Ekonomi

Munich Re’nin Patronu Daha Yüksek Karbon Emisyon Maliyetleri İstiyor

Dünyanın en büyük reasürans şirketi Munich Re, Avrupalı ​​politika yapıcıları, iklim değişikliğiyle mücadele için bölgede karbon salım maliyetini beş kat artırmaya çağırıyor.

Reasürans şirketi Munich Re’nin CEO’su Joachim Wenning, 2050 yılına kadar fosil yakıtlardan vazgeçilmesini hedefleyen Paris Anlaşması’nda ortaya konan hedeflerin, eyleme geçilmediği takdirde yakalanamayabileceği konusunda uyarıda bulundu.

“Mevcut karbon emisyonu yörüngesinde, yüzyılın sonuna kadar küresel sıcaklıkların 3,5 derece artmasını beklemeliyiz” diyen Wenning, bunun yoksulluk oranlarında “aşırı” bir artışı tetikleyeceğini de sözlerine ekliyor.

“Mülkiyet hasarı yeterince kötü, ancak etkilenecek insanların sayısı da önemli ölçüde artacaktır” diyen Wenning, tüm kıyı bölgelerinin sular altında kalabileceğini, diğer bölgelerin ise kalıcı kuraklık sorunu ile yüzleşebileceğini belirtti.

Munich Re, 1970’lerin başlarından beri iklim değişikliği konusunda uyarılarda bulunuyor.

2018’in sadece dördüncü çeyreğinde, Asya’daki bir tayfun ve Kaliforniya’daki iki orman yangını, Münih Re’nin 2017 yılının aynı dönemindeki kârına göre %56’lık bir düşüşe neden oldu.

Wenning, fosil yakıtlardan yenilenebilir enerjiye geçişi hızlandıracak finansal teşvikleri yaratan karbon emisyonları için anlamlı bir fiyat çağrısında bulundu. “Bu, emisyon ticareti veya karbon vergisi ile yapılabilir” dedi.

Avrupa’nın emisyon ticaret sistemindeki şirketlerin karbon yayma maliyetinin, İsveç’in vergi rejimine benzer olması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Bu rejim, şu anda yayılan ton başına 24 euro tahsil eden piyasaya dayalı bir sistemi kullanan Avrupa’nın ticaret sistemine kıyasla yayılan her ton karbondioksit için 115 euro vergi koyuyor.

Wenning, “Karbondioksit fiyatının yüksek olması gerekiyor” derken, fosil enerjinin kullanımının çelik üreticileri, kimya endüstrisi ve nakliye gibi en büyük tüketiciler için ekonomik olarak imkansız hale getirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Wenning’in teklifi, iktidar koalisyonunun en büyük partisi olan Almanya’nın Hıristiyan Demokrat Birliği’nin pozisyonlarıyla çelişiyor.

Şansölye Angela Merkel’in potansiyel halefi olan parti lideri Annegret Kramp-Karrenbauer karbon vergisini reddetmişti.

Munich Re’nin CEO’su, iklim değişikliği ile mücadele etmek için gerekli olan yüksek karbon fiyatının insanların işlerine mal olabileceğini, çünkü bazı şirketlerin muhtemelen işyerlerini kapatacağını kabul etti. Wenning, “Sorumlu bir hükümetin bu etkileri aklında tutması gerekiyor” dedi.

Paylaş

Önceki Haberler

Genç İklim Aktivistlerinden Türkiye’ye Çağrı: “Daha Güçlü İklim Hedefi Talebimize Siz de Destek Verin”

Türkiye’nin yetersiz iklim hedeflerine karşı Cumhurbaşkanı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na dava açan…

5 Temmuz 2024

“Doğal” Gazın Petrol ve Kömürden Daha İyi Olmamasının 5 Temel Nedeni

Sadece içinde “doğal” sözcüğü geçiyor diye doğal gaz gezegen, insanlar ve iklim için güvenli anlamına…

5 Temmuz 2024

AB’nin İklim Hedeflerine Ulaşmak için Yatırımı İkiye Katlaması Gerekiyor

Araştırma kuruluşlarından oluşan bir konsorsiyum, AB’nin 2030 iklim hedefine ulaşmak için yatırımları iki katına çıkarması…

5 Temmuz 2024

CHP’li Kasap: “Termik Santral İşçileri Alıkonuldu, Zorla Çalıştırılıyor”

Kütahya Seyitömer Termik Santralı'nda yaklaşık 800 çalışan, iş bırakma eylemi başlattı. CHP milletvekili Ali Fazıl Kasap, iş bırakma…

4 Temmuz 2024

Alaska Buzulları Geri Dönüşü Olmayan Noktaya İlerliyor

Yeni bir araştırma, mevcut erime nedeniyle buz kaybının devam etmesi halinde, Alaska buzullarının geri dönüşü…

4 Temmuz 2024

İkizköy Çevre Komitesi: “Akbelen Ormanı Bir Kez Daha Katlediliyor”

İkizköy Çevre Komitesi, 5 yıldır korumak için mücadele verdikleri Akbelen Ormanı’nda YK Enerji’nin yeni bir…

4 Temmuz 2024