ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA), geçen ay dünyadaki mercan resiflerinin dördüncü kitlesel ağarma olayının eşiğinde olduğunu, iklim değişikliğinin El Nino hava olayıyla birleştiğinde okyanus sıcaklıklarını rekor seviyelere çıkardığını duyurdu.
Ajans, dünyadaki resif alanının yaklaşık %60’ının etkilendiğini ve bu oranın artmaya devam ettiğini bildirdi.
NOAA’nın Mercan Resiflerini İzleme koordinatörü Derek Manzello aylık brifingde “Dünyadaki mercan resiflerinin durumu hakkında çok endişeliyim. Şu anda aşırı okyanus sıcaklıklarının ortaya çıktığını görüyoruz” dedi.
Isı stresinin tetiklediği mercan ağarması, mercanlar dokularında yaşayan renkli algleri dışarı attığında meydana gelir. Bu yararlı algler olmadan mercanlar solgunlaşır ve açlık ve hastalıklara karşı savunmasız hale gelir.
Bilim insanları en az 62 ülke ve bölgede kitlesel ağarmayı belgeledi; Hindistan ve Sri Lanka yakın zamanda etkileri bildirdi.
2014’ten 2017’ye kadar süren son küresel ağarmada, resif alanlarının %56’sının ağarma düzeyinde ısı stresine maruz kaldığı görülmüştü. 1998 ve 2010’daki önceki olaylar resif alanlarının sırasıyla %20 ve %35’ini vurmuştu.
Mevcut olay daha büyük bir alanı etkilemiş olsa da Manzello, 2014-17 olayının ciddiyeti ve kalıcılığı nedeniyle hâlâ kayıtlardaki en kötü olay olarak kabul edildiğini söyledi. Ancak 2023-24’ün yakında bunu geçebileceğini de sözlerine ekledi.
NOAA, Atlantik Okyanusu’ndaki mercanların, yükselen okyanus sıcaklıklarından en çok etkilenenler olduğunu, havzadaki resiflerin %99,7’sinin geçen yıl ağarma düzeyinde ısı stresine maruz kaldığını söyledi.
Nisan 2024’te yayımlanan yeni bir değerlendirmede, Meksika Pasifik’teki Oaxaca, Huatulco’da mercan ölüm oranının %50 ila %93 arasında olduğu ortaya çıktı.
Güney Karayipler’deki sıcaklık stresinin birikmesiyle, bu yaz durumun daha da kötüleşmesi bekleniyor. Bazı bölgelerde ağarmanın meydana gelmesi için ısı stresi eşiği çoktan aşıldı. Manzello’ya göre durum endişe verici çünkü daha önce hiç bahsi geçen eşik hiç bu kadar erken aşılmamıştı.
Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…
UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…
Çatışmalardan etkilenen bir grup ülke, halklarının karşı karşıya olduğu doğal afet ve güvenlik krizleriyle mücadele…
COP29'a ev sahipliği yapan Azerbaycan ve komşuları hâlâ büyük ölçüde fosil yakıtlara bağımlı ancak yenilenebilir…
COP29'a ev sahipliği yapan Azerbaycan, 2229 kişiyle zirvede en büyük delegasyona sahip ülke olarak kaydedildi.…
Fosil yakıt lobicileri COP29’da iklim açısından en hassas ülkelerin delegasyonlarını gölgede bıraktı; zirveye iklim açısından…