Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), yüksek enerji talebi ve enerji verimliliği gelişiminin yavaşlaması nedeniyle, üç yıldır yatay seyreden enerji bağlantılı küresel karbon emisyonlarının geçtiğimiz yıl 32.5 gigatona ulaşarak tarihi bir seviyeye geldiğini açıkladı.
IEA’nın ilk tahminlerine göre küresel enerji talebi geçen yıl %2,1 oranında artarak 14.050 milyon ton petrol eşdeğerine yükseldi. Bu değer, bir önceki yıl güçlü ekonomik büyümeyle desteklenen oranın iki katından yüksek. Enerji talebi, 2016 yılında %0,9 ve önceki beş yılın ortalamasında da aynı oranda yükselmişti.
Küresel enerji talebindeki büyümenin %70’inden fazlasının petrol, doğalgaz ve kömürden karşılandığı belirtilen IEA raporuna göre kalan ihtiyaç yenilenebilir kaynaklardan elde edildi.
Ancak enerji verimliliğindeki gelişim geçen yıl azalma gösterdi. Bu eğilimlerin sonucu olarak enerji bağlantılı karbondioksit emisyonları 2017 yılında %1,4 artarak rekor bir seviye olan 32.5 gigatona çıktı.
IEA Genel Sekreteri Fatih Birol konuyla ilgili yaptığı açıklamada “2017 yılında enerji bağlantılı karbondioksit emisyonlarında küresel ölçekte görülen önemli büyüme bize, iklim değişimiyle mücadele için gösterdiğimiz çabanın hiç de yeterli olmadığını gösteriyor” diyor ve ekliyor: “Örneğin küresel enerji verimliliğindeki gelişimin hızı, politika yapıcıların bu alana giderek daha az önem vermelerinden dolayı yavaşlama gösterdi”.
İngiltere’de ve ABD’de Düşüş Yaşandı
Ancak karbon emisyonları dünyanın her yerinde aynı ölçüde artmadı. Büyük ekonomilerin çoğunda artış görüldü fakat İngiltere, ABD, Meksika ve Japonya’da düşüş yaşandı.
Karbon emisyonlarındaki en büyük düşüş, yenilenebilir enerji kaynaklarını daha fazla devreye alan ABD’de görüldü.
Petrol talebi %1,6 oranında ya da günde 1,5 milyon varillik artış gösterdi. Son 10 yılın yıllık ortalamalarının iki katından fazla olan bu artışın nedeni de nakliye sektörü ve petrokimya ürünlerine artan talep olarak gösteriliyor. Fosil yakıtlar arasında en çok tüketim artışı doğalgazda görüldü. Bu büyümenin üçte biri Çin’den kaynaklandı.
Rüzgar, güneş ve su gücünün kullanımındaki büyümeyle yenilenebilir enerji üretimi, geçen yıl %6,3 arttı. IEA’ya göre bütün enerji kaynakları arasında en büyük büyüme oranı yenilenebilir kaynaklarda görüldü. Bu kaynaklar dünya enerji talebindeki büyümenin dörtte birini karşıladı.
Uluslararası Enerji Ajansı IEA’nın yayımladığı “Küresel Enerji ve CO2 Durum Raporu, 2017” ye www.iea.org/geco adresinden ulaşabilirsiniz.