Almanya Başbakanı Angela Merkel, BM İklim Değişikliği Konferansı’ndaki konuşmasında çevre aktivistlerini hayal kırıklığına uğrattı. Merkel, Almanya’nın hangi tarihte kömür kullanımını bırakacağına dair bir açıklama yapmadı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un IPCC çalışmalarında ABD’nin çekilmesiyle ortaya çıkacak finansal boşluğun Avrupa Birliği tarafından kapatılmasını istemesi ise alkışlarla karşılandı.
Almanya’nın Bonn şehrinde devam eden BM İklim Değişikliği Konferansı’nda dün bir konuşma gerçekleştiren Merkel, Almanya’nın iklim değişikliğiyle mücadele hedeflerine bağlığını vurgularken Almanya’nın kömür kullanımını tamamen ne zaman bırakacağına dair açıklama yapmadı.
Merkel özellikle kömürden elde edilen enerjinin azaltılması gerektiğinin altını çizerken “Kömürün, özellikle de linyitin, iklim hedeflerinin gerçekleşmesine katkı sağlaması gerekiyor. Ama bunun nasıl olacağını önümüzdeki günlerde hep birlikte titizlikle tartışmamız lazım” şeklinde konuştu.
Almanya’nın Çelişkileri
Yeşil gruplar ve gelişmekte olan ülkeler Merkel’den konuşmasında, Almanya’nın daha önce nükleer enerjide belirttiği gibi kömür kullanımında da bir tarih belirleyerek aşamalı olarak santrallerin kapanacağı tarihi açıklamasını bekliyorlardı.
Almanya elektriğinin %40’lık dilimini içerdiği yüksek karbon nedeniyle en kirli fosil yakıt olan linyit de dahil olmak üzere kömürden sağlıyor. Küresel olarak iklim değişikliği mücadelesinde lider ülke olarak konumlanan ülkelerden biri olan Almanya, sahip olduğu kömürlü termik santralleri nedeniyle büyük eleştiri alıyor.
Macron’dan AB’ye Çağrı
Konferansta konuşan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) çalışmalarında ABD’nin çekilmesiyle ortaya çıkacak finansal boşluğun Avrupa Birliği tarafından kapatılmasını istedi. Fransa’nın bu konuda üzerine düşeni yapacağını belirten Macron, IPCC’nin 2018’de verimli çalışmasını engelleyecek hiçbir mali kaynak eksikliğinin bulunmayacağını söyledi. Macron’un konuşması, katılımcılar tarafından büyük alkış aldı. Macron ayrıca iklimin korunmasına yönelik politikaların teşvik edilmesi için, AB karbondioksit salınım hakkı kapsamında bir ton karbondioksit başına 30 Euro ödenmesini istedi.
Uzmanlar Cuma günü için de çok büyük politik kararlar beklenmemesi gerektiğini ifade ediyorlar. İklim Eylem ve Enerji Komisyonu Üyesi Miguel Arias Cañete ise, Çinli ve Kanadalı mevkidaşlarıyla yaptığı görüşme sonrasında iyimser notlar aldığını açıkladı. Cañete, “Aramızdaki işbirliğinin yararlı olduğunu söyleyebiliriz çünkü farklı blokları, farklı alanları temsil ediyoruz ve böylece müzakerelerde yardımcı olacak pozisyonlar oluşturabiliriz” şeklinde konuştu. Cañete, öncelik verdikleri konulardan birinin de Paris çalışma programının uygulanabileceği COP24 için sağlam bir zemin olduğunu belirtti.
BM iklim şefi Stiell, gelecek hafta toplanacak G20 liderlerine iklim finansmanı çabalarına destek verme çağrısında…
İlham Aliyev’in geçtiğimiz 1 senede yaptığı konuşmaları analiz eden bir çalışmaya göre, COP29’un ev sahibinin…
G7, son 20 yılda iklim finansmanı borçlarını ödememesi nedeniyle COP29’da “Günün Fosili” ödülünü aldı. BM…
Bu yılki BM iklim zirvesine ev sahipliği yapan Azerbaycan, fosil yakıt patronlarına ve lobicilere başkanlığın…
Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…
UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…