Bilim

Milli Olimpiyat Sporcuları İklim Krizi için Bir Araya Geldi

Milli olimpiyat sporcuları Fatih Arda İpçioğlu, Eda Tuğsuz ve Yiğit Caner Aydın, iklim krizi ile mücadeleye dikkat çekmek için bir araya geldi. Kayakla atlama, okçuluk ve cirit atma dallarında yarışan milli sporcular, Türkiye’nin güçlü iklim hedefi için herkesi İklimpiyat Oyunları’na katılmaya çağırdı. Üç sporcu oyunla ilgili videolarını sosyal medyada paylaşıyor.

Türkiye’nin yeni iklim hedefi üzerinde farkındalık yaratmayı amaçlayan İklimpiyat Oyunları mobil oyunu olimpik sporcuların desteğiyle başlatıldı. Ücretsiz olarak indirilebilen İklimpiyat Oyunları’nı oynayanlar; kayakla atlama, okçuluk, uzun atlama, cirit ve kürek sporlarında becerilerini deneyerek Türkiye’nin seragazı emisyonlarını azaltması için güçlü bir iklim hedefine ulaşmaya çalışıyor.

İklimpiyat Oyunları’nı ilk olarak Türkiye adına olimpiyatlarda yarışan milli sporcular deneyimledi. 2022 Pekin Kış Olimpiyat Oyunları’nda Türkiye’yi temsil eden ve kayakla atlama Türkiye rekorunun sahibi Fatih Arda İpçioğlu, 2020 Tokyo Olimpiyatları’nda dünya dördüncüsü olan ve Türkiye cirit atma rekorunun sahibi Eda Tuğsuz ve 2017 Paralimpik Okçuluk Dünya Şampiyonası’nda takım olarak 2 dünya rekoru kırarak şampiyonluğa ulaşan ve Dünya Para Okçuluk Şampiyonası’nda dünya şampiyonluğunu elde eden Yiğit Caner Aydın, İklimpiyat Oyunları’nı oynayarak Türkiye’nin güçlü bir iklim hedefi olması gerektiğine dikkat çekti.

Türkiye’nin %35 Emisyon Azaltım Hedefi

İklimpiyat Oyunları, Türkiye’nin iklim değişikliğiyle mücadele konusundaki kararlılığını %35 emisyon azaltım hedefi ile güçlendirmeyi amaçlıyor. İklimpiyat oyunlarında elde edilecek 35 veya üzeri bir puan, 2053 yılına kadar net sıfır emisyon taahhüdünde bulunan Türkiye’nin 2030 yılına kadar gerçekleştirmesi gereken emisyon azaltım yüzdesine denk geliyor. Tokyo, Rio, Pekin, İstanbul, Sidney ve Londra’daki İklimpiyat Oyunları’na katılmak ve Türkiye’nin güçlü iklim hedefini desteklemek için, oyun ücretsiz olarak mobil cihazlara indirilebiliyor.

“İklim Krizini Durdurmak için Birlikte Hareket Etmeliyiz”

Avrupa İklim Eylem Ağı Türkiye İklim ve Enerji Politikaları Koordinatörü Özlem Katısöz, “İklim krizi giderek daha vahim bir hal alıyor ve bu krizi durdurmak için birlikte hareket etmemiz gerekiyor. Her birimiz bunun ne anlama geldiğinin ve ortak bir çabayla bu konuda neler yapılabileceğimizin farkında olmalıyız. Bu nedenle, iklim krizinin etkilerini Türkiye’de derinden yaşamamıza rağmen hâlâ çoğumuz tarafından net olarak anlaşılamayan iklim jargonunu açıklayabilecek bir oyun geliştirdik. İnsanların karmaşık görünen ama son derece önemli bir konu olan iklim değişikliği hakkında farkındalıklarını artıracak ve Türkiye’nin güçlü iklim hedefini destekleyecek bir oyun yaratmak istedik” şeklinde konuştu.

 

Önceki Haberler

İklim Finansmanı Hedefi Konusunda Endişe ve Bölünme Derinleşiyor

COP29 başmüzakerecisi Yalchin Rafiyev’in "üç yıllık teknik süreçte ilk kez tartışma için uygulanabilir bir temel"…

14 Kasım 2024

COP29’a Katılan Taliban İklim Finansmanından Yararlanmak İstiyor

BM iklim müzakerelerine ilk defa heyet gönderen Taliban, Afganistan’ın iklim finansmanından yararlanmasını talep ediyor. Geçimi…

14 Kasım 2024

Dünya 2,7 Derecelik Sıcaklık Artışı Yolunda!

Climate Action Tracker tarafından yapılan analiz, mevcut politikaların devam etmesi durumunda ortalama sıcaklık artışının 2100…

14 Kasım 2024

İklim Finansmanı İçin Yoksul Ülkelere 2030’a Kadar Yılda 1 Trilyon Dolar Gerekiyor

Önde gelen bağımsız ekonomistlerden oluşan bir grubun yaptığı yeni bir çalışma, yoksul ülkelerin, 2030 yılına…

14 Kasım 2024

Türkiye COP28’deki “Felaket Çağrısına” COP29’da Katıldı: Amaç Nükleer Kapasitesini 3 Kat Artırmak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, Türkiye’nin ilk olarak COP28'te duyurulan nükleer enerji kapasitesini 2050'ye…

14 Kasım 2024

IMF Altın Satarak İklim Krizi Finansmanını Güçlendirebilir

COP29 zirvesinde iklim finansmanı müzakereleri hız kazanırken, yeni bir çalışma, IMF’nin iklimle ilgili felaketlerden zarar…

14 Kasım 2024