Moldova güçlendirilmiş iklim planını BM’ye sunan dördüncü ülke oldu. Plana göre ülke 2030’a kadar emisyonlarında %70 azaltım hedefliyor.
Moldova, Paris Anlaşması uyarınca küresel eylem çabalarının bir parçası olarak emisyonlarını 2030 yılına kadar % 70 oranında azaltmayı taahhüt ederek BM’ye daha güçlü bir iklim planı sunan son ülke oldu.
Doğu Avrupa ülkesi, teknik, finansal ve teknolojik destek alırsa emisyonlarını 2030 yılına kadar % 88 oranında azaltabileceğini de ekledi.
Dört milyon nüfusa sahip ülke, 2015 Paris Anlaşması uyarınca 2030 yılına kadar emisyonlarını 1990 seviyelerine göre en az % 64 azaltmayı, % 67 azaltım içinse çabalamayı taahhüt etmişti. Moldova’nın emisyonları küresel seragazı emisyonlarının 0.026%’ını temsil ediyor.
Moldova’nın emisyonları, 1991’de Sovyetler Birliği’nin çöküşünden sonra 2030 hedefinin çok altına düşmüştü. Ancak son yıllarda ülkenin emisyonlarında artış görülüyor.
Moldova, sunduğu belgede hedefi %70’e yükselterek “Paris Anlaşması’nın mekanizmasına uyum gösterdiğini” söyledi.
Hükümet, ülkenin yüzyıl ortası emisyon azaltım hedefinin, “Kasım 2022’ye kadar geliştirilecek” 2050 Düşük Emisyon Geliştirme Stratejisi’nde oluşturulacağını da ekledi.
Moldova neredeyse tamamen enerji ithalatına bağımlı ve emisyonlarının üçte ikisinden fazlası enerji, ulaşım ve tarım sektörlerinden kaynaklanıyor.
Ülke, BM’ye resmi olarak geliştirilmiş bir iklim planı sunan dördüncü ülke oldu ve böylece küresel emisyonların% 0.1’ini oluşturan Marshall Adaları, Surinam ve Norveç’e katıldı.
Paris Anlaşması karar metnine göre, ülkelerin 2030 iklim planlarını 2020’ye kadar bildirmeleri veya güncellemeleri bekleniyor. Anlaşmaya göre ülkeler, küresel ısınmayı “2 derecenin altında” sınırlama ve 1.5 derece için çabalama konusunda ilk taahhütlerini artırmayı kabul ettiler.
Ülkelerin, 9 Kasım’da başlaması planlanan kritik iklim zirvesinden önce 2030 iklim planlarını güncellemeleri yönünde bir beklenti bulunuyor.
Bununla birlikte, zirve başlamadan çok kısa süre önce gerçekleşecek ABD seçimleri ve Paris Anlaşması’nın karar metnindeki hukuki belirsizlikler, bazı ülkelerin BM’ye güncellenmiş iklim planlarını sunma zamanlamasını ileri bir tarihe alabilir.
Yine de beklenti, bazı ülkelerin 2020’nin son çeyreğinde iklim planları sunacakları yönünde.
İklim değişikliği açısından dönüm noktası olarak nitelendirilen ve Uluslararası Adalet Divanı'ndan görülen davanın duruşmaları sona…
Enerji Yatırımcıları Derneği Başkanı Cem Özkök, GES ve RES projelerinin yapı denetim kapsamından çıkarılmasının, yatırımcıların…
Dünya Ekonomik Forumu’nun yeni bir çalışmasına göre, küresel seragazı emisyonlarının %40’ını oluşturan sekiz sektördeki emisyon…
Dünya, kuraklık ve arazi bozulumuna en çok maruz kalan ülkeleri desteklemek için yeni bir çerçeve…
İklim ve çevre alanında çalışan 8 sivil toplum kuruluşu, okul, hastane, belediye binası, kamu binası,…
Çin, kömür çıkarımı sırasında açığa çıkan metan emisyonlarını azaltma amacıyla daha sert kurallar getireceğini duyurdu. Metan,…