Politika

Muş ve Diyarbakır’daki Ağaç Kesimleri Meclis Gündeminde

Muş’un Şenyayla bölgesinde devam eden ağaç kesimleri Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren tarafından meclis gündemine taşındı. Geçtiğimiz günlerde de Diyarbakır’daki tarihi Taş Köprü mevkiinde yaşanan ağaç kıyımı meclis gündemine gelmişti.

Muş’a bağlı Şenyayla bölgesinde ağaçlar kesiliyor. Kesim nedeni ise yeni askeri üs ve karakol inşaat çalışmaları olarak gösteriliyor. Uzun bir süredir kesilen ağaçların bölgedeki düzlük alanlarda toplandığı ve buradan da satılmak üzere başka kentlere gönderildiği kaydediliyor. Bu bölgenin, hayvancılıkla uğraşan yurttaşlar tarafından mera ve yaylak olarak kullanıldığı biliniyor.

Muş’taki Kıyım Meclis Gündeminde

Devam eden ağaç yıkımı meclise taşındı. Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren, Şenyayla bölgesindeki ağaç kesimi ve ağaçların satımına ilişkin Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı tarafından yanıtlanması istemiyle Meclis’e soru önergesi verdi.

Önergede yanıtlanması istemiyle şu sorular soruldu:

“Gözetim ve koruma yükümlülüğü size ait olan ormanlarla ilgili yakmak, kesmek ve yok etmek gibi saldırılara kim izin vermektedir? Bu eylemleri bizzat gerçekleştirenler kimlerdir? Bu saldırılar aynı zamanda suç teşkil ettiğine göre ormanları yok eden kolluk güçleri ile ilgili bugüne dek idari veya cezai bir soruşturma yapılmış mıdır? Uygulanan herhangi bir yaptırım var mıdır? Ormanlara yapılan bu saldırıların gerekçesi nedir? Kesilen ve kamyonlarla taşınan ağaçlar kime, hangi usulle, kim tarafından satılmaktadır? Gelirleri nereye aktarılmaktadır?  Bölgenin yeniden ormanlaştırılması için yürütülen herhangi bir çalışma var mıdır?”

Diyarbakır’daki Kesimler de Meclise Taşındı

Yine Diyarbakır’ın Kulp, Lice Silvan ilçeleri üçgeninde bulunan Taş Köprü bölgesinde de ağaçların kesildiği belirtiliyor. Şelalesi ve doğal güzellikleri ile yöre halkı tarafından sık sık ziyaret edilen bölgedeki kıyım da geçtiğimiz hafta meclise taşındı.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Amed Milletvekili Ceylan Akça, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı tarafından yanıtlanması istemiyle Meclis Başkanlığı’na soru önergesi verdi.

Akça, Bakan Yumaklı’ya yanıtlanması istemiyle şu sorular yöneltildi: “Geliyê Godernê bölgesinde ağaçların kesilme talebi hangi kurum tarafından ve hangi gerekçeyle talep edilmiştir? Konu Bakanlığınızın bilgisi dahilinde midir? Bölgede kesilen ağaçlar kim tarafından, ne için kullanılmaktadır? Bakanlığınızın ağaç kesiminin durdurulmasına yönelik girişimleriniz olacak mıdır? Bölge halkının ve ekoloji hareketlerinin ‘geri dönüşü imkânsız ekolojik yıkım’ olarak değerlendirdiği ağaç kesimi ile ilgili Bakanlığınız tarafından nasıl bir kamu yararı gözetilmektedir?”

Orman Kıyımı Yapılan Bölgede Baraj Tehlikesi de Var

Sadece ağaç kesimi değil, bu bölge aynı zamanda baraj tehlikesi ile de karşı karşıya. Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında planlanmış olan Silvan Barajı’nın faaliyete geçmesi ile Taş Köprü sular altında kalacak. Bu durum, tarihsel bir değerin yok olması anlamına gelecek. Çünkü bölgede  bulunan kayalar tarihi neolitik döneme dek uzanıyor.

Öte taraftan 75 ekoloji, hayvan ve insan hakları örgütü bileşeni olan İklim Adaleti Koalisyonu (İAK),  daha önce tarihi ve kültürel  nitelik taşıyan bu bölgedeki ağaç kesimlerini duyurmuştu. Yapılan paylaşımda, “Godernê Vadisi’nde (Gelîye Godernê) ağaç kesimleri başladı. Güvenlikçi politikalar doğayı yok ediyor, imansızlaştırmaya ve ekolojik yıkıma son! “ ifadelerine yer verilmişti.

Paylaş

Önceki Haberler

COP29: Küresel İklim Finansmanı ve Eylemi için Alınan Kararlar

COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…

17 Ocak 2025

İklim Değişikliğinin Ekonomiye Etkisi Sarsıcı Olacak

Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…

17 Ocak 2025

Gediz Deltası için Doğa Zaferi: “ÇED Gerekli Değildir” Kararının Yürütmesi Durduruldu!

İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…

17 Ocak 2025

Çevresel Riskler 10 Yıllık Risk Sıralamasını Domine Ediyor

2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…

17 Ocak 2025

COP29’da Kilidi Açılan Karbon Piyasalarının Avantajları ve Türkiye

COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…

16 Ocak 2025

Şirketlerin İklim Planları Hazır Değil

İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…

16 Ocak 2025