Teknoloji devi Microsoft dün (16 Ocak) şirket sürdürülebilirliği tarihinde bir ilke imza atarak 2030 yılında, bütün tedarik zincirlerinde karbon negatif olacağını duyurdu.
Dünya teknoloji devlerinden Microsoft 16 Ocak’ta, 2030 yılında bütün tedarik zincirlerinde karbon negatif olacağını duyurarak bir ilke imza attı. Şirket ayrıca, kuruluş yılı olan 1975’ten bu yana sebep olduğu doğrudan (üretim kaynaklı) ve dolaylı (elektrik sarfiyatı kaynaklı) tüm karbon emisyonlarını 2050 yılına kadar offsetleyeceğini de belirtti. Microsoft CEO’su Satya Nadella da, şirketin karbon azaltımı ve karbon çekme teknolojilerinin geliştirilmesi adına 1 milyar dolarlık inovasyon fonu sağlayacağını açıkladı.
Nadella, “Bilimsel fikir birliği oldukça net. Dünya, acil müdahale edilmesi gereken bir karbon kriziyle karşı karşıya. Emisyonları azaltamaz ve sıcaklıklar da yükselmeye devam ederse, bilim bize sonuçlarının korkunç olacağını söylüyor. Microsoft adına da hepimiz adına da acilen eylem geçilmesi gereken bir çağdayız” dedi.
Microsoft 2012 yılından beri karbon nötr olarak çalışan bir şirket. Ancak dün açıklanan karar, emisyon azaltımı kapsamında diğer büyük şirketlerde şu ana kadar görülmemiş bir karar. Bu bağlamda, operasyon ve bütün tedarik zincirlerinde karbon nötrlüğün ötesine geçmek bu büyüklükte bir şirket için dönüm noktası niteliği taşıyor.
Bununla birlikte, vaatler ayrıca yüzlerce büyük şirketin Paris Anlaşması’nın hedefleri doğrultusunda net sıfır emisyon sağlamayı taahhüt eden, hızla genişleyen küresel bir eğilime işaret ediyor.
Açıklamalara göre, Microsoft tüm faaliyet alanlarında bir yılda toplam 16 milyon ton emisyona neden oluyor. Birinci faaliyet alanı ürünlerin bir yerden bir yere taşınması gibi doğrudan emisyonları, ikinci faaliyet alanı binalarda ısıtma ve aydınlatma gibi doğrudan olmayan emisyonları ve üçüncü faaliyet alanı ise şirket içi gıda tüketimi, kullanılan materyaller, çalışanların ulaşımı ve üretimden başlayarak tüm tedarik zincirini kapsayan doğrudan olmayan emisyonları içeriyor.
Şirket, birinci ve ikinci faaliyet alanlarında Enerji Alım Sözleşmesi’nde düzenlemeye giderek 2025 yılında bütün enerji ihtiyacını yenilenebilir enerjiden sağlayarak emisyonları, “neredeyse sıfıra” indireceğini belirtti. Üçüncü faaliyet alanındaki emisyonlar için ise, şirket içi karbon vergisini bütün iş bölümlerine genişleteceğini ve sürdürülebilirliği malzeme tedarik uygulamalarının merkezine yerleştirmek için yeni bir satın alma süreci başlatacağını da açıkladı. Bu eylem sürdürülebilirlik alanına daha fazla yatırım yapmalarına yardım ederken emisyonların azaltılmasını da sağlayacak.
Microsoft ayrıca kullanıcıların bulut bilişim (cloud computing) kaynaklı emisyon etkilerini hesaplamaları için yeni bir Sürdürülebilirlik Hesap Makinesi (Sustainability Calculator) çıkaracağını da duyurdu.
Microsoft Başkanı Brad Smith, “Daha önce hiçbir şirketin söylemediğini yapacağız. 16 milyonluk emisyonu 2030 yılında net sıfırın altına indireceğiz. Bu, emisyonlarımızı azaltıp ürettiğimizden fazlasını atmosferden alacağımız anlamına geliyor” dedi.
Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…
UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…
Çatışmalardan etkilenen bir grup ülke, halklarının karşı karşıya olduğu doğal afet ve güvenlik krizleriyle mücadele…
COP29'a ev sahipliği yapan Azerbaycan ve komşuları hâlâ büyük ölçüde fosil yakıtlara bağımlı ancak yenilenebilir…
COP29'a ev sahipliği yapan Azerbaycan, 2229 kişiyle zirvede en büyük delegasyona sahip ülke olarak kaydedildi.…
Fosil yakıt lobicileri COP29’da iklim açısından en hassas ülkelerin delegasyonlarını gölgede bıraktı; zirveye iklim açısından…