Politika

Küresel Yurttaşlar Meclisi İklim Krizi Çözümleri İçin Bir Araya Geliyor

Dünya çapından birçok insanı bir araya getiren “Küresel Yurttaşlar Meclisi” BM iklim müzakereleri öncesi iklim değişikliğine yönelik çözümler üretmeyi amaçlıyor.

Organizatörler Perşembe günü yaptığı açıklamada, “Küresel Yurttaşlar Meclisi” toplama planları kapsamında, dünyanın dört bir yanındaki insanların iklim değişikliğine yönelik müzakere etme şansına sahip olacaklarını söyledi.

Globalassembly.org projesi, yurttaşların meclislerinin politikacılara iddialı konularda öneriler üreterek hareket etmeleri için alan verdiği İrlanda, Fransa ve Kanada gibi ülkelerde benzer girişimleri geliştirmeyi amaçlıyor.

Projede çalışan Güney Koreli 19 yaşındaki öğrenci Susan Nakyung Lee “Gençler sadece yükselen sıcaklıklar ve bozulan ekosistemler yüzünden hayal kırıklığına uğramıyor. Ayrıca, modası geçmiş siyasi çözümlerin sürekli olarak gündeme getirilmesinden de üzgünüz” dedi.

Plan, dünyanın dört bir yanından ilkbaharda veya yazın başında seçilecek 1000 kişiden oluşan ve Kasım ayındaki Birleşmiş Milletler COP26 görüşmelerinden birkaç ay önce bir sanal meclisin yürütülmesini kapsıyor.

Organizatörler, katılımı genişletmek ve iklim değişikliği üzerine müzakerelere ev sahipliği yapmak için kalıcı bir platform oluşturmayı amaçlıyor. Bu kapsamda dünya çapında yerel etkinlikler düzenlemek için diğer gruplarla birlikte çalışılacak.

Savunucular, yurttaş meclislerinin, muhalif siyasi sistemlerin dışındaki insanları bir araya getirerek, sosyal medyadaki partizanlığa ve dezenformasyona karşı bir denge sağlayabileceğini söylüyor.

Meclisin hükümetleri zorlama yetkisi olmamasına rağmen, tavsiyelerin politika yapıcıları etkileyebileceğini umuyorlar.

Nigel Topping, “COP26 için Küresel Yurttaşlar Meclisi, türünün en büyük süreci olacak ve dünyadaki insanlar arasında ve aynı zamanda vatandaşlar ve liderler arasında yeni ilişkiler inşa edecek” dedi.

Paylaş

Önceki Haberler

Türkiye Kömürden Elektrik Üretiminde Avrupa’da İlk Sırada!

Türkiye, 2024'ün ilk dokuz ayında (ocak-eylül) kömürden elektrik üretimini yıllık %2 oranında artırarak 88 teravat…

17 Ekim 2024

“Değişimin İklimi: İklimathon” için Başvurular Başladı

İklim Öncüleri’nin düzenlendiği “Değişimin İklimi: İklimathon” bugünün ve geleceğin sorunlarına yönelik harekete geçmek, sivil toplumu…

17 Ekim 2024

İklim Eylemi ve Ötesi Platformu İş Dünyasının ve Sivil Toplumun Avrupa Yeşil Mutabakatı’na Uyumu için Çalışmalara Başladı

"TRAction" adı verilen yeni bir proje, net sıfır ve doğa pozitif küresel amaçlarına giden yolda…

17 Ekim 2024

Ömer Madra: “Açık Radyo Kamusal Faydanın Sesidir”

RTÜK tarafından lisansı iptal edilen Açık Radyo’nun kurucusu Ömer Madra, radyonun bahçesinde programcılarla ve dinleyicilerle…

17 Ekim 2024

IEA: Elektrik Çağı’na Geçiş Hızlanacak

Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) son raporuna göre, dünya, fosil yakıt talebinin on yılın sonuna kadar…

16 Ekim 2024

COP16 Öncesi Ülkelerin Yüzde 80’i Doğa Koruma Planı Sunmadı!

Yeni bir analize göre, BM anlaşması kapsamında ekosistemlerin yok olmasını durdurmak üzere plan sunması gereken…

16 Ekim 2024