Politika

Madencilik Sektörü İklim Komisyonu’nda: “Paris Anlaşması Tuzak, Kömür Üretimini Artıralım”

TBMM Küresel İklim Değişikliği Araştırma Komisyonu’ndan sunumlar yapan maden sektörü temsilcileri, Paris Anlaşması’nın “tuzak” olduğunu iddia etti, kömür üretiminin hızlı bir şekilde artırılmasını savundu.

Vesyel Eroğlu başkanlığında toplanan TBMM Küresel İklim Değişikliği Araştırma Komisyonu, madencilik sektörünü dinledi. Cumhuriyet’ten Sarp Sağkal’ın haberine göre, sunum yapan Yurt Madenciliğini Geliştirme Vakfı Başkanı Güven Önal, uluslararası alanda iklim değişikliğine karşı mücadele kapsamında yapılan Paris İklim Anlaşması ve Kyoto Protokolü’nü ele aldı.

Bu anlaşmaların birer “tuzak” olduğunu savunan Önal, “Kyoto’nun hiçbir geçerliliği yok. Hiçbir yaptırım maddesi işlemedi. Paris Anlaşması’nda da işlemez. Bu bizim gibi ülkeleri tamamen baskı altında tutup, zorlamak ve bunların gelişmesini engellemek için kurulan tuzaklardır” dedi. Önal ayrıca, küresel ısınmanın ve iklim değişikliğinin nedeni olarak gösterilen “seragazı” teorisinin “bilimsel verilerle tam olarak desteklenmediğini” savundu. Bunun yerine Sırp bilim insanı Milankoviç’in teorisinin matematiksel olarak kanıtlandığını aktaran Önal, iklim değişikliği ve küresel ısınmanın, dünyanın yörünge hareketleri sırasındaki oluşan radyasyon miktarındam kaynaklandığını söyledi.

TOBB Madencilik Meclisi Başkanı İbrahim Halil Kırşan ise, Türkiye’nin kömür üretimini Kyoto Protokolü ve Paris İklim Anlaşması gibi uluslararası anlaşmalar “engel olmadan” hızlı bir şekilde artırması gerektiğini önerdi.

Temiz Kömür Masalı Son Bulmuyor

İki ismin sunumu komisyon üyelerinin tepkisini çekti. Kırşan’ın sunumuna ilişkin konuşan CHP’li Jale Nur Süllü, “Bu nasıl bir tarz? Yakalım ortalığı, daha fazla kirletelim. Parasal açıdan doğru söylüyorsunuz ama burası İklim Krizi Komisyonu kusura bakmayın” karşılığını verdi. CHP’li Murat Bakan ise, Önal’ın sunumu için “Komisyonun adı ‘iklim değişikliği’, iklim değişikliğinin olmadığını ispatlamak üzere gelmiş bir madenci grubu” yorumunu yaptı. CHP’li Vecdi Gündoğdu da, “Bir sunumcu Kyoto Sözleşmesi’nden bahsetti ama yaptırım gücünün olmadığını söyledi. Başka bir sözcü de Kyoto’nun yarın öbür gün bunun önüne geçebileceğini ve kömürün bir an önce çıkarılması gerektiğinden bahsetti. Yani aslında birbirinizle de çelişkiye düştünüz” dedi. Eleştirilere yanıt veren Kırşan, kömür üretimini artırırken bunu “temiz teknolojilerle” yapmayı önerdiğini savundu.

Önceki Haberler

İklim Finansmanı Hedefi Konusunda Endişe ve Bölünme Derinleşiyor

COP29 başmüzakerecisi Yalchin Rafiyev’in "üç yıllık teknik süreçte ilk kez tartışma için uygulanabilir bir temel"…

14 Kasım 2024

COP29’a Katılan Taliban İklim Finansmanından Yararlanmak İstiyor

BM iklim müzakerelerine ilk defa heyet gönderen Taliban, Afganistan’ın iklim finansmanından yararlanmasını talep ediyor. Geçimi…

14 Kasım 2024

Dünya 2,7 Derecelik Sıcaklık Artışı Yolunda!

Climate Action Tracker tarafından yapılan analiz, mevcut politikaların devam etmesi durumunda ortalama sıcaklık artışının 2100…

14 Kasım 2024

İklim Finansmanı İçin Yoksul Ülkelere 2030’a Kadar Yılda 1 Trilyon Dolar Gerekiyor

Önde gelen bağımsız ekonomistlerden oluşan bir grubun yaptığı yeni bir çalışma, yoksul ülkelerin, 2030 yılına…

14 Kasım 2024

Türkiye COP28’deki “Felaket Çağrısına” COP29’da Katıldı: Amaç Nükleer Kapasitesini 3 Kat Artırmak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, Türkiye’nin ilk olarak COP28'te duyurulan nükleer enerji kapasitesini 2050'ye…

14 Kasım 2024

IMF Altın Satarak İklim Krizi Finansmanını Güçlendirebilir

COP29 zirvesinde iklim finansmanı müzakereleri hız kazanırken, yeni bir çalışma, IMF’nin iklimle ilgili felaketlerden zarar…

14 Kasım 2024