ABD Başkanı Donald Trump’ın anlaşmadan ayrılma kararının yürürlüğe girmesiyle birlikte, Avrupalı ve ABD’li yatırımcı grubu ülkeyi anlaşmaya yeniden katılmaya çağırdı.
ABD Başkanı Donald Trump’ın anlaşmadan ayrılma kararının yürürlüğe girmesiyle birlikte, 30 trilyon dolarlık toplu varlığa sahip Avrupalı ve ABD’li yatırımcıları temsil eden bir grup, ABD’yi iklim değişikliğiyle mücadele için küresel anlaşmaya hızla yeniden katılmaya çağırdı.
Üyelerinin arasında dünyanın en büyük varlık yöneticisi olan New York merkezli BlackRock Inc gibi büyük yatırımcıların da yer aldığı grup, ABD’nin 2015 Paris Anlaşması’ndan çıkarak daha temiz bir küresel ekonomi yaratma sürecinde geride kalma riskiyle karşı karşıya olduğu uyarısında bulundu.
Kurumsal Yatırımcılar Grubu İklim Değişikliği CEO’su Stephanie Pfeifer, “Paris Anlaşması’nı yeniden katılmak, ABD ekonomisinin kilit sektörlerinde sürdürülebilir büyümeyi ve istihdam yaratmayı desteklemek için ek yatırım sermayesi akışlarının kilidini açmaya yardımcı olacak önemli bir politika ışığı sağlayacak” dedi.
Avrupa ve bazı ABD fonlarından oluşan koalisyon, ABD’nin Paris Anlaşması’na dönüşü çağrısında bulunan ortak bir bildiri yayımlayarak Asya, Avustralya ve Yeni Zelanda’daki diğer yatırımcı gruplarına katıldı.
Açıklamanın, ABD seçim anketlerinin kapatılmasının ardından Çarşamba sabahı yayımlanması Paris Anlaşması’ndan çekilmenin nasıl tartışmalı bir konu olmaya devam ettiğini gösteriyor.
BlackRock, yorum talebine hemen yanıt vermedi.
Demokratik başkan adayı Joe Biden ise, Salı günkü ABD başkanlık seçimleri öncesinde seçilmesi durumunda ülkenin Paris Anlaşması’na yeniden dahil olacağını söylemişti.
Trump, son seçimde, anlaşmanın ABD ekonomisini olumsuz etkileyeceğini söyleyerek anlaşmadan ayrılma sözü yönünde kampanya yürütmüştü. Başka hiçbir ülke ise anlaşmadan çekilmedi.
Ayrıca, açıklamayı imzalayan sürdürülebilirlik savunuculuk grubu Ceres’in CEO’su Mindy Lubber, anlaşmadan çekilmenin “inanılmaz bir hata” olduğunu söyledi, ancak ABD eyaletleri ve şirketlerinin iklim taahhütlerini ise olumlu bir ilerleme belirtisi olarak gösterdi.
Lubber, Reuters’a verdiği röportajda, “Yatırımcıların ayağa kalkıp Paris Anlaşması’na geri dönelim demesinin bir nedeni var çünkü bunun ekonomi için olduğu kadar çevre ve geleceğimiz için de iyi olduğuna inanıyorlar” dedi.