Artı Gerçek yazarı Melis Alphan geçtiğimiz Cumartesi günü sona eren Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi (COP24) ile ilgili bir yazı kaleme aldı. Alphan yazısında “Veriler ortada; iklim krizini çözmek için son 12 yılın içindeyiz. Çözdük çözdük, yoksa geçmiş olsun. Artık kendinden başkasını düşünmeyen korkaklara değil, insanlığın ve gezegenin geleceği için çalışan gerçek liderlere ihtiyacımız var” dedi.
Melis Alphan’ın Artı Gerçek’te bugün yayımlanan yazısında 2-15 Aralık tarihleri arasında Polonya’nın Katowice kentinde düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi’nde (COP24) neler yaşandığını yazdı. “Konuşmak Dışında Hiçbir Şey Yapmama Ahlaksızlığı” adlı yazısında Alphan, “Gezegenin ve insanlığın pençesinde olduğu iklim krizinde, artık kendinden başkasını düşünmeyen korkaklara değil, insanlığın ve gezegenin geleceği için çalışan gerçek liderlere ihtiyaç var” dedi.
Alphan, 15 yaşındaki Greta Thunberg’in sazı eline aldığını ve ‘Müzakerelerin ikinci haftasındayız, bu zamana kadar iklim eylemi taahhütlerine dair hiçbir işaret yok’ diyerek herkese ayar verdiğini belirtti ve ekledi: “Yetişkinler o kadar basiretsiz ve benciller ki, çocuklar kendi geleceklerine kendileri sahip çıkmak zorunda kalıyorlar. ‘Liderler artık konuşmayı bırakıp harekete geçsinler’ diyen Greta’nın uluslararası iklim grevi çağrısı pek çok ülkede yankı buldu. Polonya’daki 16 okulda, Almanya’da 14 kentte binlerce çocuk eylem yaptı. Katowice’de ise iki okuldan 30 çocuk, ellerinde ‘Dünyanın fosil yakıtlardan kurtulması için 12 yılı kaldı: Liderler şimdi harekete geçmeli’pankartıyla BM İklim Zirvesi’nin gerçekleştiği stadyuma yürüdü,‘Yeter konuştuğunuz, artık harekete geçin’dediler”.
İklim krizinden ilk ve en feci şekilde etkilenen, yok olma, susuz ve sular altında kalma tehlikesiyle karşı karşıya olan 48 ülkeden oluşan İklim Mağdurları Forumu’nun, COP24’te düzenlendiği toplantıdan da bahseden Alphan, toplantıda konuşan Forumun kurucularından Maldivler Eski Cumhurbaşkanı H.E. Mohamed Nasheed’in sözlerine de yer verdi: “İklim müzakereleriyle geçen bu 10 yılda, maalesef hiçbir şey değişmedi. Hâlâ aynı sözcüklerle konuşuyor, hâlâ aynı ıvır zıvırları tekrarlıyoruz. Acı gerçeklerle yüzleşme zamanı geldi. Seragazı salımları artıyor, artıyor ve artıyor. Bizim tek yaptığımız ise konuşmak, konuşmak ve konuşmak. Savaşı kaybediyoruz. Gezegeni en çok kirleten ülkelerden etik sebeplerle bundan vazgeçmelerini istiyoruz. Ama bizi dinlemiyorlar”.
Alphan’ın yazısının tamamına buradan ulaşabilirsiniz.
BM iklim şefi Stiell, gelecek hafta toplanacak G20 liderlerine iklim finansmanı çabalarına destek verme çağrısında…
İlham Aliyev’in geçtiğimiz 1 senede yaptığı konuşmaları analiz eden bir çalışmaya göre, COP29’un ev sahibinin…
G7, son 20 yılda iklim finansmanı borçlarını ödememesi nedeniyle COP29’da “Günün Fosili” ödülünü aldı. BM…
Bu yılki BM iklim zirvesine ev sahipliği yapan Azerbaycan, fosil yakıt patronlarına ve lobicilere başkanlığın…
Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…
UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…