Ekonomi

Lüks Yaşam Vergisi İklim Finansmanında Kullanılabilir

Oxfam ve ABD’li araştırmacıların son analizi, Birleşik Krallık’ta süperyat ve özel jet kullananlardan alınacak vergilerle yılda 2 milyar sterlin toplanabileceğini, bu paranın ise iklim finansmanında kullanılabileceğini ortaya koydu.

İklim aktivistlerine göre, Birleşik Krallık’taki süperyatlara ve özel jetlere “adil vergiler” uygulansaydı, iklim krizinden en kötü şekilde etkilenen topluluklara 2 milyon sterlinlik önemli bir fon sağlanabilirdi.

Özel jet kullanımı Birleşik Krallık’ta hızla artıyor. Geçen yıl Avrupa’daki en yüksek özel uçuş sayısına Fransa sahip olurken, Büyük Britanya da 2. oldu.

Büyük Britanya ultra zenginlerin ortalama bir vatandaşın çok ötesinde büyük bir karbon ayak izi oluşturduğu 450’den fazla süperyat filosuna da ev sahipliği yapıyor. Oxfam ve ABD’li araştırmacıların 12 milyarderin lüks harcamaları ve mali yatırımları üzerine yaptığı analiz, bu kişilerin yıllık olarak yaklaşık 17 milyon ton CO2 ve eşdeğer seragazı emisyonuna neden olduğunu ortaya koydu.

Bu, ABD Çevre Koruma Ajansı’nın dönüşüm verilerine göre, 2,1 milyon evi beslemek için gereken emisyonlara veya bir yıl boyunca 4,6 adet kömürle çalışan elektrik santralının emisyonlarına eşdeğer.

Oxfam, Maliye Bakanı Rachel Reeves’ten aşırı zenginlik üzerindeki vergilerin artırılmasını, bu vergilerde de önceliğin özel jetler ve süperyatlar için yeni bir vergi uygulamasına verilmesini talep ediyor. Oxfam, bu durumun iklim kriziyle mücadelede para toplamak için daha adil bir sistem sağlayabileceğini ve yükün düşük gelirli ailelerin üzerine binmesini önleyebileceğine dikkat çekiyor.

“Süper Zenginlerin İklim Krizine Katkısı Çok Yüksek”

Oxfam UK’de İklim Adaleti Politika Danışmanı görevi yapan Natalie Shortall, “Süper zenginler aşırı oranlarda kirlilik yaratmaya devam ederken, yoksulluk içinde yaşayan insanlar, iklim krizine en az katkıda bulunanlar olarak, bu yıkıcı etkilerden en çok etkilenenlerdir” dedi. Shortall sözlerine şöyle devam etti:

“Aşırı zenginliğin daha iyi vergilendirilmesi için ek adımlar atılması, iklim eylemini hızlandırmak ve eşitsizlikle mücadele etmek için gerekli. Özel jetler ve süperyatlar gibi yüksek kirlilik yaratan lüks tüketim vergilerinin artırılması, hükümetin başlaması gereken mantıklı bir nokta. Bu yaklaşım, emisyonları hızla ve adil bir şekilde azaltmak ve önemli bir miktarda iklim finansmanı sağlamak için acil olarak hayata geçirilmesi gereken türden akılcı çözümlerden biri.”

Avrupa’da temiz ulaşım üzerine kampanyalar yürüten Transport & Environment adlı STK’nın raporunda da, özel uçakların, her bir yolcu başına ticari uçaklardan 14 kat daha fazla, trenlerden ise 50 kat daha fazla kirletici olabileceği ifade ediliyor. Oxfam’ın araştırması, özel jetler için hava yolcu vergisinin artırılması ve süperyat mülkiyet vergisinin getirilmesiyle geçen yıl 830 milyon sterlin kadar gelir elde edilebileceğini öne sürdü.

Araştırma ayrıca, özel jet yakıtına vergi uygulamak, özel havacılıkta KDV almak ve özel jet iniş ve kalkış slotlarına vergi koymak yoluyla ek olarak 1,2 milyar sterlin daha gelir elde etmenin mümkün olduğunu vurguladı.

Önceki Haberler

Dünya Bankası ve Türkiye Arasında Milyarlarca Dolarlık Finansman Görüşmeleri Olumlu İlerliyor

Dünya Bankası'nın Türkiye'ye sağladığı finansmanın büyük bölümü yenilenebilir enerji, afet yönetimi, iklim değişikliği ile ihracatın…

25 Ekim 2024

G20 Bakanları Dünya Ticaretinin Sürdürülebilir Kalkınmayı Teşvik Etmesi Konusunda Anlaştı

Gelecek yıl COP30 iklim müzakerelerine ev sahipliği yapacak olan Brezilya iklim değişikliğiyle mücadele ihtiyacına öncelik…

25 Ekim 2024

BM İklim Diyaloğu Bütçe Yetersizliği Nedeniyle Tehlikede

BM’nin iklim değişikliği organı, uluslararası iklim diyaloğunu sekteye uğratabilecek seviyede bütçe yetersizliğiyle karşı karşıya. Reuters'in…

25 Ekim 2024

Emisyonlar Artmaya Devam Ederken BM Uyardı: Katastrofik Bir Isınmaya Doğru Gidiyoruz

BM’nin Emisyon Açığı Raporu’na göre, küresel seragazı emisyonları 2023 yılında 57,1 GtCO2e ile yeni bir…

25 Ekim 2024

İklim STK’ları Enerji Dönüşümü Planını Değerlendirdi: “Fosil Yakıtlardan Çıkmak Şart”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın “Enerji Dönüşümü Yenilenebilir Enerji 2035” yol haritasını değerlendiren iklim ve…

24 Ekim 2024

Sağlıksız Bir Dünyada Sağlığın Geleceği: ekoIQ’nun 114. Sayısı Yayında

ekoIQ’nun 114. sayısında küreselleşen dünyanın sağlık sistemlerinden yola çıkarak “Sağlıksız Bir Dünyada Sağlığın Geleceği”ni mercek…

24 Ekim 2024