Gelecek yıl BM’nin İklim Değişikliği Özel Elçisi olacak Mark Carney, finans sektörünün iklim krizine karşı yeterince hızlı önlemler alamadığını ve varlıkların gelecekteki değerini korumak için bir an önce gerekli adımların atılması gerektiğini vurguladı.
Haber: Andy Bruce
Çeviren: Çisil Sevinç
İngiltere Merkez Bankası (BoE) Başkanı Mark Carney, bugünkü (30 Aralık) röportajında finansal hizmetlerin fosil yakıt yatırımlarını azaltma konusunda fazla yavaş kaldığını belirtti. Yatırımların azaltılması konusunda yaşanacak bir gecikme keskin bir küresel ısınma artışına neden olacak.
Bankadaki görevi gelecek sene sona erdiğinde BM’nin İklim Değişikliği Özel Elçisi olacak Carney, BBC radyosuna küresel ısınmanın birçok finansal şirketi değersiz kılabileceğini söyledi.
Greta Thunberg’ün konuk editör olduğu radyo programına konuşan Carney, “Gelecek 10 yılı da değerli ama yetersiz eylemlerle harcayıp harcamayacağımız endişe verici.” dedi.
Carney’ye göre finansal sektör iklim değişikliğinin varlıklara olan risklerini ortaya koymak konusunda aşama kaydetti ancak bu süreç yeterince hızlı olmadı. Carney siyasal liderlere de acil bir şekilde değişim çağrısında bulundu
BoE’nin Başkanı, “Neyin gerekli olduğu konusunda ortak bir paydada buluşulmalı. Devletin rolünün bittiği yer ve piyasanın rolünün ne olduğu konularında tartışmaların olması elbette makul.” diye konuştu.
Carney, iklim değişikliğinden etkilenmiş bir dünyada varlıkların gelecekteki değerini belirleyebilecek güçleri olan kamu yatırımının ve finansal piyasaların değişime ihtiyaç duyduğunu söyledi.
BoE, Aralık ayının başlarında, iklim değişikliğinden doğacak potansiyel mali zararın miktarını belirlemek için İngiltere’nin önemli bankaları ve sigortacılarının 2021 yılında ilk kez beraber test edilmesi gerektiğini açıklamıştı.
Brezilya hükümeti, Birleşmiş Milletler ve UNESCO iklim eylemini geciktiren ve raydan çıkaran dezenformasyon kampanyalarına yönelik…
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaret eden Thunberg, eş başkan Bucak ile iklim değişikliği ve küresel ısınmanın…
175 ülkeden delege Pazartesi günü Güney Kore'nin Busan kentinde, plastik kirliliğini azaltmaya yönelik uluslararası bir…
Ülkeler 2 haftalık müzakereler boyunca başta iklim finansmanı olmak üzere birçok farklı konuda derin fikir…
İklim STK’ları, Türkiye’nin COP29’da kömürden çıkış tarihi vermediği gibi nükleer enerji kapasitesini artırmayı hedefleyerek enerjide…
Suudi Arabistan ve diğer fosil yakıt üreticisi devletler, başta fosil yakıtlardan uzaklaşma kararı olmak üzere,…