Bilim

Küresel Isınma Yeni Salgınlara Kapıyı Aralayabilir

Kuzey Kutbu’ndaki buzullarda yaşanacak doğal olmayan erimeler sonucu insanlık daha önce karşılaşmadığı mikroorganizmalarla karşılaşabilir.

Uzmanlar küresel ısınma ile birlikte yeni salgın hastalıklarla karşı karşıya kalabileceğimiz uyarısı yapıyor. Euronews’in haberine göre Fairbanks’teki Alaska Üniversitesi’nden Profesör Vladimir Romanovsky, “Mikroorganizmalar donmuş bir alanda çok uzun süreler yaşayabilir” dedi.

Uzmanlara göre Kuzey Kutbu bölgesindeki toprakların dörtte birini kaplayan buzullarda yaşanacak doğal olmayan erimeler sonucu insanlık daha önce karşılaşmadığı mikroorganizmalarla karşılaşabilir. Bu mikroorganizmaların insanda nasıl etkilere yol açabileceği ise muamma.

İsveç’teki Umea Üniversitesi’nden Birgitta Evengard, “Bizim en büyük düşmanımız bilgisizliğimiz. Çünkü doğa mikroorganizmalarla dolu” derken, bu bilinmezlik karşısında “En karanlık anlarımda homosapiens için çok karanlık bir gelecek görüyorum” diye konuştu.

Bir jeofizisyen olan Romanovsky, buzulların erimesi ile yüzlerce hatta binlerce yıldır izole olan bazı mikroorganizmaların sulara karışarak yeryüzünde sirkülasyona girebileceğinin altını çizdi.

Bu iki uzmanı Akdeniz Mikrobiyoloji Enstitüsü’nün başındaki isim olan Jean-Michel Claverie de onaylıyor. Ekibi ile birlikte Sibirya’da bulunan en az 30 bin yaşındaki virüsleri aktive etmeyi başaran Claverie “Eğer bir tohumu bir buzula gömerseniz yıllarca hiçbir şey olmaz. Ama yeri ısıtırsanız tohum çimlenmeye başlar. Virüslerle de durum aynı” dedi.

Buzullarda Donmuş Virüs ve Bakterilerin Hepsi Zararlı mı ?

Yeryüzünde donmuş halde bulunan bakteri ve virüslerin sayısını bilmek şu anda mümkün değil. Peki hepsi zararlı mı ? Bu konuda farklı görüşler var.

Claverie’ye göre aşılar sayesinde “lokal bir salgın zarar verse de insanlık bunu aşacaktır.” Ancak onun için asıl tehlike 2 milyon yıl yaşında ve buzullarda donmuş halde serbest kalmayı bekleyen hiç bilmediğimiz hastalıklarla karşılaşma ihtimali.

Birgitta Evengard da donmuş bir toprakta yüzlerce yıldır uyurken canlanan bir bakterinin salgın hastalıklara yol açabileceğini düşünüyor.

2016 yılında Sibirya’da kömür hastalığından bir çocuk ölmüştü. Bu hastalık bölgede 75 yıldır hiç görülmemişti. Salgının donmuş toprakta kalmış ölü bir rengeyiğinin cesedinin çözülmesi ile de bulaşmış olabileceği tahmin ediliyor. Bazı uzmanlar ise hastalığı taşıyan cesedin sadece her yıl donup çözülen toprağın yüzeyinde donmuş halde olduğunu savunuyor.

Bazı uzmanlar Kuzey Kutbu’nda bulunan mezarlarda da 1917 grip salgınına benzer virüslerin donmuş halde olabileceğini iddia ediyor. Ancak Vladimir Romanovsky buna katılmıyor. Ona göre bu virüsler “muhtemelen aktif değil.”

Eski ya da yeni bir virüs tekrar aktif hale gelip salgına dönüşmek için bir taşıyıcıya ihtiyaç duyacak. Küresel ısınma ise Kuzey Kutbu’na giden yolları açarak bu karşılaşmayı kolaylaştırıyor.

Paylaş

Önceki Haberler

Uluslararası Adalet Divanı’nda Görülen İklim Değişikliği Davasının Duruşmaları Sona Erdi

İklim değişikliği açısından dönüm noktası olarak nitelendirilen ve Uluslararası Adalet Divanı'ndan görülen davanın duruşmaları sona…

16 Aralık 2024

GES ve RES Projeleri Yapı Denetim Kapsamından Çıkarıldı: “Yenilenebilir Enerji İvme Kazanacak”

Enerji Yatırımcıları Derneği Başkanı Cem Özkök, GES ve RES projelerinin yapı denetim kapsamından çıkarılmasının, yatırımcıların…

16 Aralık 2024

WEF: Emisyonlar 2050 Net Sıfır Hedefi için Yeterli Hızda Azaltılmıyor

Dünya Ekonomik Forumu’nun yeni bir çalışmasına göre, küresel seragazı emisyonlarının %40’ını oluşturan sekiz sektördeki emisyon…

16 Aralık 2024

COP16 Kuraklık Çerçeve Anlaşmasını 2 Yıl Erteleme Kararı ile Sona Erdi

Dünya, kuraklık ve arazi bozulumuna en çok maruz kalan ülkeleri desteklemek için yeni bir çerçeve…

16 Aralık 2024

İklim STK’lardan Ortak Talep: Hizmet Amaçlı Binalarda Güneş Enerjisi Zorunlu Olsun

İklim ve çevre alanında çalışan 8 sivil toplum kuruluşu, okul, hastane, belediye binası, kamu binası,…

13 Aralık 2024

Çin Kömür Madenleri Kaynaklı Metan Emisyonlarını Azaltmak için Kuralları Sıkılaştırıyor

Çin, kömür çıkarımı sırasında açığa çıkan metan emisyonlarını azaltma amacıyla daha sert kurallar getireceğini duyurdu. Metan,…

13 Aralık 2024