Ekonomi

Maliye Bakanları İklim Değişikliği Hedeflerini Güçlendirmek İçin Bir Araya Geldi

Nisan ayında Dünya Bankası Grubu (WBG) ve Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından düzenlenen Bahar Buluşmaları’nda, 20’den fazla ülkenin maliye bakanları ile bir koalisyon kuruldu ve iklim değişikliğiyle mücadeleye yönelik kolektif eylemleri destekleyen “Helsinki İlkeleri” olarak bilinen altı ortak ilkeye imza atıldı.

HABER: Gülce DEMİRER

Dünya Bankası Grubu (WBG) ve Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) 13 Nisan 2019’da gerçekleştirdiği Bahar Buluşmaları’nda, 20’den fazla ülkeden maliye bakanları iklim değişikliğinin etkilerine yönelik daha güçlü kolektif eylemler içeren yeni bir koalisyon başlattı. Yeni kurulan Coalition of Finance Ministers for Climate Action (İklim Eylemi İçin Maliye Bakanları Koalisyonu), özellikle maliye politikası ve kamu maliyesi kullanımı yoluyla ulusal iklim eylemini destekleyen “Helsinki İlkeleri” olarak bilinen altı ortak ilkeye imza attı.

Helsinki İlkeleri, düşük karbonlu ve iklime dayanıklı büyüme için makro, mali ve kamu finansmanı yönetimi politikalarındaki en iyi uygulamaları ve deneyimleri paylaşarak maliye bakanlarını desteklemeyi amaçlıyor.

Koalisyon, ülkelerin iklim eylemi hedeflerine ulaşmada ihtiyaç duyulan finansmanı sağlamaya ve düzenlemeye yardımcı olurken yeşil yatırım ve üretim için iklim bütçeleme ve stratejisini ve iklim risklerini ve hassasiyetlerini üyelerin ekonomik planlamasına dahil ediyor.

Dünya Bankası CEO’su Kristalina Georgieva, maliye bakanlarının düşük karbonlu ve iklime dayanıklı büyüme modelinde oldukça önemli bir role sahip olduklarının altını çiziyor: “Koalisyon, maliye politikası alanındaki karar vericilerin yeni hedeflerini ortaya koymasında ve maliye bakanlarına yeni iklim ekonomisinin getireceği iş ve büyüme faydaları konusunda en iyi uygulamaları paylaşmaları için önemli bir platform sunuyor.”

Şili’nin Maliye Bakanı Felipe Larraín Bascuñán ise “İklim değişikliği günümüzde çok büyük bir tehdit ancak bunu bir fırsata çevirebiliriz. Karbon fiyatlandırması veya fosil yakıtları bırakmak gibi alışılagelmiş metotların ötesinde, özel sektörü yenilikçi çözümlere yatırım yapmaları konusunda teşvik edebilir ve bu dışsallıkları yatırıma karar verme sürecine dahil edebiliriz. Emisyonların azaltımı da ekonomik büyüme kadar önceliklidir. Eyleme dönüşen daha fazla hedefe ve somut taahhütlere ihtiyacımız var’’ dedi.

Finlandiya’nın Maliye Bakanı Petteri Orpo, “Koalisyon, iklim krizini ulusal, bölgesel ve küresel ölçeklerde ele almada somut ve etkili politika önlemlerini planlamamıza yardımcı olursa başarılı olacaktır. Koalisyon, pratikte işe yarayan çözümler elde etmek için analitik çalışmaya ve deneyimlerin paylaşımına dayanmalıdır” diye konuştu.

Fransa’nın Maliye Bakanı Bruno Le Maire ise, yeni Koalisyonu tamamen desteklediğini ancak finans sektörünün düşük karbonlu ekonomiye geçişte oynayabileceği ve oynaması gereken rolün genellikle hafife alındığını belirtiyor. “Birçok ülke, Fransa’nın Yeşil Bonosu ve Avrupa Birliği’nin (AB) Emisyon Ticaret Sistemi gibi hem ulusal hem de bölgesel düzeylerde oldukça ilginç girişimler geliştirdi. Bu deneyimleri paylaşmak oldukça faydalı olacaktır. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri António Guterres, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a Eylül ayında yapılacak İklim Zirvesi’nde iklim finansmanını hızlandırmasına yönelik bir görev verdi. Bu çerçevede, Paris İklim Anlaşması taahhütlerini yerine getirme konusundaki eylemlerimizi kolektif ve acil bir şekilde arttırmaya çağırıyoruz’’ dedi.

Dünya Bankası, Koalisyon için sekreterya olarak görev yapacakken, IMF, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC) Sekretaryası, BM Kalkınma Programı (UNDP), NDC Ortaklığı gibi çeşitli kurumlarla ve diğer BM temsilcileriyle stratejik ve teknik destek sağlamak adına ortaklık kuracak.

Önceki Haberler

İklim Finansmanı Hedefi Konusunda Endişe ve Bölünme Derinleşiyor

COP29 başmüzakerecisi Yalchin Rafiyev’in "üç yıllık teknik süreçte ilk kez tartışma için uygulanabilir bir temel"…

14 Kasım 2024

COP29’a Katılan Taliban İklim Finansmanından Yararlanmak İstiyor

BM iklim müzakerelerine ilk defa heyet gönderen Taliban, Afganistan’ın iklim finansmanından yararlanmasını talep ediyor. Geçimi…

14 Kasım 2024

Dünya 2,7 Derecelik Sıcaklık Artışı Yolunda!

Climate Action Tracker tarafından yapılan analiz, mevcut politikaların devam etmesi durumunda ortalama sıcaklık artışının 2100…

14 Kasım 2024

İklim Finansmanı İçin Yoksul Ülkelere 2030’a Kadar Yılda 1 Trilyon Dolar Gerekiyor

Önde gelen bağımsız ekonomistlerden oluşan bir grubun yaptığı yeni bir çalışma, yoksul ülkelerin, 2030 yılına…

14 Kasım 2024

Türkiye COP28’deki “Felaket Çağrısına” COP29’da Katıldı: Amaç Nükleer Kapasitesini 3 Kat Artırmak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, Türkiye’nin ilk olarak COP28'te duyurulan nükleer enerji kapasitesini 2050'ye…

14 Kasım 2024

IMF Altın Satarak İklim Krizi Finansmanını Güçlendirebilir

COP29 zirvesinde iklim finansmanı müzakereleri hız kazanırken, yeni bir çalışma, IMF’nin iklimle ilgili felaketlerden zarar…

14 Kasım 2024