Common ve Kibrit Film ortak yapımı “Kömür Belası” belgeseli, Muğla’da yaşamı tehdit eden termik santralların insana ve doğaya ödettiği gerçek bedele, insan hikayeleri üzerinden ışık tutuyor.
Muğla’da bulunan üç termik santral son 35 yıl içinde bölgenin hem sağlığını hem de coğrafi, ekonomik, sosyal ve kültürel yapısını değiştiriyor.
Common ve Kibrit Film ortak yapımı “Kömür Belası” belgeseli de kömürün gerçek bedeline insan hikayeleri üzerinden ışık tutuyor. Herkesi bölgeyi cehenneme çevirmek isteyenlere karşı ne pahasına olursa olsun toprağını, memleketini, cennetini savunanların hikayelerine ortak olmaya, Muğlalıların sesi olmaya davet ediyor.
Avrupa İklim Ağı’nın desteğiyle hazırlanan ve geçen yıl yayımlanan “Kömürün Gerçek Bedeli – Muğla Raporu” raporu, Yatağan, Yeniköy ve Kemerköy termik santrallarının ekolojik, toplumsal ve ekonomik bedellerini ele alıyordu. Rapora göre, üç termik santral ve onlara yakıt sağlayan linyit madenleri yalnızca son bir yılda 280 erken ölüme 300’ün üzerinde kişinin hastaneye yatmasına ve 61.300 işgünü kaybına neden oldu. Raporda 2018-2043 yılları arasında, her bir santral 50 yaşını dolduruncaya kadar çalışmaya devam ederse; çevre yatırımları mevzuata göre yapılsa bile, santrallerden kaynaklı hava kirliliğinin 5.300 insanın daha erken ölümüne yol açacağı öngörülüyor.
T24’ten Damla Uğantaş’ın haberine göre raporda, termik santralların küresel ısınmaya olan etkilerine de değinilerek “Türkiye’nin kömürden elektrik üretimi sonucu yıllık olarak atmosfere saldığı CO2’nin ortalama %15’inin Yatağan, Yeniköy ve Kemerköy termik santrallarından kaynaklandığı” bilgisi paylaşıldı.
Üstelik kömür sadece Muğlalıları tehdit etmekle kalmıyor. Bölgede yaşam döngüsünü doldurmuş ancak özelleştirmelerle halen çalışmaya devam eden Kemerköy, Yeniköy ve Yatağan kömürlü termik santrallarının sebep olduğu kanser yapıcı tozlar, Aydın, Bursa, Uşak, Datça, Marmaris, Rodos’a hatta Akdeniz’in karşı kıyısına kadar ulaşıyor ve hepimizi hasta ediyor.
Bölgedeki termik santralların iklim maliyeti de oldukça kabarık. 350 Türkiye’nin haberine göre bu termik santralların 2018–2043 yılları arasında çalışmaya devam ettiği bir senaryoda atmosfere 328 milyon ton karbondioksit salımı daha gerçekleşecek. Linyit alanlarının genişlemesinden dolayı gerçekleşecek ormansızlaşmayla birlikte karbon yutağı alanların kaybolması da işin diğer korkunç yanı.
“Kömür Belası” belgeseline buradan ulaşabilirsiniz.
COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…
Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…
İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…
2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…
COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…
İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…