;
Ekonomi

McKinsey Fosil Yakıtların 2030’a Kadar Zirve Yapmasını Bekliyor

McKinsey & Company, yenilenebilir kaynakların 2050’ye kadar üç kat büyüyeceğini ve 2030’a kadar küresel elektrik üretiminin %50’sini oluşturacağını tahmin ediyor.

Danışmanlık şirketi McKinsey & Company tarafından yapılan yeni araştırmaya göre, yenilenebilir enerji kaynaklarının önümüzdeki 15 yıl içinde iki katına çıkması beklenen küresel elektrik üretimindeki payı ve fosil yakıt talebinin 2030’dan önce zirveye ulaşmasıyla enerji dönüşümü hızlanıyor.

Küresel Enerji Perspektifi 2022 raporuna göre, küresel petrol talebinin elektrikli araçların yükselişiyle önümüzdeki üç ila beş yıl içinde zirveye çıkması ve küresel enerji karışımının da düşük karbonlu çözümlere kayması öngörülüyor.

Araştırma, hidrojen talebinin 2050 yılına kadar, esas olarak karayolu taşımacılığı, denizcilik ve havacılık tarafından yönlendirilerek dört ila altı kat artmasını bekliyor. Hidrojen ve hidrojenden türetilen sinyakıtların 2050 yılına kadar küresel enerji tüketiminin %10’unu oluşturması da tahmin ediliyor. Ayrıca, 2050 yılına kadar karbon yakalama, kullanım ve depolama günümüzdeki düşük baza göre 100 kattan fazla büyüme gösterebilir.

McKinsey’in kıdemli ortağı Christer Tryggestad, “Geçtiğimiz birkaç yılda, enerji geçişinin hızlandığını kesinlikle gördük. Bu raporu yayımladığımız her yıl, zirve petrol talebi daha da yaklaştı. Orta senaryo varsayımlarımıza göre, petrol talebi, öncelikle elektrikli araçların benimsenmesi nedeniyle önümüzdeki üç ila beş yıl içinde zirveye ulaşabilir” dedi.

Bununla birlikte McKinsey, hükümetler ve şirketlerin net sıfır taahhütlerine ve 2050 yılına kadar yenilenebilir enerji sisteminin, elektrikli araçların ve karbonsuzlaştırma teknolojilerinin hızla benimsenmesine rağmen küresel ısınmanın hâlâ 1,7°C’yi geçeceğini tahmin ediyor.