Norveç hükümeti, fosil yakıt aramaları için daha fazla lisans vererek petrol ve doğalgaz endüstrisinin büyümesine yardım etmeye devam ediyor.
Norveç Parlamentosu’na sunulan enerji kaynaklarının uzun vadeli değeri hakkındaki bir politika belgesinde, azınlık hükümeti “petrol endüstrisinde uzun vadeli ekonomik büyümeyi kolaylaştıracağını” ve “düzenli imtiyaz turlarıyla arama politikasını sürdüreceğini” söyledi.
“Petrol sektörü, bugünkü ölçekte olmasa da önümüzdeki yıllarda Norveç ekonomisinde önemli bir faktör olmaya devam edecek” diye ekledi.
Petrol ve Enerji Bakanı Tina Bru, gelecekteki Norveç petrol ve gaz sektörünün “iklim politikası çerçevesinde düşük emisyonlu üretim sağlayabileceğini” söyledi.
Politika önerisi ayrıca açık deniz rüzgarı, hidrojen ve karbon yakalama ve depolamayı geliştirmeye yönelik önlemleri de içeriyor.
Norveçli parlamenterler, yaz tatilinin ardından politikayı oylayacak. Hükümetin İşçi Partisi’nin ya da İlerleme Partisi’nin desteğine ihtiyacı olacak.
WWF Norveç CEO’su Karoline Anduar, “Norveç’in kendisini geçişin yanlış tarafına yerleştirmesi utanç verici” dedi.
Rapor, Uluslararası Enerji Ajansı’nın, enerji sektörünün emisyonlarını 2050 itibarıyla net sıfıra indirmesi ve dünyanın küresel ısınmayı 1,5 ile sınırlandırması için fosil yakıt araştırmalarının şimdi durdurulması gerektiğini söylemesinin ardından geldi.
Greenpeace Norveç’ten Andreas Randoy, muhalefet partilerinin ileriye dönük olarak kendi aralarında anlaşamayacakları için politika belgesinin muhtemelen parlamento tarafından, belki de değişikliklerle kabul edileceğini söyledi.
Norveç’in konumu, sırasıyla 2045 ve 2050 itibarıyla petrol ve gaz üretimini durdurma sözü veren Kaliforniya ve Danimarka gibi diğer zengin fosil yakıt üreticileriyle çelişiyor.
Avrupa eski çevre komiseri ve BM Çevre Programı’nın uluslararası kaynaklar paneli başkanı Janez Potocnik, “Fosil yakıt üretiminden uzaklaşmak tüm ülkeler için zor olacak” dedi ancak, Norveç’in “fosillerden uzak adil bir geçiş uygulamak için en uygun” ülke olduğunu da sözlerine ekledi.
Potocnik, “Norveç, iyi eğitimli bir işgücüne, büyük bir egemen servet fonuna ve dünyanın iklim değişikliğine karşı mücadelesine öncülük edecek demokratik kurumlara sahip. En son kararlarla oynayabilecekleri ve oynamaları gereken liderlik rolünü ciddi şekilde baltalıyorlar” diye devam etti.
Geçtiğimiz hafta Norveç, 84 yeni petrol ve doğalgaz arama ruhsatı yayımladı. Bakan Bru, bunun “Norveç’in faaliyet seviyesini korumak için önemli” olduğunu söyledi.
Sadece beş milyonluk nüfusuyla Norveç, dünyanın en büyük 14. petrol üreticisi ve 8. en büyük doğalgaz üreticisi konumunda. Fosil yakıt üretiminden kaynaklanan emisyonları azaltmaya yönelik ortak bir girişim olan Net Sıfır Üreticiler Forumu’nun da kurucu üyesi. Forum, fosil yakıtları yeraltında bırakmayı tartışmadığı için eleştiriliyor.
Politika belgesinin yayımlanmasından bir gün önce, Norveç’in devlete ait enerji şirketi Equinor, küresel petrol ve gaz talebinin 2050’de 2019’dakiyle kabaca aynı olabileceğini öngören bir tahmin yayımladı.
Norveç, yurt dışına petrol ve gaz satarak geliri 1,2 trilyon dolarlık devlet servet fonuna aktarıyor. Ancak kendi elektriğinin neredeyse tamamı hidroelektrikten üretiliyor. Ülke ayrıca elektrikli araç satışlarında dünya lideri. Geçen yıl satılan arabaların neredeyse yarısı, kısmen devlet sübvansiyonları sayesinde elektrikliydi.