Şişe su ve tarım markalarıyla bilinen Wonderful Company’nin milyarder sahipleri Stewart ve Lynda Resnick çifti Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü’ne iklim değişikliği alanında yapılacak araştırmalar için 750 milyon dolarlık bağışta bulundu. Ancak Wonderful Company su, enerji ve plastik yoğun sektörlerde iş yaptığı için çevre aktivistleri tarafından sıkça eleştiriliyor.
HABER: Gülce DEMİRER
İklim değişikliğinin yıkıcı sonuçlarını tersine çevirmek, uzmanlara göre oldukça büyük bir çaba gerektiriyor. İsteksiz liderlerin küresel ekonomiyi yeniden düzenlemesi, bireylerin günlük alışkanlıklarında değişiklikler ve en iyi bilim insanlarının araştırmaları gibi birçok çaba gerektiriyor.
İklim araştırmaları için gereken bütçeyi sağlamak adına Stewart ve Lynda Resnick geçtiğimiz perşembe günü, şu ana kadar bir ABD üniversitesine yapılmış en büyük ikinci bağışı yapacağını açıkladı. Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü’nün (Caltech) çevre bilimlerine bağışladıkları 750 milyon dolar, çoğunlukla iklim değişikliğiyle mücadele adına geliştirilecek teknolojik çözümlere ayrılıyor.
Resnick’ler Fiji Water, Pom Wonderful, Wonderful Pistachios ve Teleflora gibi markaları olan Wonderful Company’nin sahibi. Wonderful Company su ve plastiklerin yoğun bir şekilde tüketildiği bir sektör olduğu için çoğu zaman çevreciler tarafından eleştiriliyor.
Resnick’lerin bağışı milyonlarca insanın küresel ısınmaya yönelik acil adımların atılması adına iklim grevi için sokaklara çıkmasının ardından gerçekleşti. İklim değişikliği aynı zamanda Demokratik Parti içerisinde de artan bir odak noktası.
Stewart Resnick ise kendini Demokratik partiye yakın bir ılımlı olarak tanımlıyor ve bu bağışı politik olarak değerlendirmiyor. Resnick ve eşi, kendi çocukları ve torunları da dahil, gelecek nesilleri korumak adına ve kendi tarım işlerinde iklim değişikliğinin yıkıcı etkilerini bizzat gördükleri için bu bağışı yaptıklarını söylüyor.
Resnick’lerin bağışladığı bütçe bir araştırma merkezi ve geniş ölçekli projelerin desteklenmesi adına kullanılacak. Caltech’in başkanı Thomas F. Rosenbaum bütçenin karbonu atmosferden arındırmak (sequestering carbon) ve okyanusta depolamak; yağmur suyu depolama ve yeniden kullanımı; kuraklığa dayanıklı bitkilerin üretimi; daha kolay geridönüşebilen plastikler üretmek gibi projeler için harcanacağını belirtiyor.
Resnick’ler Kaliforniya’da çalışanlarının ailelerine destek oluyor, sağlık ve eğitim kurumları kuruyor ve okul bursları sağlıyor. Ancak Resnick’lerin sektörü çevre aktivistleri tarafından çoğu zaman sert bir şekilde eleştiriliyor. Şişelenmiş su sektörü ürettiği plastik atıklar, harcadığı fazladan enerji ve özellikle musluktan sağlıklı su içilebilen ülkelere uzun yollar kat ederek ulaştırılması sebebiyle pek de sürdürülebilir değil.
Wonderful Company ayrıca suya fazlasıyla ihtiyaç duyan badem ve fıstık üretimi de yapıyor. Mother Jones tarafından 2016’da yapılan bir incelemeye göre Resnick’lerin şirketi kuraklık zamanında Kaliforniya’nın en fazla su tüketen sektör.
Stewart Resnick ise şirketine yöneltilen eleştirilere büyük ölçekli tarımın daha verimli ve daha az atık ürettiği şeklinde cevap veriyor: “Su kullanmadan sağlıklı bir gıda yetiştiremezsiniz. Biz suyu gıda üretmek ve insanlara iş sağlamak adına kullanıyoruz”.
Resnick, Caltech’e bağışlanan araştırma bütçesinin küresel tarımı daha sürdürülebilir bir hale getirebileceğini de belirtiyor. Stewart Resnick “Eğer plastiğe bir alternatifimiz olsaydı kullanırdık” diyor. Ayrıca Fiji Suları’nın 2025 yılına kadar %100 geri dönüştürülebilir plastik kullanacağı taahhüdünde bulunuyor.
COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…
Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…
İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…
2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…
COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…
İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…