;
Politika

Moldova COP29 için Gönüllü Oldu, Sırbistan da Teklif Verebilir

moldova

Moldova, gelecek yılki BM İklim Zirvesi başkanlığı için aday olmayı düşünürken, Sırbistan da benzer bir teklifi sunmayı düşünüyor.

Moldova ve Sırbistan bir sonraki yıllık BM zirvesine ev sahipliği yapması gereken Doğu Avrupa ülkelerinin bir aday üzerinde anlaşamaması üzerine çıkan jeopolitik krizi çözmek için COP29’a ev sahipliği yapmayı düşünüyor.

Moldova, diğer Doğu Avrupa ülkelerine gönderdiği bir mektup ile, bir sonraki yıllık iklim zirvesine ev sahipliği yapmak için gönüllü oldu.

Reuters, Moldova’nın gönderdiği mektuba ulaşırken, mektupta, “COP29’un önemini göz önünde bulundurarak, Moldova Cumhuriyeti Çevre Bakanlığı … bu son derece önemli etkinliğe başkanlık etmek için resmi olarak bir adaylık sunmayı planlıyor” denildiğini yazdı.

Aynı zamanda Sırbistan da COP29’a hem ev sahipliği yapmak hem de etkinliğin yürütücüsü olmak istiyor. Ancak henüz resmi bir teklifte bulunmadı. Bu ülkelerden herhangi birinin bölgesel onayı alıp almayacağı henüz bilinmiyor.

BM kurallarına göre COP Başkanlığının beş küresel bölge arasında dönüşümlü olarak değişmesi ve yılın etkinliğini yapacak bölgenin oybirliği ile kendi arasında başkanlığı yürütecek ülkeyi belirlemesi gerekiyor.

Diplomatik kaynaklar, Sırbistan’ın gönüllü olması halinde teklifin Rusya ve müttefiki Belarus’un desteğini alabileceğini söyledi. Sırbistan, Rusya’nın geleneksel müttefiki olmasına karşın Moldova gibi AB’ye katılmak için başvuruda bulunmuştu ve Moldova Devlet Başkanı Maia Sandu, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini kınamıştı.

COP başkanı, yıllık BM iklim müzakerelerinde bulunan neredeyse 200 ülke arasında yapılan görüşmelerin yürütülmesinde önemli bir rol oynar ve genellikle bir ülke zirvenin hem başkanlığını hem de ev sahipliğini yapar.

Eğer ülkeler COP29 başkanını belirlemezse, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) bir yıl daha başkanlığı sürdürmek zorunda kalabilir ve eğer ülkeler yeni bir ev sahibi seçemezse, zirvenin yeri UNFCCC’nin merkezi olan Almanya’ya geri dönebilir.

Doğu Avrupa ülkeleri arasında çözüm bulmak için görüşmelerin sürdüğünü söyleyen Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, “Almanya, UNFCCC’nin merkezi olarak küresel iklim konferanslarının kuralları kapsamında özel bir sorumluluk ve rol üstlendiğinin bilincindedir” dedi.

Jeopolitik çıkmaz, COP29’u yürüten ülkenin bu role hazırlanmak için çok az zamanının kalmasına neden oldu ve Dubai‘deki kimi müzakereciler, kalan kısa zaman göze alındığında gelecek yılki zirvenin daha dar kapsamda geçebileceğini söyledi.