Günün fosili ödülünün yeni sahibi COP27’ye ev sahipliği yapan Mısır oldu. Msır’ın bu ödülü almasının ardında birçok sebep var. Öncelikle ülkenin insan hakları karnesi oldukça kötü. Binlerce aktivistin, hükümetin politikalarını eleştirdiği gerekçesiyle tutuklandığı ülkede insanlar büyük bir baskı altında. Baskı COP27’ye de yansımış durumda. Zirvede her köşede bir güvenlik görevlisi bulunurken, bazı kapalı toplantılara da habersiz bir şekilde giriyorlar. Hatta bazı durumlarda toplantıları dahi bölüyorlar.
Bunun yanı sıra zirvede 600’den fazla fosil yakıt lobicisi var. Bu geçen yıla göre %25’ten fazla bir artış anlamına geliyor. Lobicilerin sayıları aynı zamanda iklim krizinden etkilenen herhangi bir topluluktan daha fazla. Gezegeni mahvedenlerin bir iklim konferansında etkili olmaya çalışırken, sivil alanların ciddi şekilde kısıtlanmaya devam etmesi tepki görüyor.
Mısır ayrıca aktivistlerin internet sitelerini de engellemiş, gelen eleştiriler nedeniyle engeli kaldırmak zorunda kalmıştı. COP27’nin Mısır tarafından geliştirilen resmi uygulaması aracılığıyla uygulamayı indirenleri dinlediği iddiaları da can sıkıcı.
COP27’nin yapıldığı alandaki yüksek yemek fiyatları, suya erişimdeki sıkıntı, zayıf internet ve uzun yemek ve tuvalet kuyrukları da Mısır’a yapılan eleştiriler arasında.
BM iklim şefi Stiell, gelecek hafta toplanacak G20 liderlerine iklim finansmanı çabalarına destek verme çağrısında…
İlham Aliyev’in geçtiğimiz 1 senede yaptığı konuşmaları analiz eden bir çalışmaya göre, COP29’un ev sahibinin…
G7, son 20 yılda iklim finansmanı borçlarını ödememesi nedeniyle COP29’da “Günün Fosili” ödülünü aldı. BM…
Bu yılki BM iklim zirvesine ev sahipliği yapan Azerbaycan, fosil yakıt patronlarına ve lobicilere başkanlığın…
Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…
UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…