Moody’s Yatırımcılar Hizmeti, Avrupalı ve ABD’li petrol, doğalgaz, inşaat ve kamu hizmeti sağlayan şirketlerin iklimle ilgili finansal açıklamalarının yavaş ve kademeli ilerlediğini belirtiyor.
Moody’s Yatırımcılar Hizmeti’nin Pazartesi günü yayımladığı bir rapor, küresel bir çalışma kolunun iki yıl önce, çevresel kirliliğe sebep olan ABD ve Avrupalı şirketlerin iklim krizi sebebiyle karşı karşıya oldukları finansal riskleri açıklamasını zorunlu tutmasına rağmen açıklamadıklarını ortaya koyuyor.
2017 yılında Finansal İstikrar Kurulu’nun İklim Kaynaklı Finansal Açıklamaları (the Financial Stability Board’s Task Force on Climate-Related Financial Disclosures) şirketlere, iklim krizinin şirketler üzerindeki finansal etkilerini gönüllü olarak açıklamaları önerisinde bulunması üzerine 28 petrol, doğalgaz, inşaat ve kamu hizmeti veren şirketin dosyaları incelendi. Finansal İstikrar Kurulu, G20 ülkelerinin finansal sistemlerini inceleyen, yöneten ve tavsiyelerde bulunan bir kurum.
Rapora göre, Moody’s’in raporunda yer alan şirketlerin %80’i iklim krizinin stratejik kararlarını etkilediğini söylemiş olsa da, 28 şirketten sadece ikisi iklim projeksiyonlarını nakit akışı ve bilanço tablosu ile ilişkilendirdi.
Raporun yazarlarından Vincent Allilaire, “Şirketlerin açıklamalarında ilerlemeler olsa da, iklim değişikliğinin finansal etkilerinin standart ve tutarlı ölçümlerle sunulması hâlâ başlangıç düzeyinde” dedi. Moody’s ise, iklim değişikliği ile ilgili açıklamaların artışta olmasına rağmen raporlamanın kalitesi ve derinliğinin geniş ölçüde değişkenlik gösterdiğini söylüyor.
Birçok yatırımcı, şirketlere, iklim kaynaklı risk faktörü hesaba katılmadığı için varlıkların yanlış fiyatlandırıldığına dair endişelerle birlikte iklim değişikliğinin işlerine olan etkisiyle ilgili daha iyi bilgi sağlamaları çağrısında bulundu.
Bununla birlikte Moody’s, iklimle ilgili finansal açıklamaların genel olarak yavaş ve kademeli ilerlediğini belirtiyor.
Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…
UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…
Çatışmalardan etkilenen bir grup ülke, halklarının karşı karşıya olduğu doğal afet ve güvenlik krizleriyle mücadele…
COP29'a ev sahipliği yapan Azerbaycan ve komşuları hâlâ büyük ölçüde fosil yakıtlara bağımlı ancak yenilenebilir…
COP29'a ev sahipliği yapan Azerbaycan, 2229 kişiyle zirvede en büyük delegasyona sahip ülke olarak kaydedildi.…
Fosil yakıt lobicileri COP29’da iklim açısından en hassas ülkelerin delegasyonlarını gölgede bıraktı; zirveye iklim açısından…