Ekonomi

Mardin ve Urfa’da Elektrik Sorunu Başka bir Evrede: Trafolar Söküldü, Çiftçiler Gözaltında

Mardin’in Mazıdağı ilçesi ile Urfa’nın Hilvan ilçesinde Dicle Elektrik Dağıtım AŞ. (DEDAŞ), borcu olduğunu belirttiği köylülerin trafolarını sökmeye çalıştı. Tarımsal faaliyetlerinin duracağını söyleyen köylüler buna itiraz etti ve arbede çıktı. Müdahale sonucu, gözaltılar yaşandı, tarlalarda anız yangını çıktı.

Son dönemlerde Diyarbakır, Mardin ve Urfa gibi kentlerde tarım ve hayvancılık yapan yurttaşlara dönük tavırlarıyla sık sık gündemde olan Dicle Elektrik Dağıtım AŞ. (DEDAŞ), bu sefer Mardin’in Mazıdağı İlçesi’nde Ekinciler ve Karataş mahallesi sakinlerine ait 6 trafoyu sökmek istedi. Genelde günlük ihtiyaçlarda ve  tarımsal faaliyetlerde kullanılan sondajların çalıştırılmasında kullanılan elektriğin verildiği trafolara olan bu müdahaleye köylüler itiraz etti.

Trafoların kesilme nedeni olarak köylülerin biriken borçlarını gösteren DEDAŞ ile köylüler arasında arbede çıktı. Daha sonra jandarma ekiplerinin olaya müdahale ettiği ve 3 köylünün gözaltına alındığı belirtildi. Arbede sırasında köylüye ait tarım arazilerinde anız yangını da çıktı. Müdahale edilen yangın kısa sürede söndürüldü.

Urfa’da da Benzer Durum

Yine Urfa’nın Hilvan İlçesi’ne bağlı Küskünlü mahallesinde de benzer bir durum yaşandı. DEDAŞ, tarımsal sulamada kullanılan sulama abonelerinin faturalarını ödemediğini gerekçe gösterdi ve mahallede çiftçilere ait trafoları sökmek istedi. Burada da tansiyon yükseldi ve 4 kişinin gözaltına alındığı belirtildi.

Çiftçilerin Elektrik Kesintileri Karşısında Yaşadıkları Sorunlar Muhalefetin Gündeminde

Diğer yandan kentin Yeşil Sol Partili ve CHP’li milletvekilleri DEDAŞ ile ilgili yaşanan mağduriyeti gündemde tutmaya çalışıyor. CHP Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda mağdur bir yurttaşın mesajını iletti. Tanal,

“Sayın vekilim Viranşehir’den size yazıyorum Tedaş problemi için… Elektrik enerji şirketi ürün sulamanın en kritik zamanında elektrik kesintisi yapmıştır. Ektiğimiz tüm ürünler risk altında … Usulsüz elektrik faturaları usulsüz cezalar şişirilmiş faturalar. Bu usulsüz faturalar ve cezalara mahkeme yoluyla itiraz ettiğimizde sonuçlanmayan davalar elimize kalıyor. Bugün mevcut durumda Tedaş total borcun %30’unu çek veya peşin para yoluyla talep etmekte, geri kalan borç ise 12. aya kadar ödeme imkanı sağlıyor ama o kadar yüksek fatura ve cezalar var ki üreticinin bu borcu ödeme imkanı yok. Her şeye rağmen çiftçi olarak bizler indirim tarifeleri ödeme kolaylıkları sağlanırsa borcumuzu ödemek istiyoruz. Dedaşın alacağı garanti altında. Çünkü elektrik kesintisi uygulanan yerlerin hepsi tapulu, Dedaşın alacağını tahsil edememe gibi bir ihtimali yok. Mevsimsel sıcaklıklar nedeniyle telafisi imkânsız zararlar sebebiyle ürünlerin kuruma ihtimali karşısında vatandaşı mağdur etmeyin. Çiftçilerimiz stratejik tarımsal ürünler ekimi nedeniyle kamu hizmeti ifa etmektedirler. Beşli çetenin İstanbul havalimanın 1.2 milyar euroluk borcunu 20 yıllık ertelendiği halde çiftçilerin borcu neden ertelenmiyor? Devlet tüm iş ve işlemlerinden eşit davranmalıdır. Üstünlerin hukuku uygulanması var. Beşli çeteye sunulan imkanları Şanlıurfalı çiftçilerimize bunun ne az düzeyde tanınmış olsa çiftçilerimiz mağdur olmaz. “

Yeşil Sol Partili Dilan Kunt Ayan da yaz boyunca DEDAŞ’ın elektrikleri kesmesi sonucu çiftçi ve hayvancıların yaşadığı sorunları ve üretimdeki zararları soru önergeleri yoluyla meclis gündemine taşıdı.

 

Paylaş

Önceki Haberler

CHP’li Kasap: “Termik Santral İşçileri Alıkonuldu, Zorla Çalıştırılıyor”

Kütahya Seyitömer Termik Santralı'nda yaklaşık 800 çalışan, iş bırakma eylemi başlattı. CHP milletvekili Ali Fazıl Kasap, iş bırakma…

4 Temmuz 2024

Alaska Buzulları Geri Dönüşü Olmayan Noktaya İlerliyor

Yeni bir araştırma, mevcut erime nedeniyle buz kaybının devam etmesi halinde, Alaska buzullarının geri dönüşü…

4 Temmuz 2024

İkizköy Çevre Komitesi: “Akbelen Ormanı Bir Kez Daha Katlediliyor”

İkizköy Çevre Komitesi, 5 yıldır korumak için mücadele verdikleri Akbelen Ormanı’nda YK Enerji’nin yeni bir…

4 Temmuz 2024

RTÜK Açık Radyo’nun Yayın Lisansını İptal Etti

Radyo yönetiminden yapılan açıklamada ise, yasaya karşı direnmek ve yargı yolu dışında karara karşı gelmek…

4 Temmuz 2024

“İklim Değişikliğiyle İlgili Komplo Teorilerinin Türkiye’de Yaygınlaşması Muhtemel”

Komplo teorilerine neden inanırız? Doç. Dr. Onurcan Yılmaz ile birlikte yazdıkları çalışmalarıyla bu soruya yanıt…

3 Temmuz 2024

İklim Değişikliğinin Son 19 Yıldaki Maliyeti 2,8 Trilyon Dolara Ulaştı

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, iklim kaosunun çok büyük bir ekonomik maliyeti olduğunu…

3 Temmuz 2024