Bilim

Küresel Isınmaya Neden Olan Gaz Seviyeleri 2024’te Rekor Kırdı

Yapılan incelemeler sonucunda, küresel ısınmaya sebep olan karbondioksit yoğunluğundaki artışın 2024 yılında rekor seviyeye ulaştığı belirlendi. İncelemeler, deniz çökeltilerindeki karbon ve bor izotoplarından elde edilen orana göre, karbondioksit seviyelerinin en az 2 milyon yıldır bu kadar yüksek olmadığını gösterdi.

İngiltere merkezli meteoroloji kurumu Met Office’in yaptığı incelemeler sonucunda, atmosferin ısınmasına sebep olan karbondioksit yoğunluğunun önceki yıllara göre 2024’te daha hızlı arttığı belirlendi. Çalışmada, karbondioksit seviyesindeki artışın insan kaynaklı emisyonlar, karbondioksitin atmosfere yayılmasını engelleyen organizmaların azalması ve iklim değişikliği ile ilişkisi değerlendirildi.

Karbondioksit Seviyeleri En Az 2 milyon Yıldır Bu Kadar Yüksek Olmamıştı!

Deniz çökeltilerindeki karbon ve bor izotoplarından elde edilen orana göre, karbondioksit seviyelerinin en az 2 milyon yıldır bu kadar yüksek olmadığı belirtilen çalışmada, 2024’ün kaydedilen en sıcak yıl olduğu vurgulandı. Çalışmada, 1958’de milyonda 310 parça olan karbondioksit seviyesinin 2024’te, milyonda 424 parçanın üzerine çıktığı ifade edilirken, karbondioksit seviyelerinin 1958’den bu yana sürekli artış eğilimi gösterdiği bildirildi.

Sanayi Devrimi’nden Bu Yana %50 Artış

Karbondioksit seviyesinin Sanayi Devrimi’nden bu yana %50 arttığı kaydedilen çalışmada, uzun vadedeki artışa fosil yakıtların yakılması ve ormansızlaşma gibi insan kaynaklı eylemlerin sebep olduğu belirtildi. Dünyanın ısısını artıran gazların uzun vadede emme kapasitesinin azaldığına işaret edilen çalışmada, Arktik bölgesinin de artan ısınma ve yangınlar nedeniyle karbondioksit kaynağına dönüştüğü aktarıldı.

Fosil Yakıt ve Arazi Kullanımı Etkili

Yıllık ortalama sıcaklıkların 2024’te Sanayi Devrimi öncesine kıyasla ilk kez 1,5 derece üzerinde olduğu vurgulanan çalışmada, yıllık sıcaklık artışının, fosil yakıt ve arazi kullanımı nedeniyle 2025’te hâlâ 1,5 derece hedefinden yüksek olacağı ancak bu artışın 2024’e göre daha az olabileceği öngörüldü.

Yanı sıra Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’nda (COP21), 2015’te yaklaşık 200 ülke tarafından kabul edilen Paris Anlaşması, küresel ortalama sıcaklık artışını 2 derecenin altında tutmayı ve 1,5 derece ile sınırlamayı amaçlasa da çalışmada 2024’te bu hedefe ulaşılamadığı da ifade edildi.

“Karbondioksit Seviyesindeki Artış Yavaşlamalı”

Met Office İklim Etkileri Araştırmaları Başkanı Prof. Dr. Richard Betts, 1,5 derece sınırını korumak için karbondioksit seviyesindeki artışının yavaşlaması gerektiğini vurgulayarak, “Gerçek şu ki tam tersi oluyor. Karbondioksit birikimi devam ettiği sürece ısınma yeniden başlayacak” dedi.

Önceki Haberler

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Perspektifinden COP29 Kararları

Ulusal Katkı Beyanları belirlenirken toplumsal cinsiyet perspektifinin bu beyanlara ve taahhütlere yansıtılması şart. Bu açıdan…

21 Ocak 2025

Trump, ABD’yi Paris İklim Anlaşması’ndan Çekiyor

ABD’nin 47’nci başkanı seçilen Donald Trump, 20 Ocak’ta gerçekleşen yemin töreniyle dört yıl aradan sonra…

21 Ocak 2025

İklim Olayları ABD’de Konut Sigortası Maliyetlerini Artırdı

ABD'nin California eyaletinin Los Angeles kenti ve çevresindeki yangınlar binlerce yapıyı kül ederken sigorta sektöründeki…

21 Ocak 2025

“COP29, İklim Finansmanının Değişen Manzarasını Vurguladı”

Deloitte Türkiye Sürdürülebilirlik Hizmetleri Lideri Murat Günaydın, Bakü’deki COP29 konferansı boyunca yürütülen müzakerelerde geleneksel finansman…

20 Ocak 2025

“Adil Dönüşüm için Refah Kayıpları Hesaplanmalı ve Tazmin Edilmeli”

Kömürden çıkışın adil olması ve toplumsal destek görmesi için refah kayıplarının net olarak hesaplanması ve…

20 Ocak 2025

“En Kötümser İklim Değişikliği Senaryosuna Doğru İlerliyoruz”

2024 senesi hem küresel olarak hem de Türkiye için kayıtlara geçen en sıcak yıl oldu.…

20 Ocak 2025