Politika

Moldova Güncellenmiş İklim Planını BM’ye Sundu

Moldova güçlendirilmiş iklim planını BM’ye sunan dördüncü ülke oldu. Plana göre ülke 2030’a kadar emisyonlarında %70 azaltım hedefliyor.

Moldova, Paris Anlaşması uyarınca küresel eylem çabalarının bir parçası olarak emisyonlarını 2030 yılına kadar % 70 oranında azaltmayı taahhüt ederek BM’ye daha güçlü bir iklim planı sunan son ülke oldu.

Doğu Avrupa ülkesi, teknik, finansal ve teknolojik destek alırsa emisyonlarını 2030 yılına kadar % 88 oranında azaltabileceğini de ekledi.

Dört milyon nüfusa sahip ülke, 2015 Paris Anlaşması uyarınca 2030 yılına kadar emisyonlarını 1990 seviyelerine göre en az % 64 azaltmayı,  % 67 azaltım içinse çabalamayı taahhüt etmişti. Moldova’nın emisyonları küresel seragazı emisyonlarının 0.026%’ını temsil ediyor.

İklim Haber'i Telegram'da Takip Edin!İklim Haber'i Linkedin'de Takip Edin!

Moldova’nın emisyonları, 1991’de Sovyetler Birliği’nin çöküşünden sonra 2030 hedefinin çok altına düşmüştü. Ancak son yıllarda ülkenin emisyonlarında artış görülüyor.

Moldova, sunduğu belgede hedefi %70’e yükselterek “Paris Anlaşması’nın mekanizmasına uyum gösterdiğini” söyledi.

Hükümet, ülkenin yüzyıl ortası emisyon azaltım hedefinin, “Kasım 2022’ye kadar geliştirilecek” 2050 Düşük Emisyon Geliştirme Stratejisi’nde oluşturulacağını da ekledi.

Moldova neredeyse tamamen enerji ithalatına bağımlı ve emisyonlarının üçte ikisinden fazlası enerji, ulaşım ve tarım sektörlerinden kaynaklanıyor.

Ülke, BM’ye resmi olarak geliştirilmiş bir iklim planı sunan dördüncü ülke oldu ve böylece küresel emisyonların% 0.1’ini oluşturan Marshall Adaları, Surinam ve Norveç’e katıldı.

Paris Anlaşması karar metnine göre, ülkelerin 2030 iklim planlarını 2020’ye kadar bildirmeleri veya güncellemeleri bekleniyor. Anlaşmaya göre ülkeler, küresel ısınmayı “2 derecenin altında” sınırlama ve 1.5 derece için çabalama konusunda ilk taahhütlerini artırmayı kabul ettiler.

Ülkelerin, 9 Kasım’da başlaması planlanan kritik iklim zirvesinden önce 2030 iklim planlarını güncellemeleri yönünde bir beklenti bulunuyor.

Bununla birlikte, zirve başlamadan çok kısa süre önce gerçekleşecek ABD seçimleri ve Paris Anlaşması’nın karar metnindeki hukuki belirsizlikler, bazı ülkelerin BM’ye güncellenmiş iklim planlarını sunma zamanlamasını ileri bir tarihe alabilir.

Yine de beklenti, bazı ülkelerin 2020’nin son çeyreğinde iklim planları sunacakları yönünde.

Paylaş

Önceki Haberler

BM İklim Şefi Finans Müzakereleri Yavaş İlerlerken G20 Liderlerinden Destek İstedi

BM iklim şefi Stiell, gelecek hafta toplanacak G20 liderlerine iklim finansmanı çabalarına destek verme çağrısında…

16 Kasım 2024

Aliyev Bir Senedir Paris Anlaşması’nı Bir Kez Olsun Anmamış!

İlham Aliyev’in geçtiğimiz 1 senede yaptığı konuşmaları analiz eden bir çalışmaya göre, COP29’un ev sahibinin…

16 Kasım 2024

COP29’daki İlk Günün Fosili Ödülü G7’ye Gitti!

G7, son 20 yılda iklim finansmanı borçlarını ödememesi nedeniyle COP29’da “Günün Fosili” ödülünü aldı. BM…

16 Kasım 2024

Fosil Yakıt Liderleri COP29’da “Kırmızı Halıyla” Karşılandı

Bu yılki BM iklim zirvesine ev sahipliği yapan Azerbaycan, fosil yakıt patronlarına ve lobicilere başkanlığın…

16 Kasım 2024

Fosil Yakıt Endüstrisinin Desteğiyle Oluşturulacak Fon “Şimdilik” İptal

Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…

15 Kasım 2024

Metan Emisyonlarını Azaltmak için Taahhüt Var, Eylem Yok

UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…

15 Kasım 2024