Küresel Rüzgar Enerjisi Konseyi (GWEC) rüzgar enerjisi kapasitesinin 2018’e oranla %19’luk bir artışla 60.4 gigawatt büyüdüğünü belirtti. Bu oran rüzgar enerjisi sektöründe yaşanan en büyük ikinci büyüme.
Küresel Rüzgar Enerjisi Konseyi’nin (Global Wind Energy Council- GWEC) yıllık raporuna göre ABD ve Çin, kıyı rüzgar enerjisi gelişiminde piyasadaki en büyük paya sahip. İki ülke, rüzgar enerjisindeki küresel büyümenin neredeyse üçte ikisini oluşturuyor.
GWEC ayrıca, rüzgar enerjisi projelerinde 2020’de rekor bir artışın yaşanmasını beklediklerini ve %20’lik bir büyümenin öngörüldüğünü söylemişti. Ancak koronavirüs salgınının etkilerinin ne olacağının bilinmediğini de belirtiliyor.
Koronavirüs salgını, üretim ve altyapı geliştirmede ekonomi genelindeki bir yavaşlamaya paralel olarak, enerji projelerinin inşaatını yavaşlatabilir ancak Konsey, koronavirüsün rüzgar endüstrisi için hâlâ bir fırsat sunabileceğine inanıyor.
Konsey, büyüyen enerji endüstrisine ekonomik toparlanmayı canlandırma çağrısında bulundu. Çağrı, Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) başkanı Fatih Birol’un uyarılarını hatırlattı. Birol, hükümetlerin ekonomik büyümeyi desteklemek için yeşil yatırımlara yönelmediği sürece salgının temiz enerjideki ilerlemeyi baltalayabileceğini söylemişti.
Birol, “Önümüzde önemli bir fırsat var. Dünya genelindeki büyük ekonomiler teşvik paketleri hazırlıyor. İyi tasarlanmış bir teşvik paketi ekonomik yararlar sağlayabileceği gibi temiz enerji dönüşümüne büyük katkılar da sunabilir” demişti.
GWEC Başkanı Ben Backwell, küresel temiz enerji sektöründeki büyümenin sıcaklıkları Paris Anlaşması’yla uyumlu olacak şekilde sınırlandırmak için, yeterli olmadığını söyledi.
Backwell “Paris Anlaşma’sı hedeflerimize ulaşmak ve ısınmayı 1.5derece ile sınırlandırabilmek için, yılda en az 100GW rüzgar enerjisi kurmamız lazım. Bu rakamın sonrasında yılda 200 GW’a çıkması gerekiyor” dedi.
Konsey, küresel rüzgar enerjisi kurulumlarının bu yıl 76 GW artmasını beklediklerini söyledi. Ancak yılın ikinci çeyreğinde koronavirüsün etkisini dikkate alan yeni bir tahmin sunulacağı da belirtildi.
Hava kirliliği ile fiziksel rahatsızlıklar arasındaki bağ üzerine daha önce birçok araştırma yapılmıştı. Ancak yeni…
Küresel kömür talebinin bu yıl rekor seviyeye ulaşmasının ardından 2027'ye kadar yatay bir seyir izleyeceği…
Türkiye’de 10 kentte enerji şirketlerinin projeleri için acele kamulaştırma kararı verildi. Niğde, Ankara, İstanbul, Sakarya,…
Dünyanın ortalama sıcaklığının orta vadede 1,5 dereceden öte 2 dereceyi de geçebileceğini belirten Prof. Dr.…
Karbon emisyonları azaltımı hedeflerini açıklayan Kanada hükümeti, resmi danışma kurulunun tavsiye ettiği miktarın altında bir…
Türkiye’de son yıllarda birçok göl ve su kaynağında yaşanan kuraklık, Salda Gölü'nde de derinden hissediliyor.…