;
Bilim

Nitröz Oksit Emisyonlarının Artması Paris İklim Hedeflerini Tehlikeye Atıyor

nitröz oksit

Nitröz oksite ilişkin ilk büyük küresel değerlendirmeye göre, bu kirletici madde kaynaklı emisyonların azaltılmaması, dünyanın Paris Anlaşması’nın küresel ısınmayı 1,5 derecede sınırlandırma hedefine ulaşmasını imkansız hale getirecek.

Nitröz oksit, en yaygın üçüncü seragazı ve ozon tabakasını incelten en kötü gaz olarak biliniyor. Küresel Nitröz Oksit (N2O) Değerlendirmesi raporu, insan kaynaklı metan emisyonlarının bu on yılda %45’e kadar azaltılabileceğini gösteren ve 150 ülkenin Küresel Metan Taahhüdü kapsamında 2030’a kadar bu emisyonları %30 azaltma sözü vermesinin temelini oluşturan 2021 Küresel Metan Değerlendirmesi’ne benzer.

Raporda, esas olarak sentetik gübrelerin tarımsal kullanımından kaynaklanan nitrojen oksit emisyonlarının 1980’den bu yana küresel olarak %40 arttığı ve 2050 yılına kadar 2020 seviyelerine göre %30 artma eğiliminde olduğu belirtiliyor.

Nitröz oksit emisyonlarını azaltmak için küresel eyleme geçmenin, 2100’e kadar 235 milyar metrik tona eşdeğer karbondioksit emisyonunu önleyebileceği belirtildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili bu yılın başlarında Reuters’e, gübre üretiminden veya naylon gibi malzemelerin üretiminden kaynaklanan nitröz oksit emisyonlarını azaltmanın ucuz olduğunu, gönüllü karbon dengeleme piyasasını kullanan projeler aracılığıyla metrik ton başına 10 $ kadar düşük bir maliyete sahip olduğunu söyledi.

180’den fazla hükümet, STK ve uluslararası kuruluştan oluşan İklim ve Temiz Hava Koalisyonu tarafından yayımlanan değerlendirmede, “Azot oksit emisyonlarını azaltmaya yönelik iddialı eylemler, dünyayı çok çeşitli küresel iklim, ozon ve diğer çevre ve insan sağlığı hedeflerine ulaşmaya yaklaştırabilir” denildi.

Haber Merkezi

İklim Haber - Haber Merkezi