Birçok ülke ve bölge, karbondioksit emisyonlarını fiyatlandırmak, şirketleri düşük karbon teknolojisine yatırım yapmaya ve iklim hedeflerine ulaşmaya yardımcı olmaya teşvik etmek için emisyon ticaret sistemlerini (ETS) başlattı.
LSEG Karbon Piyasası 2023 Değerlendirme Raporu’na göre dünya emisyon piyasalarında 2022’ye benzer şekilde yaklaşık 12,5 milyar metrik ton karbon salım izni el değiştirdi. Buna karşın Avrupa ve Kuzey Amerika gibi birkaç piyasada rekor fiyatlar, genel değeri artırdı.
Dünyanın en değerli karbon piyasası olan Avrupa Birliği’nin (AB) ETS’si, geçtiğimiz sene yaklaşık 829 milyar dolar değerindeydi. Bir önceki yıla göre %2 artış gösteren AB ETS’si küresel toplamın %87’sini temsil etti.
AB ETS’de karbon izinlerinin fiyatı 2023 Şubat’ta 100 euronun üzerine çıkarak rekor seviyeye ulaştı ancak endüstriyel alıcılar ve enerji sektöründen gelen zayıf talep nedeniyle 2023’ün sonuna doğru düşüş gösterdi. Bu düşüş eğilimi 2024’te de sürmeye devam ederken şu an için 60 euronun altında.
Raporda, “Avrupa genelinde ekonomik büyümenin yakın gelecekte yavaş seyredeceği ve bunun AB ETS kapsamındaki birçok endüstriyel sektörde talebi daha da düşüreceği” aktarıldı.
Yanı sıra raporda, Birleşik Krallık ETS değerinin %22 düşüşle 36,4 milyar euroya gerilediği, fiyatların ise 2022 ortalamasının yaklaşık %34 altında, ortalama 65 euro/ton civarında olduğu belirtildi.
Kuzey Amerika’da fiyatlar geçen yıl ana uyumluluk piyasasında rekor seviyelere ulaşarak Batı İklim Girişimi‘nde ton başına 39 dolara, Bölgesel Seragazı Girişimi‘nde ise ton başına 15 doların üzerine çıktı. Uyumluluk piyasası, seragazı emisyonlarını yasal olarak hesaplamak zorunda olan şirketler ve hükümetler tarafından kullanılıyor.
Raporda, Çin’in ulusal ETS’sindeki fiyatların 2023 Ekim ayında 11,19 dolar ile rekor seviyeye ulaştığı belirtildi. Kuzey Amerika pazarlarının toplam değeri 71,4 milyar euro, Çin pazarının değeri ise 2,3 milyar euro oldu.
UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…
Çatışmalardan etkilenen bir grup ülke, halklarının karşı karşıya olduğu doğal afet ve güvenlik krizleriyle mücadele…
COP29'a ev sahipliği yapan Azerbaycan ve komşuları hâlâ büyük ölçüde fosil yakıtlara bağımlı ancak yenilenebilir…
COP29'a ev sahipliği yapan Azerbaycan, 2229 kişiyle zirvede en büyük delegasyona sahip ülke olarak kaydedildi.…
Fosil yakıt lobicileri COP29’da iklim açısından en hassas ülkelerin delegasyonlarını gölgede bıraktı; zirveye iklim açısından…
Aralarında BM eski Genel Sekreteri ve eski BM İklim Şefinin de bulunduğu önemli isimler, Birleşmiş…