Küresel Kuzey ve Güney’den iklim politikası ile sanat ve kültür uygulayıcıları, araştırmacılar, aktivistler, avukatlar, savunucular ve karar vericilerden oluşan bir grup olan Kayıp ve Zarar İşbirliği (Loss and Damage Collaboration-L&DC), iklim finansmanının en tartışmalı konusu olan Yeni Kolektif Sayısallaştırılmış Hedef (NCQG) müzakereleri hakkında COP başkanlığına ve zirveye katılan bakanlara açık bir mektup yayımladı.
Bir rica niteliği taşıyan mektupta, gelişmiş ülkelerdeki emisyonların artmaya devam ederek, gelişmekte olan ülkelerin sosyal ve kalkınma ihtiyaçlarını karşılamaları için küresel karbon bütçesinde az bir pay bıraktığı ifade edilirken, “Bu da gelişmiş ülkelerin gelişmekte olan ülkelere borçlu olduğu devasa bir mali borca karşılık geliyor” denildi.
“Bu COP’ta tüm insanların, diğer tüm türlerin ve tüm ekosistemlerin sağlıklı bir gezegende gelişeceği bir dünya yaratma yolunda bizi tekrar yola koyacağınıza güveniyoruz” denilen mektupta, önümüzdeki beş gün içinde daha parlak bir geleceğe doğru rota çizme şansının kullanılması talep edildi.
Grubun üzerinde anlaşılmasını talep ettiği başlıklar ise şu şekilde:
– Paris Anlaşması’nın 1,5 derece hedefini tutturacak bir NCQG.
– Gelişmekte olan ülkelerin ihtiyaçlarına ve önceliklerine dayanan ve gelişmiş ülkeler tarafından tüm gelişmekte olan ülkelere özel olarak sağlanan kamu fonlarıyla, Paris Anlaşması’nın 9. Maddesinden sapmayan bir NCQG.
– Hibe ve yüksek imtiyazlı finansman olarak sağlanan azaltım, uyum ve kayıp ve zarar için yılda en az 1,3 trilyon dolar sağlayan bir NCQG.
COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…
Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…
İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…
2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…
COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…
İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…