42 bin 674 hektarlık alanı, akarsu kaynakları, bölgeye özgü canlıları, endemik bitki türleri ve örtüsü ile eşsiz değere sahip Munzur ve Pülümür vadileri korunacak hassas alan ilan edildi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan kararlara göre, Dersim’in Pülümür, Merkez ve Ovacık ilçeleri sınırları içerisinde bulunan Munzur ve Pülümür Vadileri Potansiyel Doğal Sit Alanı da, koruma statüsünün değerlendirilmesi sonucunda, kesin korunacak hassas alan olarak tescil ve ilan edildi.
Kararda, “Tunceli İli, Pülümür, Merkez ve Ovacık ilçeleri sınırları içerisinde bulunan Munzur ve Pülümür Vadileri Potansiyel Doğal Sit Alanının koruma statüsünün değerlendirilmesi sonucunda, ekli kroki ile listede sınır ve koordinatları gösterilen alanın kesin korunacak hassas alan olarak tescil ve ilan edilmesine, 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 109’uncu maddesi gereğince karar verilmiştir” ifadeleri yer aldı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri, 2021 yılında Munzur Vadisi’nde keşif çalışmalarını tamamlayarak, rapor hazırlamıştı. Dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, kenti ziyaret etmiş ve 1971’de “milli park” da ilan edilen Munzur Vadisi’nin “kesin korunacak hassas alan” ilan edileceğini söylemişti.
Son yıllarda baraj, HES, kum ve taş ocağı gibi faaliyetlerin hedefinde olan Munzur Vadisi, akarsu, orman ve bozkırların da olduğu birçok ekosistemden oluşuyor. Havzada saptanan 2 bine yakın fauna çeşidi bulunuyor ve Avrupa’nın yaşamı koruma sözleşmesi olan “Bern Sözleşmesi”ne göre, koruma altında bulunan pek çok yaban hayatı çeşidi mevcut. Çengel boyunlu dağ keçisi, su samurları, kırmızı benekli Munzur alası, Anadolu Parsı gibi birçok endemik hayvan türünün yaşadığı hava, bitki çeşitliliği açısından da oldukça zengin. Munzur Vadisi, aynı zamanda her yıl birçok yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği alanlardan biri.
COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…
Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…
İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…
2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…
COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…
İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…