Politika

Kuzey Denizi Ülkeleri İklim Taahhütleriyle Uyumlu Politikalar İzlemiyor

İngiltere, Almanya, Hollanda, Norveç ve Danimarka’nın petrol ve gaz politikalarını Paris Anlaşması taahhütleriyle uyumlu hale getiremedi.

Oil Change International adlı kampanya grubunun yeni yayımlanan bir raporuna göre, Kuzey Denizi çevresindeki büyük petrol ve gaz üreticilerinin hiçbiri, 1.5 derece küresel ısınma hedefine ulaşmak için sondaj planlarını sonlandırma yolunda adım atmadı.

İngiltere, Almanya, Hollanda, Norveç ve Danimarka’dan oluşan beş ülke Paris Anlaşması altındaki iklim taahhütleriyle petrol ve gaz politikalarını uyumlu hale getirmedi.

Kuzey Denizi hükümetlerinin acilen harekete geçmesi gerektiğini söyleyen rapor yazarlarından Silje Ask Lundberg, bu sorunların ele alınmamasının yalnızca uluslararası iklim hedeflerine zarar vermekle kalmadığını, aynı zamanda gezegenin yaşanabilirliğini de tehlikeye attığını ifade etti.

Rapor, Paris Anlaşması hedeflerine en uzak olan ülkelerin Norveç ve İngiltere olduğunu ortaya koydu. Gerekçe olarak ise iki ülkenin de “agresif bir şekilde” yeni petrol ve gaz sahalarını keşfetmesi ve lisanslaması gösterildi. 2021’de Uluslararası Enerji Ajansı, net sıfır emisyona giden yolda yeni petrol aramalarına yer olmadığını tespit etmişti.

İklim kampanyası grubu Uplift’in kurucusu Tessa Khan, İngiltere’nin politikalarını eleştirirken, “Hükümet Kuzey Denizi’ndeki her şeyi çıkarmaya kararlı” dedi.

Raporda, Hollanda petrol ve gaz üretimini artırma arayışında olduğu için eleştirilirken, Almanya ise yalnızca az miktarda petrol ve gaz üretmesine rağmen yakıtlardan uzaklaşmaya yönelik politikalar oluşturamadığı için eleştirildi.

Son beş yılda üretimi yarıya indiren Danimarka, petrol ve gaz üretimi için bir bitiş tarihi belirlediği ve devlet tarafından başlatılan yeni ruhsatlandırma turlarını iptal ettiği için en iyi sırada yer aldı. Ülke aynı zamanda fosil yakıtlardan aşamalı çıkış için çalışan ülkelerin bulunduğu Petrol ve Gazın Ötesi İttifakı’nın da kurucu ortağı oldu.

Ancak kampanyacılar Danimarka’ya, sınırlı durumlarda yeni lisanslamaya izin veren yasal boşlukları kapatması çağrısında bulundu. Greenpeace’in Danimarka ofisi iklim politikası başkanı Helene Hagel, Danimarka’nın küresel sahnede “takdire şayan bir iş” yaptığını ancak ülke içindeki planlarının güvenilirliğinin tehlikeye girebileceğini akardı: “Başarısızlar sınıfında en az hayal kırıklığı yaratan biz olabiliriz, ancak Paris’e uyum sağlamak için 10 yıl içinde üretimi aşamalı olarak durdurmamız gerekiyor.”

Beş Kuzey Denizi ülkesi, gezegeni ısıtmanın en büyük sorumlularından ve temiz enerjiye harcayacak çoğu ülkeden daha fazla paraya sahip. Ayrıca sıklıkla uluslararası iklim zirvelerinde lider olduklarını da iddia ediyorlar.

Çevre grubu Friends of the Earth‘ün Norveç ofisinden Truls Gulowsen, Norveç’in raporda incelenen ülkeler arasında “en alt sırada” olmasına şaşırmadığını belirtti: “Adil bir geçiş sağlamak için tüm araçlara sahip olmamıza rağmen, hükümetimizin seçimi Avrupa’nın en agresif petrol ve gaz arayıcısı olmaya devam etmek. Bu tamamen yersiz ve Paris Anlaşması ve iklim sorumluluğumuza tamamen aykırı.”

Rapor, beş ülkenin petrol ve gaz politikalarını dokuz göstergeye göre puanladı. Göstergeler; yeni planların onaylanmasının durdurulması ve üretim için bir bitiş tarihinin belirlenmesinden, talebin hızla azaltılmasına ve adil bir geçişin sağlanmasına kadar uzanıyor.

Kampanya grupları zengin hükümetlere petrol ve doğalgazdan daha hızlı uzaklaşmaları çağrısında bulundu. Geçtiğimiz yıl Sivil Toplum Eşitlik İncelemesi projesi, Kuzey Denizi üreticilerinin 10 yılın sonuna kadar üretimi %80 oranında azaltmak ve 2030’ların başında da üretimi durdurmak zorunda kalacağını tespit etmişti.

Önceki Haberler

Güneş Enerjisi Türkiye’de En Yüksek Elektrik Talebindeki Artışın 3’te 2’sini Karşıladı

Yeni bir çalışmanın sonuçlarına göre, güneş enerjisi Türkiye’de en yüksek talebin olduğu dönemde talep artışının…

26 Kasım 2024

Marmara Gölü’nde Adalet Yerini Buldu!

Doğa Derneği’nin STK’lar ve yurttaşlarla birlikte, Marmara Gölü’nü tarım alanına dönüştüren Manisa Valiliği, DSİ Genel…

26 Kasım 2024

Danıştay Avdan’da Kömür için Acele Kamulaştırma Kararını İptal Etti!

Danıştay, Denizli’nin Avdan köyünde tarım alanlarını kömür madenciliğine açan Cumhurbaşkanlığı’nın “Acele Kamulaştırma Kararı”nı iptal etti.…

26 Kasım 2024

Dünya Bankası Türkiye’nin Elektrik Altyapısına 1,5 Milyar Dolarlık Yatırım Yapacak

Dünya Bankası, Türkiye'nin elektrik iletim altyapısını güçlendirmek amacıyla önümüzdeki dönemde 1,5 milyar dolarlık yatırım yapacağını…

26 Kasım 2024

İklim Dezenformasyonuna Karşı BM Destekli Yeni bir Girişim Başlatıldı

Brezilya hükümeti, Birleşmiş Milletler ve UNESCO iklim eylemini geciktiren ve raydan çıkaran dezenformasyon kampanyalarına yönelik…

25 Kasım 2024

Greta Thunberg Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı ile Bir Araya Geldi

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaret eden Thunberg, eş başkan Bucak ile iklim değişikliği ve küresel ısınmanın…

25 Kasım 2024