Almanya Başbakanı Angela Merkel 15 Mayıs Cumartesi günü, ülkenin şu anda 2038 olarak belirlenen elektrik üretiminde kömürden çıkış tarihini öne çekme çağrılarını reddetti.
Kömürden çıkış tarihini 2038 olarak belirleyen Almanya, bu konuda birçok AB ülkesine göre geç bir tarih verdi. Çoğu ülke 2030 veya daha erken bir tarihte aşamalı olarak çıkış taahhüt ederken, Belçika ve Avusturya gibi diğerleri, enerji karışımlarından kömürü çoktan çıkardı.
Paris Anlaşması, gelişmiş ülkeleri 2030 itibarıyla – Almanya’nın şu anki hedefinden sekiz yıl erken – kömürü terk etmeye çağırıyor.
Almanya, Çekya ve Polonya ile birlikte AB’deki en büyük üç kömür yakıcıdan biri.
Bununla birlikte, salınan karbon miktarı ve kömür yakma ile bağlantılı hava kirliliği konusunda artan endişeler var. Aynı zamanda, sürekli olarak rekor kıran ve tarihi zirvelere ulaşan kömür, Avrupa’da artan karbon fiyatları nedeniyle ekonomik sıkıntılarla karşı karşıya.
Agora Energiewende düşünce kuruluşunun bir raporuna göre “Kömürle çalışan elektrik santrallarının zamanı sona eriyor ve birçok ünite artık kârlı değil. Bu pazar eğilimlerinin ulusal stratejilere yansıtılması gerekiyor.”
Agora Energiewende’den çalışmanın ortak yazarı Philipp Litz EURACTIV’e verdiği röportajda, gerçekten de taş kömürünün Almanya’da 1970’lerden beri kâr sağlamadığını ve 40 yıldır sübvanse edilmesi gerektiğini söyledi.
Almanya, en yüksek mahkemesinin iklim koruma yasasının ülkenin gençlerinin haklarını ihlal ettiğine karar vermesinin ardından şu anda iklim hedefini düzeltmek için çabalıyor.
Yasa, emisyonları 2030’a itibarıyla %55 oranında ve 2050 itibarıyla net sıfır emisyona düşürmeyi hedeflemişti. Ancak bu hedefler yargıçlar tarafından çok belirsiz olarak değerlendirildi. Kanun koyucuların bunu düzeltmek için 2022’ye kadar süreleri var.
Federal hükümet, 2030 itibarıyla %65 emisyon azaltımı ve 2045 itibarıyla net sıfıra ulaşma planlarını açıklayarak bu talebe artan bir istekle yanıt verdi.
Ancak iklim aktivistleri, daha erken bir tarihte kömür kullanımdan kaldırılmadan, Merkel hükümetinin kabul ettiği daha iddialı iklim koruma hedeflerine ulaşılamayacağını söylüyor.
Karbon emisyonları azaltımı hedeflerini açıklayan Kanada hükümeti, resmi danışma kurulunun tavsiye ettiği miktarın altında bir…
Türkiye’de son yıllarda birçok göl ve su kaynağında yaşanan kuraklık, Salda Gölü'nde de derinden hissediliyor.…
Karadeniz'de iki Rus petrol tankerinin ağır hasar almasıyla petrol sızıntısı yaşandığı açıklandı. Greenpeace ise iki…
Yeni ABD Başkanı Donald Trump'ın geçiş ekibi, elektrikli araçlara ve şarj istasyonlarına yönelik desteğin kesilmesini…
İklim değişikliği açısından dönüm noktası olarak nitelendirilen ve Uluslararası Adalet Divanı'ndan görülen davanın duruşmaları sona…
Enerji Yatırımcıları Derneği Başkanı Cem Özkök, GES ve RES projelerinin yapı denetim kapsamından çıkarılmasının, yatırımcıların…