Mersin Arıcılar Birliği Başkanı Adem Kurt, sadece kendi illerinde bu yıl %70 ila 80 arasında bir düşüş olduğunu ifade ederken, Türkiye Arıcılar Birliği Başkanı Ziya Şahin ise bu rakamın Türkiye genelinde %25 olarak gerçekleşeceğini söyledi. Bal üretiminde yaşanan bu düşüşte en büyük etkenin küresel ısınma ve kuraklık olduğu belirtilirken, artan sıcaklıklarla kış sofralarından kaliteli balın gün geçtikçe eksileceğine dikkat çekiliyor.
Küresel ısınma ve son dönemde etkili olan kuraklık arıları, beraberinde de bal üretimini olumsuz etkiliyor. Bal üretiminde yıllık 110 ton ile Çin’den sonra dünyanın en büyük ikinci üreticisi olan Türkiye’de arıcılar bu yıl ciddi miktarda rekolte kaybı yaşıyor.
NTV’den Tuğba Öztürk’ün haberine göre Mersin Arıcılar Birliği Başkanı Adem Kurt, Türkiye’de bu sezon sıcaklıkların mevsim normallerinin çok üzerinde seyrettiğini belirterek, yaşanan sıcaklık değişiminin arıcılık faaliyetlerini olumsuz etkilediğini kaydetti.
Kurt, sıcaklık artışlarının öngörülenden daha kötü sonuçlara yol açarak arı sayılarını düşürdüğünü belirterek, ileriki yıllarda bu düşüşün daha da artabileceği yönünde uyarıda bulundu. Kurt, “Yıllık yağış miktarı ve bilinçsiz hayvan otlatma nedeniyle bölgedeki ana arıların yavrulama miktarında büyük bir azalış var” dedi.
Küresel ısınmanın geçtiğimiz her yıl arıcılık sektörüne etkisini büyük oranda artırdığını söyleyen Kurt, özellikle de bu yıl sıcaklıklar nedeniyle arıların olumsuz etkilendiğini söyledi. Kurt, geçen seneye oranla Mersin genelinde bal üretiminde %70 ila 80 arasında bir rekolte kaybı yaşadıklarını belirtti.
En Büyük Kayıp Çam Balında
Türkiye Arıcılar Birliği Başkanı Ziya Şahin de Türkiye geneline bakıldığında %25’lik bir rekolte kaybı yaşandığını ifade etti. Şahin, tür bitki ballarında büyük bir kayıp yaşanmadığını, ancak esas olarak çam balında büyük bir düşüş görüldüğünü dile getirdi.
Şahin, ”Türkiye’nin toplam ürettiği balda çam balının yeri %40’dır. Çam balının önemli bir bölümünü ihraç ediyoruz. Çiçek balları da ağırlıklı olarak iç piyasaya sürülüyor” diyerek çam balında kaybın %80’e yakın olduğunu hatırlattı.
Ordu’da Kayıp Türkiye Geneli ile Aynı
Türkiye’de bal üretiminde birinci sırada olan Ordu ilinin Arı Yetiştiriciler Birliği Başkanı Akın Çifçi ise, illerinde yetişen arıların gezginci olduğunu ve ülkenin yedi bölgesine gittiğini ifade etti. Çifçi, bu yüzden Türkiye genelinde yaşanan %25’lik kaybın Karadeniz genelinde de yaşanan bir kayıp olduğunu ifade etti.
“Kaliteli Bal” Eksilebilir
Öte yandan bu yıl yaşanan rekolte düşüklüğü nedeniyle kış aylarında vatandaşların kaliteli bal bulmasında sıkıntı yaşayacağı ifade ediliyor.
Bu kapsamda arz ve talep noktasına değinen Adem Kurt, geçen seneye oranla 7-8 liralık bir fiyat farkının bu zamanda az olduğuna dikkat çekerek yeni bir fiyat artışı beklediklerini de ifade etti.
Üreticinin 7-8 liralık bir fark karşısında ekonomik kayıp yaşadığını ve bu nedenle mutsuz olduğunu da ekleyen Kurt, “Arıcı, bal üretmeye gün geçtikçe küsüyor” dedi.
Dünyada Bal Üretimi
Dünyada bal üretimi 1.9 milyon ton seviyesinde bulunurken, Çin 450 bin tonluk üretimle açık ara farkla ilk sırada yer alıyor.
Çin’in ardından Türkiye 110 bini aşkın üretimle ikinci, Arjantin 80 bin tonla üçüncü sırada bulunuyor. Dünyada diğer büyük bal üreticileri İran, Ukrayna, Amerika, Hindistan ve Rusya olarak sıralanıyor.
COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…
Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…
İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…
2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…
COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…
İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…