanında normalde sıfır civarında seyrediyordu. Pazar günü ise 16.4 dereceye ulaştı ve yeni bir rekor kırdı.
Herrera, kıtanın başka yerlerinde binlerce bireysel ölçüm istasyonunda yerel rekorların kırıldığını aktırırken, yalnızca Almanya’da 31 Aralık’tan 2 Ocak’a kadar yaklaşık 950 rekorun kırıldığını söyledi.
Herrera, “Bunu Avrupa tarihindeki en aşırı olay olarak kabul edebiliriz. Temmuz 2022 Birleşik Krallık aşırı sıcak hava dalgasını ele alın ve bu büyüklüğü yaklaşık 15 ülkeyi kapsayan çok daha büyük bir alana yayın. Bunun, Avrupa’da ilk kez aşırı bir hava olayının (aşırı sıcaklık açısından) Kuzey Amerika’daki en aşırı olayla karşılaştırılabilir olduğunu söyleyebiliriz” dedi.
Met Office’te kıdemli bir meteorolog olan Alex Burkill, bunun aşırı bir hava olayı olduğunu kabul etti: “Dürüst olmak gerekirse neredeyse hiç duyulmamış olan devasa bir alanda aşırı sıcaklıklar görüldü.”
Burkill, Afrika’nın batı kıyısında gelişen bir sıcak hava kütlesinin, Portekiz ve İspanya’dan kuzeydoğu Avrupa’ya yayıldığını söyledi.
Burkill, “Bu durum yaygınlaştı. Danimarka, Çek Cumhuriyeti ve Almanya’nın hemen hemen tamamı Ocak ayında rekorları aşan sıcaklıklar gördü. Aynı zamanda İngiltere’nin güneyinde son derece sıcak bir hava vardı” dedi.
Meteorolog Scott Duncan, Avrupa’daki sıcaklıkların şaşırtıcı olduğunu söyledi: “Geçen yıl çok sıcak bir yeni yıl geçirdik. Birkaç ülkede büyük marjlarla kırılan uzun süredir devam eden rekorlar gözlemledik” dedi.
Duncan, La Niña ve deniz yüzeylerindeki anormal sıcaklıkların yanında başka faktörlere de dikkat çekti: “Rekor kıran durum için aşırı olarak yaşanan ne oldu? Isınan atmosferimiz ve okyanuslarımız nihayetinde rekorların kırılmasına yol açıyor” dedi.