Politika

Mısır COP27’de Odağı Gelişmekte Olan Ülkelere Kaydıracak

Kasım’daki zirvenin ev sahibi, “taahhütlerden uygulamaya geçiş” üzerine odaklanmak istiyor.

Üst düzey bir Mısırlı yetkili, Mısır’ın bu yılki COP27 BM iklim zirvesine ev sahipliği yaparken kendisini tarafsız bir hakem olarak konumlandıracağını söyledi. Diğer ülkeleri de iklim taahhütlerini yerine getirmeye zorlarken gelişmekte olan dünyanın çıkarlarını göz önünde bulunduracaklarını sözlerine ekledi.

COP27 Başkanının özel temsilcisi Wael Aboulmagd, izinsiz gösterileri yasaklayan Mısır’ın, 7-18 Kasım’da Şarm El-Şeyh’te yapılacak zirvenin kuralları dahilinde protestoları memnuniyetle karşılayacağını söyledi.

Doğalgaz ihracatçısı Mısır, BM iklim müzakerelerinin başkanlığını İngiltere’den devraldı. Geçen yıl İskoçya’nın Glasgow kentinde düzenlenen zirve, bu yıl iklim taahhütlerini güçlendirme sözü veren yaklaşık 200 ülkenin katılımıyla sona ermişti.

COP26 Başkanı Alok Sharma Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Glasgow zirvesinden bu yana 11 ülkenin Ulusal Katkı Beyanı (NDC) olarak bilinen seragazı emisyonlarını azaltma hedeflerini güncellediğini söyledi. İngiltere parlamento komitesine verdiği demeçte, “Umarım daha fazla ülke NDC’sini günceller” dedi.

Zengin ülkeler, gelişmekte olan ülkelere enerji geçişlerinde ve ısınan bir dünyaya uyum sağlamalarında yardımcı olmak için 2020’den 2023’e kadar vaat edilen yılda 100 milyar dolar verme taahhüdünü yerine getirmeyeceklerini söyleyerek Glasgow’daki birçok kişiyi hayal kırıklığına uğratmıştı.

Bu finansmanın sağlanması Mısır’ın COP27’sinin öncelikleri arasında yer alıyor. Aboulmagd bir röportajda, Mısır’ın, “kayıp ve hasar” fonlarını güvence altına almaya veya iklimle ilgili aşırı hava koşullarından etkilenen iklime duyarlı ülkelere tazminat ödemelerine odaklanmak istediğini söyledi.

Aboulmagd, “Gelişmekte olan ülkeleri ilgilendiren öncelikli konular bulunuyor ve bu konularda ilerleme kaydedilmesine dair yüksek beklentiler var” dedi.

Ayrıca Aboulmagd, Mısır’ın karbon emisyonları ve iklim finansmanı gibi konularda çatışan gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasında arabuluculuk yapmaya da çalışacağını söyledi ve ekledi: “Bu özel yılda, tarafsızlık ve herkese eşit mesafe algısının korunması sürecin çıkarına.”

Aboulmagd, Mısır’ın gıda, tarım ve su yönetimi gibi alanlarda yaklaşık 17 gönüllü girişimi başlatmak için çalıştığını ve ülkelerin taahhütlerini yerine getirmelerine yardımcı olacak fikirlere, eylemlere ilham vermeyi umduğunu söyledi.

Mısır, kendi güncellenmiş NDC hedefinde ince bir ayar yapıyor. Aboulmagd, COVID-19 salgını ve Ukrayna’daki savaşın neden olduğu ekonomik aksaklıklara atıfta bulunarak, “Çok zor koşullara rağmen daha da hızlı hareket etmeyi planlıyoruz” dedi.

Aboulmagd, Mısır’ın COP27’de, yeterince temsil edilmeyen sivil toplum kuruluşlarının akreditasyonunu hızlı bir şekilde takip etmeye çalıştığını ve iklim aktivistlerinin yapıcı bir rol oynamasını umduğunu da sözlerine ekledi.

“Belli kurallar var ve protesto etmek isteyen insanlar varsa, bunu yapmaya hakları var. Bunun barışçıl bir şekilde yapıldığından emin olmak için sekreterlikle birlikte çalışıyoruz. İnsanların sana bağırması güzel ama umarım sana bir şeyler fırlatmaz, sadece bağırırlar. Biz buna alıştık” dedi.

Uluslararası Af Örgütü, Pazartesi günü Mısır’ı, COP27’ye kadar sivil toplum üzerindeki kısıtlamaları hafifletmeye çağırdı.

Yüksek oda fiyatlarına ilişkin raporların ardından Aboulmagd, Mısır hükümetinin bir turizm beldesi olan Şarm El-Şeyh’teki katılımcılara uygun fiyatlı konaklama sağlamak için otellerle çalıştığını söyledi.

“Nezih otellerde elimizden geldiğince uygun fiyatların sunulmasını sağlayacağız” dedi.

Önceki Haberler

Dünya Bankası’ndan Türkiye’ye Kuraklığa Karşı 600 Milyon Dolarlık Destek

Dünya Bankası, Türkiye’nin artan taşkınlara ve kuraklığa karşı dirençliliğini güçlendirecek projeye 600 milyon dolarlık finansman…

1 Temmuz 2024

İklim Krizi Tarıma Büyük Darbe Vuruyor: Aşırı Sıcaklıklar Meyve Ağaçlarını Kuruttu

Tarımsal üretimin Haziran’daki yüksek sıcaklıklardan etkilendiğini söyleyen Dr. Hakan Çakıcı, “Aşırı sıcaklıklar bitkinin çok su…

1 Temmuz 2024

IEA Kömürde Aşamalı Azaltım Hedefleyen İklim Planları Çağrısında Bulundu

IEA Başkanı, hükümetlerin gelecek yılın başında hazırlayacakları iklim planlarında yeni kömürle çalışan elektrik santralları inşa…

1 Temmuz 2024

İklim Değişikliği Suudi Arabistan’daki Ölümcül Sıcaklığı 2,5 Derece Artırdı

Bilim insanlarından oluşan bir ekip, Suudi Arabistan'da bu ay hac ziyaretinde 1.300 kişinin ölümünden sorumlu…

1 Temmuz 2024

Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na Ulaşmak için Finansal Mimari Yeniden Düzenlenmeli

Yeni yayımlanan 2024 Sürdürülebilir Kalkınma Raporu'nda 17 Sürdürülebilir Kalkınma Amacı’nın 2030’a kadar gerçekleştirilemeyeceği vurgulanırken, belirlenen…

28 Haziran 2024

Dünya Başkentleri Kavruluyor: Sıcak Gün Sayısı Hızla Artıyor

Yeni yayımlanan bir analize göre, Delhi'den Jakarta ve Buenos Aires'e kadar dünyanın en büyük 20…

28 Haziran 2024