Bilim

NASA Uzmanı: “Türkiye Betonlaşma Nedeniyle Daha Çok Afet Yaşayacak”

Türkiye’de son dönemde özellikle İstanbul’da yaşanan dolu, fırtına, sel vakalarını yorumlayan NASA uzmanı Dr. Timothy Hall benzer aşırı hava olaylarının daha fazla yaşanacağını ve ısınmanın etkisinin daha çok şehirlerde görüleceğini belirtti, bunların nedeni olarak ise betonlaşmayı gösterdi.

NASA’nın hava olaylarıyla ilgili uzmanı Dr. Timothy Hall, Türkiye’ye dair uyarılarda bulundu. Dr. Hall İstanbul’da yaşanan aşırı hava olaylarının daha sık yaşanacağını ifade ederken bunun sebebinin ise betonlaşma olduğunu söyledi.

Habertürk gazetesinde yer alan habere göre Hall, Marmara gibi bir iç denizde bile küçük hortumlar oluşmasına şöyle açıklık getirdi: “Korkarım, özellikle Akdeniz kıyılarınızda fırtına ve buna benzer olaylar artacak. Tabii ki Meksika Körfezi’ndeki gibi dev fırtınalardan ya da hortumlar bahsetmiyorum ama aşırı hava olaylarında artış olacağı bir gerçek. Tabii bunlar deniz seviyesini artırabilir ve kıyılarda sele neden olabilir. Bir gün günlük güneşlik bir havaya uyanıyorsunuz. Öğlen aniden fırtına başlıyor… Bir bakıyorsunuz aracınız dolu yüzünden mahvolmuş. Bakın tüm dünyada böyle, sadece Türkiye değil, tüm bu garip diye nitelenen hava olaylarının sıklığı arttı.”

Hall, küresel ısınmanın yanında çarpık yapılaşma ve betonlaşmanın bu tür hava olaylarındaki etkisinin ne olduğu yönündeki soruyu şöyle yanıtladı: “Pek çok şehirde sel ve su baskınlarının nedeni aşırı yağıştan çok beton. Biliyorsunuz toprak aşırı yağışın çoğunu emiyor. Ama toprak yerine beton ya da asfalt koyarsanız su birikir. Aynı şey ağaç ve diğer bitkiler için de geçerli”.

Uzman sözlerine şöyle devam etti: “Ağaçlar ve bitkiler sadece yağışı kontrolde değil, zemini soğutmakta çok önemli görev üstleniyorlar. Şehirlerin bir diğer sorunu koyu rengin hakim olması, asfalt gibi. Bunlar ısıyı yansıtmak yerine emiyor. Tüm bu bahsettiğim faktörler küresel ısınmanın etkilerinin şehirlerde daha çok hissedilmesine neden oluyor”.

NASA’da görevli Hall, tavsiyelerde de bulundu ve yeşilin artırılması, yapılaşmanın yeşil alanlara göre dizayn edilmesi gerektiğini söyledi: “En basitinden çatıların rengini daha açık yapmalıyız, beyaz gibi. Amaç ısıyı yansıtmak… Hatta çatıları bile yeşillendirmeliyiz. Tabii ki araçlardaki emisyonu azaltmalıyız”.

Paylaş

Önceki Haberler

COP29: Küresel İklim Finansmanı ve Eylemi için Alınan Kararlar

COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…

17 Ocak 2025

İklim Değişikliğinin Ekonomiye Etkisi Sarsıcı Olacak

Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…

17 Ocak 2025

Gediz Deltası için Doğa Zaferi: “ÇED Gerekli Değildir” Kararının Yürütmesi Durduruldu!

İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…

17 Ocak 2025

Çevresel Riskler 10 Yıllık Risk Sıralamasını Domine Ediyor

2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…

17 Ocak 2025

COP29’da Kilidi Açılan Karbon Piyasalarının Avantajları ve Türkiye

COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…

16 Ocak 2025

Şirketlerin İklim Planları Hazır Değil

İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…

16 Ocak 2025