Bilim insanları, vücuda solunan hava, içilen su ve yenen yiyecekler aracılığıyla giren mikroplastiklerin, üreme rahatsızlıklarının yanı sıra kolon ve akciğer kanserine neden olabileceğini tespit etti.
“Environmental Science & Technology” dergisinde yayımlanan çalışmada uzmanlar, fareler ve insanlar üzerinde yapılan 1815 araştırmayı inceledi.
Günlük hayatın büyük bir bölümünde insanların farkında olmadan hava, su ve gıda vasıtasıyla birçok mikroplastiğe maruz kaldığını belirten bilim insanlarına göre mikroplastikler akciğer ve kolon kanserinin yanı sıra bazı üreme sorunlarıyla da ilişkili.
Çalışmada 10 yıl önceye kıyasla 55 yaşın altındaki yetişkinlerin yaklaşık iki kat daha fazla kolon kanserine yakalandığı ve tütün ürünü kullanmayan kişilerin de daha sık akciğer kanseri teşhisi aldığı tespit edildi. Bu verilerin mikroplastiklerle ilişkili olabileceği açıklandı.
İncelenen çalışmaların çoğunun laboratuvar ortamında sıklıkla kullanılan bir mikroplastik türünü ele aldığı ancak mikroplastiklerin birçok farklı formu olduğuna dikkat çekildi.
Araştırmacılar, mikroplastiklerin insan sağlığına tam olarak etkilerinin tespit edilebilmesi için uzun zamana ihtiyaç duyulduğunu söylüyor.
COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…
Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…
İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…
2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…
COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…
İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…