Yeni bir araştırma, küresel karbondioksit emisyonlarının bu yılın ilk altı ayında, koronavirüsle ilgili kısıtlamaların etkileriyle % 8,8 oranında düştüğünü ortaya koydu.
Çarşamba günü yayımlanan bir araştırmaya göre, küresel karbondioksit emisyonları bu yılın ilk altı ayında, koronavirüsle ilgili kısıtlamaların etkileri nedeniyle % 8,8 oranında düştü ve bu bir yılın ilk altı aylık dönemindeki en büyük düşüş oldu.
Nature Communications dergisinde Çin, Fransa, Japonya ve ABD’den bir grup bilim insanı tarafından yayımlanan araştırma, emisyonların geçen yılın aynı dönemine göre yılın ilk yarısında 1.551 milyon ton yani % 8.8 oranında düştüğünü ortaya koydu.
Bilim insanları gerçek zamanlı aktiviteye dayalı verileri kullanarak COVID-19 salgını öncesi ve sonrasındaki günlük, haftalık ve mevsimsel karbondioksit emisyon eğilimlerini ve tetiklediği ekonomik gerilemeyi analiz ettiler.
Geçtiğimiz bahar, dünyanın dört bir yanındaki hükümetlerin, endüstriyel üretim ve ulaşım için enerji kullanımını azaltan COVID-19 salgınını kontrol altına almak için karantinalar uygulaması seragazı emisyonlarının düşmesine neden oldu.
Çalışma, günlük karbonsdioksit emisyonlarındaki düşüşün, en zorlu kısıtlamaların uygulandığı Nisan ayında en belirgin olduğunu gösterdi. Çin’de ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde ekonomik faaliyetin yeniden başlamasıyla birlikte emisyonlar Nisan ve Mayıs aylarında toparlanmaya başladı.
Ancak taşımacılığa bağlı emisyonlardaki düşüşler devam etti.
Çalışma, “1 Temmuz itibarıyla, karantina kısıtlamalarının gevşemesi ve özellikle Çin ve bazı Avrupa ülkelerinde ekonomik faaliyetlerin yeniden başlamasından dolayı pandeminin küresel emisyonlar üzerindeki etkileri azaldı” darken, “Bununla birlikte, koronavirüs vakalarının hâlâ önemli ölçüde arttığı ABD’de devam eden emisyon düşüşleriyle birlikte ülkeler arasında önemli farklılıklar var” diye belirtti.
COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…
Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…
İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…
2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…
COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…
İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…