;
Politika

Mecliste İliç için Araştırma Komisyonu Kuruluyor

iliç

Erzincan İliç’teki Çöpler Altın Madeni’nde yığın liç alanındaki göçüğe ilişkin araştırma komisyonu kurulması kararı Resmi Gazete’de yayınlandı.

Genel Kurulun 14 Şubat günü yaptığı 60. birleşimde alınan 1404 numaralı karara göre, Çöpler Altın Madeni’nde meydana gelen kazanın tüm yönleriyle araştırılması ve benzer kazaların önlenmesine yönelik tedbirlerin belirlenmesi amacıyla Anayasa’nın 98’inci, İçtüzük’ün 104 ve 105’inci maddeleri uyarınca bir meclis araştırması başlatılmasına hükmedildi.

Araştırmayı yapacak komisyonun 22 üyeden oluşmasına karar verilirken, çalışma süreleri başkan, başkanvekili, sözcü ve katip seçimi tarihinden başlamak üzere 3 ay olarak belirlendi. Komisyon üyeleri, gerektiğinde Ankara dışında da çalışabilecek.​​​​​​​

İliç 2022’de Meclis Gündemine Gelmişti

2022 senesinde İliç Çöpler Altın Madeni ziyaretinde bulunan CHP’li Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, bu madenle ilgili araştırma komisyonu kurulması için CHP’li İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç ile meclise teklif sunacaklarını şu cümlelerle ifade etmişti: “Burada memlekete, devlete, toprağa, kuşa, kurda, börtü böceğe zarar veriyorsunuz. Yer altı sularına, barajlara zarar vereceksiniz. Para için insan yaşamını mı bitireceksiniz? Bu konuda bir araştırma komisyonu kurulması için önümüzdeki haftalarda bir araştırma komisyonu teklifini Sevda Erdan Kılıç vekilim ile birlikte sunacağız. Burada bu işle ilgili mücadele eden arkadaşlara destek sunacağız.”

27 Haziran 2022’de CHP’li 23 milletvekili, İliç’teki siyanür sızıntısı üzerine Genel Görüşme önergesiyle TBMM’yi acil toplantıya çağırmış ancak genel görüşme önergesi Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmemişti.

Genel Kurul gündeminde ele alınamayan önergede, “Ülkemizin Doğu’sunda Fırat Nehri’nin hayat verdiği kentlerde yaşayan vatandaşlarımız, birkaç gündür deyim yerindeyse diken üstündedir. Erzincan’ın İliç ilçesinde özel bir firma tarafından işletilen altın madeni sahasında siyanür taşıyan borular patlamıştır. Akabinde yaklaşık 20 ton siyanürlü suyun, sülfürik asit ve çok sayıda zehirli kimyasal maddenin, önce madenin altındaki dereye, oradan da Fırat Nehri’ne karıştığı iddia edilmektedir. Nitekim sorumlu özel maden firması, siyanür akıntısını doğrulamıştır. Yalnız dökülen siyanür miktarının 8 kilogram olduğu öne sürülmüştür” ifadelerine yer verilmişti.