COP29’a katılan iklim kampanyacıları, küresel kuzeyin küresel güneye büyük bir “iklim borcu” olduğunu söyledi.
Guardian’dan Damian Carrington’ın haberine göre, 130’dan fazla ülkede 1900’den fazla sivil toplum kuruluşunun küresel ittifakı olan İklim Eylem Ağı’nın (CAN International) Genel Müdürü Tasneem Essop, “Çok büyük bir borcun peşinatını istiyoruz. Yıllık 5 trilyon dolarlık bir peşinat” dedi.
İklim STK’ları, zengin ülkelerin fosil yakıt yakarak refaha kavuştuğunu ve şimdi aynı yoldan kaçınmak ve küresel ısınmanın körüklediği şiddetli sıcak hava dalgaları, seller ve fırtınalarla başa çıkmak için daha yoksul ülkelere fon sağlamaları gerektiğini söylüyor.
STK’lar, iklim krizinden en çok etkilenenlerin seslerinin duyulmasını ve katılımlarının BM tarafından resmen tanınmasını sağlayarak iklim zirvelerinde çok önemli bir rol oynuyor.
“Borcun çok daha büyük olduğunu biliyoruz, ancak buraya 5 trilyon dolar talep etmek için geldik” diyen Essop konuşmasına şöyle devam etti: “Hükümetler dünyayı olumsuz yönde etkileyen parayı bulma konusunda kesinlikle yetenekli. Askeri harcamalar için para buldular. Gazze’deki soykırımın parasını buldular. Fosil yakıt endüstrisini sübvanse edecek ve destekleyecek parayı buluyorlar. Buraya gelip paralarının olmadığını söylemeleri yalan ve kabul edilemez.”
Gelişmekte olan ülkeler için bir finans anlaşması ortaya koymak COP29’un temel görevi. İklim değişikliği ile mücadelede trilyonlara ihtiyaç duyulduğu ve bu paranın mevcut olduğu konusunda yaygın bir fikir birliği var, ancak kimin neyi, nasıl ödeyeceği ciddi bir tartışma alanı.
Essop, zirvede iyi bir finans anlaşması sağlanamamasının, müzakere yapan ülkeler arasındaki güvene ciddi şekilde zarar vereceğini ve dolayısıyla azaltım planlarından işçiler için adil bir geçişe kadar COP29’daki diğer tüm iklim konularının bundan etkileneceğini de söyledi.
İklim STK’ları, Türkiye’nin COP29’da kömürden çıkış tarihi vermediği gibi nükleer enerji kapasitesini artırmayı hedefleyerek enerjide…
Suudi Arabistan ve diğer fosil yakıt üreticisi devletler, başta fosil yakıtlardan uzaklaşma kararı olmak üzere,…
Gelişmekte olan dünyanın düşük karbonlu ekonomiye geçişine yardımcı olacak anlaşmaya sert tepki veren iklim STK’ları,…
Ülkeler, COP29’da, küresel karbon piyasasına ilişkin kurallar konusunda bir anlaşmaya vardı. Taraflar, küresel ısınmayla mücadeleye…
Bakü'deki COP29 zirvesine katılan ülkeler, yoksul ulusların iklim değişikliğinin etkileriyle başa çıkmalarına yardımcı olmak için…
COP29’un şu an karşı karşıya olduğu en önemli unsurlardan biri yeterli çoğunluğu sağlayıp sağlayamayacağı. Carbon…