;
Bilim

Marmara Denizi Isınmaya Devam Ediyor: “Rekor Düzeyde Su Sıcaklıkları ile Karşılaşabiliriz”

marmara denizi

Prof. Dr. Sarı, Marmara Denizi’nde su sıcaklıklarının uzun yıllar ortalamasından 3 derece daha yüksek olduğunu belirterek, “Bu sene böyle devam ederse rekor düzeyde su sıcaklıkları ile karşılaşmak sürpriz olmaz” dedi.

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, Marmara Denizi‘nde su sıcaklığının uzun yıllar ortalamasına göre 3 derece daha yüksek olduğunu açıkladı. Sarı, son dalışında elde ettiği gözlemlere göre su sıcaklığının 11-12 derece civarında olduğunu, ideal sıcaklığın ise 9 ya da en fazla 10 derece olması gerektiğini ifade etti.

DHA’nın aktardığına göre bu sıcaklık artışının Marmara’nın yanı sıra diğer denizlerimizde de gözlemlendiğini belirten Prof. Dr. Sarı, ayrıca görüş mesafesinin 2,5 ila 3 metre civarında olduğunu ve yoğun plankton çoğalması tespit edildiğini de belirtti.

Prof. Dr. Sarı ayrıca, Marmara Denizi’nde balon balığı, aslan balığı, uzun dikenli deniz kestanesi gibi istilacı türlerin tespit edilmediğini, ancak su sıcaklıklarının artmasıyla bu türlerin kuzeye doğru yayılma riskinin olduğunu belirtti.

Sarı, körfezlerden ve kıyılardan suyun renginin değiştiğini ve yoğun bir alg çoğalması olduğunu vurgulayarak, bu durumun genellikle Mayıs ayından itibaren kadar görülmesi gereken bir durum olduğunu ancak su sıcaklıklarının yüksek olması ve denizin kirliliğinin etkisiyle alg çoğalmasının 1 ay erkenden başladığını ifade etti.

Çevre Mühendisi Prof. Dr. Mustafa Öztürk ise, fosforlu kirleticilerin denize deşarjının Marmara Denizi’nin tabanını ve genel ekosistem sağlığını olumsuz yönde etkilediğini vurguladı ve burada fosfor kirliliğinin kontrol altına alınabilmesi için atık suların, özellikle mandıralar, atık su arıtma tesisleri ve tarımsal kaynaklı kirleticilerin ileri derecede arıtılması gerektiğini belirtti. Bu tedbirlerin alınması halinde, Marmara’nın 5 ile 10 yıl içinde kendini yenileyebileceğini öngörülüyor.

Prof. Dr. Sarı, Marmara Denizi’nde su sıcaklıklarının uzun yıllar ortalamasından 3 derece daha yüksek olduğunu belirterek, “Su sıcaklıkları uzun yıllar ortalamasından 3 derece daha yüksek. Şu an 11, 12 derece civarında. Olması gereken su sıcaklığı ise 9 ya da en fazla 10 derece olmalıydı. Marmara, diğer denizlerimiz gibi ısınmaya devam ediyor. Bu sene böyle devam ederse rekor düzeyde su sıcaklıkları ile karşılaşmak sürpriz olmaz. Son dalışımı yaklaşık 1 hafta önce yaptım. Görüş mesafesi 2 buçuk 3 metre civarındaydı, görüş kötüydü. Yoğun bir plankton çoğalması var. Körfezlerden, kıyılardan suyun renginin sarıdan turuncuya, kahverengiden koyu yeşile dönmeye başladığını görüyoruz” dedi.

Marmara Denizi’ni ‘atık çukuru olarak kullanmaya devam ettiğimizi’ ifade eden Sarı, “25 milyon insanın attığı atıkların %52’sini ileri biyolojik arıtmadan geçiriyoruz. Geri kalan %48’ini doğru düzgün arıtmak bir tarafa, sadece sıvılaştırarak denize boca etmeye devam ediyoruz. Kirlilik kaynaklarımız hiç kesintiye uğramadan, üzülerek söylüyorum, devam ediyor. Türkiye’nin yarısına hizmet sunan endüstri kümeleri Marmara Denizi’nin çevresinde toplanmış durumda. Ne yazık ki onların atıkları da doğru düzgün arıtılmadan Marmara Denizi’ne verilmeye devam ediliyor” dedi.

Haber Merkezi

İklim Haber - Haber Merkezi