Moldova güçlendirilmiş iklim planını BM’ye sunan dördüncü ülke oldu. Plana göre ülke 2030’a kadar emisyonlarında %70 azaltım hedefliyor.
Moldova, Paris Anlaşması uyarınca küresel eylem çabalarının bir parçası olarak emisyonlarını 2030 yılına kadar % 70 oranında azaltmayı taahhüt ederek BM’ye daha güçlü bir iklim planı sunan son ülke oldu.
Doğu Avrupa ülkesi, teknik, finansal ve teknolojik destek alırsa emisyonlarını 2030 yılına kadar % 88 oranında azaltabileceğini de ekledi.
Dört milyon nüfusa sahip ülke, 2015 Paris Anlaşması uyarınca 2030 yılına kadar emisyonlarını 1990 seviyelerine göre en az % 64 azaltmayı, % 67 azaltım içinse çabalamayı taahhüt etmişti. Moldova’nın emisyonları küresel seragazı emisyonlarının 0.026%’ını temsil ediyor.
Moldova’nın emisyonları, 1991’de Sovyetler Birliği’nin çöküşünden sonra 2030 hedefinin çok altına düşmüştü. Ancak son yıllarda ülkenin emisyonlarında artış görülüyor.
Moldova, sunduğu belgede hedefi %70’e yükselterek “Paris Anlaşması’nın mekanizmasına uyum gösterdiğini” söyledi.
Hükümet, ülkenin yüzyıl ortası emisyon azaltım hedefinin, “Kasım 2022’ye kadar geliştirilecek” 2050 Düşük Emisyon Geliştirme Stratejisi’nde oluşturulacağını da ekledi.
Moldova neredeyse tamamen enerji ithalatına bağımlı ve emisyonlarının üçte ikisinden fazlası enerji, ulaşım ve tarım sektörlerinden kaynaklanıyor.
Ülke, BM’ye resmi olarak geliştirilmiş bir iklim planı sunan dördüncü ülke oldu ve böylece küresel emisyonların% 0.1’ini oluşturan Marshall Adaları, Surinam ve Norveç’e katıldı.
Paris Anlaşması karar metnine göre, ülkelerin 2030 iklim planlarını 2020’ye kadar bildirmeleri veya güncellemeleri bekleniyor. Anlaşmaya göre ülkeler, küresel ısınmayı “2 derecenin altında” sınırlama ve 1.5 derece için çabalama konusunda ilk taahhütlerini artırmayı kabul ettiler.
Ülkelerin, 9 Kasım’da başlaması planlanan kritik iklim zirvesinden önce 2030 iklim planlarını güncellemeleri yönünde bir beklenti bulunuyor.
Bununla birlikte, zirve başlamadan çok kısa süre önce gerçekleşecek ABD seçimleri ve Paris Anlaşması’nın karar metnindeki hukuki belirsizlikler, bazı ülkelerin BM’ye güncellenmiş iklim planlarını sunma zamanlamasını ileri bir tarihe alabilir.
Yine de beklenti, bazı ülkelerin 2020’nin son çeyreğinde iklim planları sunacakları yönünde.
COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…
Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…
İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…
2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…
COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…
İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…