2021 Ekim, Kasım ve Aralık aylarının kapsayan Kuzey Ormanları Savunması’nın son raporu, söz konusu dönemde 317 adet tehdit, tahrip ve savunmanın olduğunu ortaya koydu.
Kuzey Ormanları Savunması’nın çalışmalarına katkı sağlamak amacıyla kurulan Kuzey Ormanları Araştırma Derneği, Nisan 2020 tarihinden itibaren Kuzey Ormanları’nı kapsayan bölgelerde süregelen tehdit ve yıkımların izini sürdüğü yeni üç aylık değerlendirme raporunu yayımladı.
Yeşil Gazete’deki haber göre, 2021 Ekim, Kasım ve Aralık aylarının kapsayan rapor söz konusu dönemde 317 adet tehdit, tahrip ve savunmanın olduğunu ortaya koydu.
Rapora göre; Kuzey Ormanları coğrafyasında yer alan; Edirne, Tekirdağ, Kırklareli, Kuzey Çanakkale, İstanbul, Sakarya, Kocaeli, Düzce, Yalova, Balıkesir ve Bursaillerini kapsayan izleme faaliyetinde üç aylık boyunca 317 adet tehdit, tahrip ve savunma nitelikli izleme kaydedildi.
Raporda Kuzey Ormanları Coğrafyasının batısında yer alan Trakya kırsalı ve Kuzey Ormanları mevkilerinde; sanayi, madencilik ve enerji santralları tahribinin arttığının gözlendiği belirtildi.
Bu sebeple bu üç aylık rapor kapsamında en çok izleme yapılan ikinci sıradaki bölge Kuzey Ormanları’nın 1. bölgesi olan ve Çanakkale, Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ illerini kapsayan Trakya oldu. bu bölgede 65 adet izleme kaydedildi.
Raporla kaydedilen izlemelere bölgesel olarak bakıldığında Edirne, Tekirdağ, Kırklareli, Kuzey Çanakkkale’yi kapsayan birinci bölgede 65 adet, İstanbul’u kapsayan ikinci bölgede 69 adet, Sakarya, Kocaeli, Düzce’nin bulunduğu üçüncü bölgede 62 adet ve Yalova, Kuzey Balıkesir, Kuzey Bursa’nun bulunduğu dördüncü bölgede 24 adet tehdit, tahrip ve savunma tespit edildiği duyuruldu.
Kuzey Ormanları coğrafyasının ortasında yer alan İstanbul bölgesindeki Kuzey Ormanları mevkilerinde; mega rant projeleri ve bu projelerin arttırdığı kirlilik, yapılaşma ve yaban tahribinin gözlendiği bildirildi. Raporda şu ifadelere yer verildi:
“İstanbul’un kuzeyinde yer alan ormanlık ve kırsal alanlar; 3. Köprü, Kuzey Marmara Otobanı, 3. Havalimanı ve son olarak Kanal İstanbul isimli mega rant projelerinin etkisiyle büyük bir yapılaşma baskısı altında kalmış, şehrin suyu ve havası büyük bir kirlilik yükü ile boğuşmaya başlamıştır.”
Kanal İstanbul Tehdidi
“İstanbul’un kuzeyinde yer alan ormanlık ve kırsal alanların; 3. Köprü, Kuzey Marmara Otobanı, 3. Havalimanı ve son olarak Kanal İstanbul isimli mega rant projelerinin etkisiyle büyük bir yapılaşma baskısı altında kalmış, şehrin suyu ve havası büyük bir kirlilik yükü ile boğuşmaya başlamıştır” ifadelerine yer verilen raporda 8 Ekim 2021’de Kanal İstanbul için 754 bin metrekarelik askeri alanın imara açıldığı hatırlatılarak burada yapılacak sanayi tesislerinin önünün açıldığına da değinildi.
Konuyla ilgili 14 Ekim 2021’de Ziraat Mühendisleri Odası‘nın söz konusu projenin balık popülasyonunu da tehdit ettiği yönündeki açıklamasına da yer verilen raporda, “Denizlerin kurtulması için Kanal İstanbul’dan vazgeçin” çağrısı yinelendi.
İstanbul’un Maltepe’den geçen Çamaşırcı Deresi ve Çengelköy’den geçen Bekar Deresi‘ndeki su kirliliğinin ve lağım kokularının esnafı ve halkı rahatsız ettiğinin hatırlatıldığı raporda endüstriyel balıkçılığın, Karadeniz ve Marmara Deniziarasında soyunu devam ettirmek için Boğaziçi’ni göç yolu olarak kullanan balık türlerini yok ettiği de bildirildi.
2021’de Kuzey Ormanlarında yaşanan yeni gelişmelerde yaban hayatı tahribi birinci, su kirliliği ikinci sırada yer aldı. Raporda yapılan izleme çalışması kapsamında 266 yeni gelişmede de yaban hayatı koruma tahrip gözlemle ilgili 56, su kirliliği ile ilgili 22, genel tahrip ağaç kesimi ve savunma ile ilgili 21, orman yangını ile ilgili 19 yeni gelişme olduğu bildirildi.
Brezilya hükümeti, Birleşmiş Milletler ve UNESCO iklim eylemini geciktiren ve raydan çıkaran dezenformasyon kampanyalarına yönelik…
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaret eden Thunberg, eş başkan Bucak ile iklim değişikliği ve küresel ısınmanın…
175 ülkeden delege Pazartesi günü Güney Kore'nin Busan kentinde, plastik kirliliğini azaltmaya yönelik uluslararası bir…
Ülkeler 2 haftalık müzakereler boyunca başta iklim finansmanı olmak üzere birçok farklı konuda derin fikir…
İklim STK’ları, Türkiye’nin COP29’da kömürden çıkış tarihi vermediği gibi nükleer enerji kapasitesini artırmayı hedefleyerek enerjide…
Suudi Arabistan ve diğer fosil yakıt üreticisi devletler, başta fosil yakıtlardan uzaklaşma kararı olmak üzere,…