Ekonomi

Merkez Bankaları İklimle İlgili Riskleri Değerlendirmek için Yapay Zekayı Kullanıyor

Merkez bankaları, iklimle ilgili finansal riskleri değerlendirmek ve veri toplamak amacıyla yapay zekayı kullandıklarını duyurdu.

Merkez bankaları için bir forum olan Uluslararası Ödemeler Bankası, İspanya Bankası, Almanya’nın Bundesbank’ı ve Avrupa Merkez Bankası, deneysel Gaia AI projesinin, şirketlerin karbon emisyonları, yeşil tahvil ihracı ve gönüllü net sıfır taahhütleri hakkındaki açıklamalarını analiz etmek için kullanıldığını söyledi.

Banka düzenleyicileri, sigortacılar ve varlık yöneticileri, iklim değişikliğinin finansal kurumlar üzerindeki etkisini değerlendirmek için yüksek kaliteli verilere ihtiyaç duyuyor. Ancak tek bir raporlama standardının bulunmaması, onları yıllık raporlarda metin, tablo ve dipnotlara yayılmış bir kamu bilgisi karmaşasıyla karşı karşıya bırakıyor.

Merkez bankaları ortak bir bildiride, Gaia’nın çok ihtiyaç duyulan şeffaflığı sunmak ve iklimle ilgili finansal risklere ilişkin göstergeleri karşılaştırmayı kolaylaştırabildiğini söyledi.

Şirketler tarafından aynı verilerin raporlanma şekli farklılıklar gösterse de Gaia, verilerin nasıl etiketlendiğinden ziyade her bir göstergenin tanımına odaklanıyor.

Ayrıca, geleneksel yaklaşımda, her ek temel performans göstergesi veya KPII ve her yeni kurum, analistin kamuya açık kurumsal raporlarda bilgi aramasını veya bilgi için kurumla iletişime geçmesini gerektirir.

Bankaların yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Gaia ile yeni KPI’lar veya yeni kurumlar eklemek hızlı ve kolaydır. Bu, çok sayıda kurumdan çok sayıda KPI’nın çıkarılmasını ve analiz edilmesini mümkün kılarak, daha önce hayal edilemeyen bir ölçekte iklim riski analizi olasılığının önünü açıyor.”

Bankalar ve sigortacılar da dahil olmak üzere borsada işlem gören şirketler, ABD ve Avrupa Birliği (AB) kuralları kapsamında iklimle ilgili yeni zorunlu açıklamalarla karşı karşıya kalacak ve bu, şimdiye kadarki gönüllü yaklaşımlara kıyasla daha ayrıntılı bilgilere yol açacak.

Gaia, beş yıl boyunca 187 finansal kurum için 20 temel göstergeyi İngilizce ve az sayıda İspanyolca ve Almanca belgelerden inceledi.

Sonuçlar, net sıfır hedefi taahhüdünde bulunan ve yeşil tahvil ihraç eden şirketleri ortaya koyarken, dünya çapında bu şirketlerin eşit şekilde dağılmadığını da gösterdi.

Merkez bankaları, olası bir sonraki adımın Gaia’yı analistler için açık web tabanlı bir hizmet olarak halka açık hale getirmek olacağını söyledi.

Paylaş

Önceki Haberler

Genç İklim Aktivistlerinden Türkiye’ye Çağrı: “Daha Güçlü İklim Hedefi Talebimize Siz de Destek Verin”

Türkiye’nin yetersiz iklim hedeflerine karşı Cumhurbaşkanı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na dava açan…

5 Temmuz 2024

“Doğal” Gazın Petrol ve Kömürden Daha İyi Olmamasının 5 Temel Nedeni

Sadece içinde “doğal” sözcüğü geçiyor diye doğal gaz gezegen, insanlar ve iklim için güvenli anlamına…

5 Temmuz 2024

AB’nin İklim Hedeflerine Ulaşmak için Yatırımı İkiye Katlaması Gerekiyor

Araştırma kuruluşlarından oluşan bir konsorsiyum, AB’nin 2030 iklim hedefine ulaşmak için yatırımları iki katına çıkarması…

5 Temmuz 2024

CHP’li Kasap: “Termik Santral İşçileri Alıkonuldu, Zorla Çalıştırılıyor”

Kütahya Seyitömer Termik Santralı'nda yaklaşık 800 çalışan, iş bırakma eylemi başlattı. CHP milletvekili Ali Fazıl Kasap, iş bırakma…

4 Temmuz 2024

Alaska Buzulları Geri Dönüşü Olmayan Noktaya İlerliyor

Yeni bir araştırma, mevcut erime nedeniyle buz kaybının devam etmesi halinde, Alaska buzullarının geri dönüşü…

4 Temmuz 2024

İkizköy Çevre Komitesi: “Akbelen Ormanı Bir Kez Daha Katlediliyor”

İkizköy Çevre Komitesi, 5 yıldır korumak için mücadele verdikleri Akbelen Ormanı’nda YK Enerji’nin yeni bir…

4 Temmuz 2024