Politika

Lula Brezilya’nın İklim Hedefini İyileştirmeye Kararlı

Brezilya’nın yeni Devlet Başkanı Lula, bir önceki başkan aşırı sağcı Jair Bolsonaro tarafından belirlenen iklim hedefini iyileştirmeye hazır.

Reuters’e konuşan iki kaynak, ülkenin Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva’nın bir önceki başkan, aşırı sağcı Jair Bolsonaro tarafından belirlenen hedefe yönelik eleştirileri ciddiye aldığını ve Brezilya’nın bu yıl daha iddialı bir iklim değişikliği hedefi duyurmayı planladığını söyledi.

2021’de, Bolsonaro’nun Amazon Yağmur Ormanları’nın yok edilmesine göz yummasına yönelik artan küresel öfkenin ortasında, Brezilya 2030’a kadar seragazı emisyonlarını daha %50 oranında azaltma sözü verdi. Bu oran bir önceki planda %43’tü.

Ancak Bolsonaro hükümeti, Brezilya’nın hedefine ulaşmasını önceki taahhüde kıyasla kolaylaştıran ve çevre grupları tarafından geniş çapta eleştirilen 2005 referans yılını kullandı ki bu daha yüksek bir seviyeydi.

Brezilya lobi grubu İklim Gözlemevi, Bolsonaro’nun hedefinin önceki hedefe kıyasla 400 milyon ton ek seragazı salımına izin vereceğini hesapladı.

Konu hakkında doğrudan bilgisi olan iki kaynağın Reuters’e verdiği demeçte, Lula’nın solcu hükümeti bu sorunları çözmek için %50’lik azaltımı sürdürmeyi ancak sorunu temelden çözmeyi planlıyor. Hareket henüz kamuoyuna açıklanmadığı için her ikisi de isimsiz olarak konuştu.

Amaç, iklim değişikliğine ilişkin 2015 Paris Anlaşması kapsamında Ulusal Katkı Beyanı olarak bilinen revize edilmiş hedefi bu yıl içinde yayınlamak. Kaynaklardan biri, değişiklikten sonra hedefin “daha iddialı” olacağını söyledi.

Kaynak, hükümetin, ülkenin azaltmaya çalışacağı seragazının tam miktarını vermek de dahil olmak üzere hedefi basitleştirmenin yollarını araştırdığını da sözlerine ekledi.

Ne Brezilya Çevre Bakanlığı ne de Bolsonaro’nun bir temsilcisi yorum taleplerine yanıt vermedi.

Lula, Brezilya’yı iklim değişikliği konusunda yeniden küresel bir lider konumuna getirme taahhüdüyle 1 Ocak’ta göreve başladı. Bolsonaro, iklim şüphecilerini kilit konumlara atamış ve Brezilya’nın seragazı emisyonlarının en büyük kaynağı olan ormansızlaşmanın artmasına neden olmuştu.

Önceki Haberler

Türkiye Kömürden Elektrik Üretiminde Avrupa’da İlk Sırada!

Türkiye, 2024'ün ilk dokuz ayında (ocak-eylül) kömürden elektrik üretimini yıllık %2 oranında artırarak 88 teravat…

17 Ekim 2024

“Değişimin İklimi: İklimathon” için Başvurular Başladı

İklim Öncüleri’nin düzenlendiği “Değişimin İklimi: İklimathon” bugünün ve geleceğin sorunlarına yönelik harekete geçmek, sivil toplumu…

17 Ekim 2024

İklim Eylemi ve Ötesi Platformu İş Dünyasının ve Sivil Toplumun Avrupa Yeşil Mutabakatı’na Uyumu için Çalışmalara Başladı

"TRAction" adı verilen yeni bir proje, net sıfır ve doğa pozitif küresel amaçlarına giden yolda…

17 Ekim 2024

Ömer Madra: “Açık Radyo Kamusal Faydanın Sesidir”

RTÜK tarafından lisansı iptal edilen Açık Radyo’nun kurucusu Ömer Madra, radyonun bahçesinde programcılarla ve dinleyicilerle…

17 Ekim 2024

IEA: Elektrik Çağı’na Geçiş Hızlanacak

Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) son raporuna göre, dünya, fosil yakıt talebinin on yılın sonuna kadar…

16 Ekim 2024

COP16 Öncesi Ülkelerin Yüzde 80’i Doğa Koruma Planı Sunmadı!

Yeni bir analize göre, BM anlaşması kapsamında ekosistemlerin yok olmasını durdurmak üzere plan sunması gereken…

16 Ekim 2024